用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St Joe真的很谷嗎?
樓主: cowpang
go

St Joe真的很谷嗎?   [複製鏈接]

1998Ruby1998 發表於 17-12-11 09:37
你講緊灣仔 St Joe?教過 St Joe 學生,課程唔谷,唔算多功課,英文都冇教快,考試測驗都唔深或者多陷阱。 ...

八掛一問,其實你係學生定補習老師,見你有咁豐富經驗已為多間小學學生補過習,仲分佈於港九唔同角落,好叻女~~~

1998Ruby1998 發表於 17-12-11 11:07
回覆 mcl203 的帖子

兩者皆是,多謝家長捧場,願意託付兒女予我。

配服,小小年紀走遍GHS,DGS,SH,TLMS,SJPS,港九4隻角,生意難做。仲有無其他小學可以分享吓~~~

1998Ruby1998 發表於 17-12-11 11:30

過譽了,在此不宜多說,免得惹來宣傳之嫌。我不太在乎校名,只在乎學生,只是碰巧很多 ...

誤會啦,我係認為你好叻女,又要讀書仲可以幫咁多學生補習,車程又遠,時間管理可以咁好,真係好叻~~~

1998Ruby1998 發表於 17-12-11 11:30

過譽了,在此不宜多說,免得惹來宣傳之嫌。我不太在乎校名,只在乎學生,只是碰巧很多 ...

唔使咁保留喎,反正你教過咁多名校,分享吓各校學術水平啦,正過睇甚麼小學概覧,反正你都持續一間間名小咁分享,一次過好過jit牙膏咁分享嘛~~~

晴晴小B 發表於 17-12-11 11:57
名校小二至小五會收到好多非常勁既插班生。
另外SFA最叻班學生一早未畢業都轉哂校啦。
...

又唔好咁睇SFA,我朋友仔女都讀足6年,未諗過轉校,尖㗎~~~

1998Ruby1998 發表於 17-12-11 11:07

兩者皆是,多謝家長捧場,願意託付兒女予我。

又想8多D,你放洋假期咁短時間,如何可以穩固你咁多學生成績,你放洋讀書期間佢地又如何保持成績,間間名校要求唔低啊,難得D家長肯信你又等你,真心想聽多D你既分享,唔只讀書層面,係一個年青人好勵志又勤奮既故事,學業事業同步係令人好佩服~~~

mcl203 發表於 17-12-11 13:20
又想8多D,你放洋假期咁短時間,如何可以穩固你咁多學生成績,你放洋讀書期間佢地又如何保持成績,間間名 ...

希望樓主唔好介意我地out topics~~~

1998Ruby1998 發表於 17-12-11 18:27

放洋期間鞏固學生成績呢層我就唔知家長如何,但係家長 Whatsapp 通知成績有進步,我都 ...

咁似乎你D學生成績本身咁好,補習似乎都只係心魔作祟,根本無須恒常支援,時差存在於兩地都無問題,呢次開始明明地,謝~~~

1998Ruby1998 發表於 17-12-11 18:44

我班學生多數係中游,有幾個係近下游,只得一兩個係非常出色。你如何得出班 ...

估乍,每次都係補得1-2星期,已夠3幾個月,可能都係唔補唔舒服既家長,或許,我估錯啦,咁就講定句sorry先~~~

Greensofa 發表於 17-12-12 10:24
謝謝!
咁男仔在無直屬或聯擊中學在灣仔纲其實比較麻煩?

要暸解吓直屬和聯繫既分別,灣仔對女生有利,又並不代表不利男生喎。聯繫得1X個位,其他都係派街,灣仔只係區細,選擇唔多,強校比例高,要搶入Band 1組別,升中優勢明顯増大,一間皇仁一間鄧肇堅應已差不多滿足區內男生需求。

唯一潛在風險,係港華是否能轉直資。

1998Ruby1998 發表於 17-12-12 10:41
回覆 Greensofa 的帖子

係比較麻煩,不過灣仔特色係多小學有聯繫/直屬,完全唔計中學好壞的話(有兩間中 ...

你明唔明直屬和聯繫有乜分別? ~~~

1998Ruby1998 發表於 17-12-12 10:51

上面解釋得唔係咁清楚,我寫「聯繫/直屬」係代表 一間係聯繫,另一間直屬,唔想打咁 ...

我無誤會,只係想你解釋下一間聯繫中學對非聯繫小學本區生有甚麼影響 ~~~

monodad 發表於 17-12-12 11:56
大前提係你仲當唔當港華係B1

講真既,我一向只諗好或唔好,機會率,再將自己小朋友代入去評估吓結果,B1與否係甚少關心,所以,我講過我係愛用墊㡳論

我信港華有力去改善既~~~

monodad 發表於 17-12-12 12:08
我意思係如果話灣仔區B1學位足夠所有男生嘅話,就要睇你當唔當港華係B1
...

當㗎,港華都係帳面好似12個街位啫,有影響但唔算太大既~~~

但華小一走,本區人數不變,一旦論埋港華轉直,太混亂,唔識諗住~~~
‹ 上一主題|下一主題