用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田崇真中學
樓主: cherrycheung528
go

沙田崇真中學   [複製鏈接]

Ktfk 發表於 18-1-1 11:17
你所指的情況,我也相信確實發生過,亦多謝有心人肯分享。

另ㄧ方面,在把關人黎講 (先容許咁稱呼 ),呢d ...

也同意你説兩難局面⋯⋯但坊間確確實實有很多真心分享的可靠消息,但亦不可「絕對」排除這些真消息,這些並非樓上六嬸、隔離二叔公的吹水料

sukitelfold 發表於 18-1-1 11:31
也同意你説兩難局面⋯⋯但坊間確確實實有很多真心分享的可靠消息,但亦不可「絕對」排除這些真消息,這些 ...

完全明白你的意思及心情....

我諗我已發表太多了 .......

大家新年快樂, 今年勝去年!

其实數句本身不会講大話, 也沒有盲點, 問題在於
1. 前設(Assumption)
2. 同用乜算法, 即(Algorithm)
3. 最后点解讀

不過, 有意或冇意用錯[1], [2]和[3]係可以做出唔同結果, 但通常明眼人很快会看出.

另外, 前設也不可能沒有, 如這个分析, 各中学流出料資不一, 格弍不一, 深度寬度不一, 來原不一, 如沒有[1], 分析沒法展開. 不過,大家可問為什么這什参數是假設這个值而不是那个值.

舉个例子, 如某校傳出入3大率有35%, 而, 好似唔錯禾, 但
1. 是傳出, 沒法得知真假, 傳出者只說句, 是真的, 但來源不便相告,咁信定唔信!
2. 不說3大率有沒有水分(大家都說3大好多水泡科還不如其它U的某些科), 怎計這35%有不同方法, 原因各自也很合理的,

如S6有100学生, 有20人在考DSE前以收到海外大学offer, 不用考DSE了, 最後有28人入了3大, 咁入3大率是
a. 28 / 100 = 28%, 還是
b.  28 / (100 - 20) = 35%呢?
两个答案各自有自己相對合理既解釋, 最后各自也会得到某部分人認同.

解釋如,
[a] 咁学校真係教左多人, 唔計晒咁点衡量佢既教学能力, 如唔計, 咁如果走左係50人, 咁3大率米有70% 羅, 咁我小朋友入到依间中学, 係米真係有七成机会入3大先?
[b] 咁考DSE真係少在20人嗎, 佢地又冇DSE分數, 冇理由計埋佢地啫, 咁唔公平

正如前說, 两个解釋都各有道理, 点計也清楚講明, 信[a]訂信[b], 就自己决定, 不應問人了.

所以, 都係果句, 只供參考 (好似公司比錢d 市場調查公司做研究一樣)
i. 數句分析結果用泥參考
ii. 如要問comment, e.g. rankng, 咁分析公司比左出泥後,  comments 正面, 米用, 唔啱心水, 咪唔用羅

但這分報告己比其它好好多,起马[1], [2], [3] 都已清楚列出, 比起其它, 說明点計都冇,

當係多个參考羅.

greenapple1093    發表於 18-1-1 12:12
Ktfk    發表於 18-1-1 11:52

sukitelfold 發表於 18-1-1 11:31
也同意你説兩難局面⋯⋯但坊間確確實實有很多真心分享的可靠消息,但亦不可「絕對」排除這些真消息,這些 ...
我想, 第一身收到料果位百份百相信是非常合理, 但如第二/三身相信与否, 讓其自己决定吧, 也沒有可惜不可惜...
如公司或政府把傳聞也立入决策考慮中, 影响会很大...

twhkleung 發表於 18-1-1 12:09
我想, 第一身收到料果位百份百相信是非常合理, 但如第二/三身相信与否, 讓其自己决定吧, 也沒有可惜不可惜. ...

也是⋯取之EK、付出於EK,講了自己親身體會、親眼看到、親耳聽到的便算了。。

"數據分析的盲點"可以係分析人""主觀性""導致""描述傾斜或分析傾斜"",要有高質素和可讀性高的數據分析,務必要經過一次又一次的"""修正又修正又再修正"""下的成果,絕非一人工程一人分析一人假設和一人結論,而是集體分析集體修正和集體建造的成果,才能提升其"""可讀性和使用性"""呢!很多"程式語言"發展速度可以咁快且有質素,全賴有一群""志同道合""嘅樂意付出者共同開發,絕非一人工程,這份無私的付出,把小成果一個又一個的公開分享,互相彌補不足之處,這是集體工程,經過大家一次又一次嘅("修正又修正又再修正")下才得到(("又廣又大的可讀性"))的成果,產品認受性才高呢!

