用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 沒校車
go

沒校車 [複製鏈接]

如小學沒有校車到,妳們會不會讀這間學校呢?
   0    0    0    0

如果學校好,當然會讀

要睇下邊間,如果間學校好好,又係直屬/聯繫/一條龍去 Band 1 中學,就當然讀啦!最多自己請個姨姨/工人接送。

除非接送完全安排不到,否則有否校車不太重要。因好多時就算有校車你都未必想搭,尤其當你是第一站的話.....

醒目開學勳章 貢獻勳章

除屋企樓下之外,我報學校前會先問咗有無車到,無就唔報

屋企兩件,有工人都無可能湊到個大嘅返學放學!所以交通係首要考慮條件!不過阿仔K3時,我地由郊野公園旁邊搬咗去近隧道口嘅一個大屋苑,基本上有車到呢區就一定停站 ,交通時間相差20-30分鐘

不過每個人價值觀都唔同,有人每日3粒鐘車程都覺得無問題,但我地覺得休息好重要,時間放响路上係好浪費

自從細佬都上小學,就無坐校車,因為哥哥話校車姨姨惡,咁工人亦可一個帶兩個 (唔參加任何課後活動),再大少少就哥哥課後有活動可以自己放學返屋企

恐龍家

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

要衡量下有幾煩、同屋企可提供資源再決定

回覆樓主:

搵唔搵到街車?

回覆樓主

如果係ftm自己接送都唔大問題。如果靠工人,工人唔do時搵唔搵到人頂接送?如果搵親友,親友憶然話唔再接送搵唔搵到人頂?

Kathylo2012 發表於 17-12-21 00:07

可以送到其他轉車站?好好的學校一定值得。其實早起早睡精神好,可以養成良好習慣。而且小孩適應能力強,可以早點送到其他有校巴的地方。

回覆樓主

主要睇學校值唔值。識人住偏遠地區,硬要去名校區返學。每日坐小巴轉校車,一程都個半鐘。不過我覺得唔值,每日慳出一個鐘睡覺,一個鐘溫書成績應會仲好。

小曳人 發表於 17-12-21 07:05
除屋企樓下之外,我報學校前會先問咗有無車到,無就唔報

屋企兩件,有工人都無可能湊到個大嘅返學放學!所 ...

Me 2! 報學校前會問有無校車,無就無報

睇你有幾鍾意間學校啦, 如果係好心儀的, 我會搬去學校附近.

Kathylo2012 發表於 17-12-21 00:07

車程多過一個鐘?是否要轉車?
如果唔搬,是否可以安排星期一至五隨時接送?

依家學校都有不少活動,例如課後校隊丶樂團等練習,要自己接送。有活動或考完試,又會放早。小朋友有事唔舒服又要接。尤其夏天,惡劣天氣,紅雨丶黑雨,如何安排?遲到又要記手册。呢d係現實考慮,小朋友身體是否捱得?成日病缺課的話,亦會影響成績。這是整個家庭可否支援的問題,不要掉以輕心,到時唔得係咪即刻搬到?

HK-MAN    發表於 17-12-21 22:09

選校已近為主

醒目開學勳章 貢獻勳章

mytambb 發表於 17-12-21 09:09

可以送到其他轉車站?好好的學校一定值得。其實早起早睡精 ...
早睡早起當然好啦,只怕最終變成晚睡早起

樓主,可以計一計數,無課後活動幾點到家

然後做功課 (2個鐘?) 休息一陣、食飯沖涼睇書,9點前可以完成嘛?
兩公婆夜歸嘛?可以每晚花一個鐘時間响孩子身上嘛 (可以係對功課溫書傾計)

如果加埋一個鐘課後活動又會點?

我家同學校距離約30-45分鐘,但一有課後活動就好難9點前搞得掂
而返學唔坐校車,已經叫俾多30分鐘d細路瞓覺....

HK-MAN    發表於 17-12-21 22:10
恐龍家

睇吓那間學校有多吸引,亦考慮吓無校車,接送有幾麻煩。如果係根本搞唔掂,亦無謂多想。

好dd,又遠又麻煩,基本上唔會考慮。

回覆樓主

一條龍的小學都要看邊間?如果安排唔到接送,與其晒錢同時間,比我寧願選擇一間近屋企返的小學,可以多D時間休息和溫習,請人接送筆錢可以上比較好的課外活動有餘。

我覺得我會咁諗: 讀唔讀間學校係考慮學校好唔好, 唔係考慮有沒有校車到....

P1Girl 發表於 17-12-21 15:35
我覺得我會咁諗: 讀唔讀間學校係考慮學校好唔好, 唔係考慮有沒有校車到....
...
好學校亦唔只得一間...

小曳人 發表於 17-12-21 12:50
早睡早起當然好啦,只怕最終變成晚睡早起

樓主,可以計一計數,無課後活動幾點到家
天未光,見到有幼稚園小朋友,一路行,一路拿住個麵包食趕住行去坐校車去九龍塘幼稚園返學,看見都心痛...

‹ 上一主題|下一主題