用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 學校數學vs 奧數
樓主: 猴子爸
go

學校數學vs 奧數   [複製鏈接]

ANChan59 發表於 17-12-23 09:32
我以前的經驗分析,升中整個遊戲規則是計100%,呈分試排名及靣試表現是重中之重!校內成績反映學生能及經調 ...
十分同意「成個遊戲是均衡發展,不要只見樹木,不見森林,好危險架。」
我兩個仔當年都係無點參加奧數訓練,只係考既前一日,做份奧數卷,基本上空槍比賽,我既睇法係奧數其實係篩選過程,如果小朋友唔預備都可以連續有最高嗰浸既獎,可能值得投資時間去訓練。如果唔係數學天才,無謂浪費時間,唔好諗住投資足夠時間做訓練,條魚會識得爬樹,而且仲要爬得叻過隻猴子。不如等小朋友參加唔同既比賽,睇下其他方面有無天份好過。

小曳人 發表於 17-12-22 11:12
中大要,但科大唔駛,仲"相對"好平!

兩者可能有 d 唔同,中大的是給資優學生,所以要評估!科大是用來吸引學生讀 STEM,為工程及理學院搵 feeders ,收得貴,搵鬼讀!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

jumphigh 發表於 17-12-23 16:33
中大的課程也不算给資優生的,報名考試我見人人都入到。課程貴但內容乏善可陳,似比中大研究生做training ...

是吗?我在Ek又見不少家長推薦中大的資優教育課程。咁你兒子事實上什麼中大課程?可能蘋果對橙!

不過你講那些機構,我兒子只參加過科大及馮漢柱(HKAGE 的前身)的資優課程!

雖然平,我反而唔係幾 Buy HKAGE。

最後還是讀 EPGY。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

醒目開學勳章 貢獻勳章

ANChan59 發表於 17-12-23 15:47
兩者可能有 d 唔同,中大的是給資優學生,所以要評估!科大是用來吸引學生讀 STEM,為工程及理學院搵 feed ...

唔係喎,我識幾個case都係去劍牛,仲要係互相影響,大家一齊報,聽講讀定嗰班好少人讀科大undergrad
我自己鍾意科大上嘅時間長,好似有4-5個月,入咗去之後,跟level讀上去,或每年讀唔同科都得,唔駛爭
中大同HKAGE就得短期課程,又多人爭
恐龍家

華X杯和港X杯的豬肉一,二,三奬,估計等如學校的A,B,C分數評分,我個仔K3被學校捉去參加,20條問題,佢話有6條唔識答,最後也取了三等奬,咁都得,之後上網站睇,分數是以最好成績那一位開始向下計算,可能個次海軍鬥水兵所以先有奬攞。
不過發現了一樣嘢,小學和中學每級的參加人數約幾千人,但所有級別加起來,每年僅得幾個人可以取到滿分,近年加設前10名大奬,但亦增加了加分題,無記錯我看的那年只有小四和中二有人可以取得滿分攞金奬,其餘級別的金奬不是滿分,但已是全級最叻,如果要來升中靣試,最好要有一等奬。

wongtw 發表於 17-12-24 18:27
華X杯和港X杯的豬肉一,二,三奬,估計等如學校的A,B,C分數評分,我個仔K3被學校捉去參加,20條問題,佢 ...
華夏杯初賽人人都有獎,氹你落答,比錢參加佢啲複賽,決賽,買佢啲試題,比錢上佢辨啲課堂,其實最後都是錢,但真係有好多人落答

bobo98 發表於 17-12-24 18:54
華夏杯初賽人人都有獎,氹你落答,比錢參加佢啲複賽,決賽,買佢啲試題,比錢上佢辨啲課堂,其實最後都是錢 ...
初賽又未至於人人都有獎,只係三分二人有豬肉分。

回覆樓主:

我無研究過奥數,一直只聽聞是關於推理之類。朋友孩子常参加奧數比賽,包括個人和校隊,香港深圳亦有,又時常攞獎。有次食飯問用幾多刀最快分一個蛋糕為16份,只為攪下氣氛,他的答案令大家O咀,他好認真話一定要15刀,否則無分。其實唔知同學校數學或奧數有無關係,只覺無乜sense

artroboy    發表於 18-12-5 13:26

回覆 poonseelai 的帖子

那小朋友想攪下氣氛咋 ..

回覆 王家爸爸 的帖子

比喻得好正!好扺死!

Ktfk 發表於 17-12-25 08:44
回覆 poonseelai 的帖子

佢認真到想喊咁,全世界立刻收聲食餅

Ktfk    發表於 17-12-25 08:50

奧數豬肉奬是一定的,好多人都攞到,照睇有高一級的數學題、部份是推理題,要估計空格內的答案,反而無想過一級有幾千人考,要取滿分竟然咁難。

bobo98 發表於 17-12-24 18:54
華夏杯初賽人人都有獎,氹你落答,比錢參加佢啲複賽,決賽,買佢啲試題,比錢上佢辨啲課堂,其實最後都是錢 ...

(emoji)

章太郎 發表於 17-12-25 10:13
其實又唔可以話落唔落撘嘅(我有落啦),鐘意數學的小朋友,奧數係好玩的,用來分等級的題目係難的。 ...
係呀,音樂試仲搞笑,唔少小朋友操幾首歌之後,考試唔差,但係去學校 audition 就企係度。

王家爸爸 發表於 17-12-24 21:26
初賽又未至於人人都有獎,只係三分二人有豬肉分。

未必冇咁多!我以前曾經睇過一個比賽有清楚解釋有幾多一二三等奬,如冇記錯嘅,好似要考前一半至有三等奬,一等奬好似係前10%。

部份比賽嘅得奬名單仲係跟成績排名,所以同係一等奬,排名最前嘅多數都係某幾個壟斷晒!

Band5 發表於 17-12-25 16:48
未必冇咁多!我以前曾經睇過一個比賽有清楚解釋有幾多一二三等奬,如冇記錯嘅,好似要考前一半至有三等奬 ...
話係話一半,但係又啲報咗無去,又有啲差唔多分既鬆手啲,最終大約係三分二有三等奬以上。
我都懷疑一等獎係跟成績排名,因為自己小朋友次次都係排中間或者後面,有時甚至只係二等獎,覺得無嘜天份,所以無花時間去練,只係當玩下。

poonseelai 發表於 17-12-25 07:58
我無研究過奥數,一直只聽聞是關於推理之類。朋友孩子常参加奧數比賽,包括個人和校隊,香港深圳亦有,又時 ...

答案係?

又要快,又要少刀...

Ktfk 發表於 17-12-25 18:33
答案係?

又要快,又要少刀...

其實我想知那孩子会怎答,但估唔到佢答15刀
‹ 上一主題|下一主題