Ktfk 發表於 17-12-31 19:27
盲點相信一定有,也會有 fine tune 空間。

不過可能見到有盲點,有 impoved formula, 都要大部份學校有那 ...

之前的回應在樓上樓層呢!

回覆樓主

其實入唔入到大學同讀邊間大學,取決於小朋友不是學校,學校只不過係平台。

twhkleung    發表於 18-1-1 18:13

YmOra 發表於 18-1-1 17:14
"數據分析的盲點"可以係分析人""主觀性""導致""描述傾斜或分析傾斜"",要有高質素和可讀性高的數據分析,務必 ...
哈哈, 你已把討論帶進一个很大的範疇了, Proprietary vs. Open Software. 到底集体開发既Linux好d 定係Proprietary 既MS Windows 好d? 到底係Open 既 Andriod 好d, 定係Proprietary 既iOS 好d?
从你以上解釋應是 Open的 Linux和Andriod好d. 不知你的Computer 和手机是否也是在用 Linux 和Andriod呢?

係固然好, 唔係都唔緊要, 因為大家沒說出assumption是什么, 而引致結果不一样係好正常!

sukitelfold 發表於 18-1-1 10:38
引述報章報導指,天光道小學會完全斷龍,不值得考慮天光道小學(也講得太死),雖則引述報導消息正確,但 ...

到今時今日我依然不會建議朋友去天光道同扎山道學校。

如果中學部有心收番學生,可不明確向小學部說明直升要求?要學生一齊去面試競爭?

另外,對無法升上中學部既學生,學校又提供過什麼協助呢?

札山道個間係無,天光道個間暫時亦唔見有。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

點為之B1A/B學生呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

YmOra 發表於 18-1-1 17:14
"數據分析的盲點"可以係分析人""主觀性""導致""描述傾斜或分析傾斜"",要有高質素和可讀性高的數據分析,務必 ...

明的人就自然會明,唔明/扮... 亦不用太過介懷;始終不少人相信用數據去預測就係至高無上之神,絶對等於事實  

YmOra    發表於 18-1-3 11:03

elbar 發表於 18-1-2 08:50
明的人就自然會明,唔明/扮... 亦不用太過介懷;始終不少人相信用數據去預測就係至高無上之神,絶對等於事 ...
在大數句年代, 不少人相信不特止, 大公司和大國更是爭到頭崩額裂,... 沒辦法, 為有想辦法唔好比机器淘汰人類...
http://orientaldaily.on.cc/cnt/finance/20180101/00202_011.html?pubdate=20180101

elbar 發表於 17-12-31 19:20

當然,我並不否定數據分析;只係現時好多人一聽到數據就覺得 ...
其实數句本身並沒有"破綻", 因數句本身只是个 fact.
關建是1. 數句齊全性
2. 假設適當性
3. 計算法則準確性
4. 結果分析中立性

5. 其它...
不過要有齊同做齊係好難...

twhkleung 發表於 18-1-2 11:04
其实數句本身並沒有"破綻", 因數句本身只是个 fact.
關建是1. 數句齊全性
2. 假設適當性
數據科學的盲點與極限

elbar 發表於 18-1-2 11:08
數據科學的盲點與極限
真係唔好意思, 最近有感而發, 所以喺度呻下...
最近要請兩個handcounts, 都係做大數據分析, 請咗兩個月, 連一個申請人都冇, 香港係大數據或者數據分析方面, 係咪真係落後人哋咁多,? 咁唔夠人才? 我估我哋出手應唔算低瓜, 19k一个月, 0年工作經驗 (因為係Gov funding). 但... 都請唔到, 真係有啲沮喪...

twhkleung 發表於 18-1-2 11:34
真係唔好意思, 最近有感而發, 所以喺度呻下...
最近要請兩個handcounts, 都係做大數據分析, 請咗兩個月, 連 ...

要求一個Fresh Graduate識做大數據分析, 似乎..... 有D困難, 如果讀 Statistic 出身可能會好少少

數據分析, 個人認為重點係:

- 數據整理/計算必須基於一些客觀條件, 而且要列明所有假設

分析可以客觀, 亦可以主觀, 如果只係要客觀分析, 搵個機械人去做同搵個人去做應該無乜分別

至於主觀分析, 當然亦要睇吓又無point, 到底係言之有物定係無矢放的.

hkpapa852 發表於 18-1-2 13:52
要求一個Fresh Graduate識做大數據分析, 似乎..... 有D困難, 如果讀 Statistic 出身可能會好少少

數據分 ...
你請得冇錯, 已目前Supervised Learning的发展, 基本分析已可以很少人手便可(主要係前期data preparation, 同後其Info Interpretation還要 人的參与較多), 所以依家大家都集中火力在Unsupervised Learning, Reinforcement Learning, 同Transfer Learning (名詞一大堆).
所以都冇記望两个 fresh grad 可獨立開发, 而是打算招回后再送他两回大学的research teams一同工作. 但好似冇人有兴趣, 我地好似同依家d年青人想法脫曬節咁, 希望佢地唔好想法太單一, 靜係想做医生, 律師, 银行家啦.

Btw, 其实我相信医生和律師, 什致机師在十年內会有重大衝擊, 其实我以唔大鼓勵d姪仔姪女選這些科了

回覆 twhkleung 的帖子

多謝兩位既分享。好耐冇上黎EK。因我囡中五,唔鍾意佢媽成日出賣佢,只好銷聲。上來八,係因為升中gp既家長提過沙崇既數據差距,想理解係乜事,罷了。
我囡都係沙田另一間1b學校,明白自高中起,的確出現跳船情況。女兒現在那級,有個幾乎囊括各科級第一既男生,上年都跳船。而女兒休學赴歐交流期間,也曾考過IB課程既學校,不過因失敗而回原校就讀(找校方寫推薦信時,才知道像我囡的情況並不罕見)。而我相熟那屆家教會委員11人中,有3名子女兩三年內在DSE前跳船到外國唸中學。不過,人數逾20人確實偏多?而沙崇亦確實有勸退的傳聞。甚者,是上午拿了進步獎,下午被通知不能升讀中六的……只剩一年,對學生來說是個不小的打擊吧?
不過,我也聽過他區1A校家長說,其女兒中一至四向相安,但到中五派成績表時,才被告知以其女成績,在香港升大頗為勉強,三大無望,請家長早為之計。幸好那家長家底不薄,立刻四出找資料聽講座覓中介,終敲定留學英國,待DSE成績揭盅便出走。如老師提前於中四相告,大概就不會熬三年考DSE吧?

以此推想,我覺得直資學校跳船率偏高,亦合理。好多安排子女讀直資的家長,早鋪留學路,只是初中年紀小,放心不下,到高中正好。何況,培僑向受海歸的港漂歡迎。他們放孩子在培僑,是想子女學基本中文(培中中文教科書跟內地和新加坡,較深),到高中,父母就送洋去了。這個在他們,是正常思路?至於會不會有兩成那麼多……老師早點加辛加嚇不就加速了嗎?香港高中已太辛苦了,又值青春期,情緒不穩定,不早去,怕有抑鬱,還不速離?

倒過來看沙祟,據聞學業壓力也不低,有些同學受不了,提早跳船,也自然。只是,會挑傳統催谷學業津中,和選直資的家長類型不同,應是會盡量鼓勵子女在港升學那批,那為什麼有2x人選擇跳船那麼多?存疑。

……其實,是想謝謝您們分享學大數據的前景的🙏🙏女兒的目標科系也是大數據,科大,要先入工程。遺憾的是,她沒修理科,只修了ICT和BAFS,成績還可以,請問,如能升大,可以應付嗎?🙇🙇

csy_ma 發表於 18-1-3 11:12
回覆 twhkleung 的帖子

多謝兩位既分享🙏🙏好耐冇上黎EK。因我囡中五,唔鍾意佢媽講佢,只 ...
大學課程其實只係理論多..... 識/肯背書, 加上有興趣其實唔會太辛苦.

如果要攪大數據, 當然數學唔可以差

csy_ma    發表於 18-1-3 11:22
‹ 上一主題|下一主題