用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 反思升小世襲制
樓主: sze0203
go

反思升小世襲制   [複製鏈接]

adriantai 發表於 17-11-9 14:28
宗教5分只要你信就有, 舊生5分人人都有, 其實有乜咁吾公平(emoji)
前者啱 (其實你唔信都可以有, 只要你肯揞住良心)! 後者就唔啱啦, 舊生分真係唔係人人都有.

成日講到學校冇咗D舊生會冧咁! 其實持續地會為母校貢獻/服務嘅到底有幾多人? 問心啦, 計%, 我諗零頭都冇!再講, 舊生分對某D人嚟講係與生俱來, 但對某D人嚟講係你呢一世點努力都唔會得到嘅嘢(原因樓上以有舉例). 淨係呢個point, 已經令舊生分好富爭議性. 如果咁都叫公平公道, 咁呢個世界應該再冇唔公平!?

RunningPig 發表於 17-11-10 15:23
你講到舊生對母校貢獻不大,我估你冇機會見識D名津小的舊生對母校有幾落力。
...
一般小學一級有幾多學生? 閒閒地百幾人 (我地D老餅年代係閒閒地二百幾). 就當間小學有40屆畢業生(你口中嘅名津小好多都有一百幾十年歷史), 每年有150人畢業, 即係有6,000個舊生. 當中只要有10%恆常為母校服務, 都有600人. 何其壯觀......

hkpapa852 發表於 17-11-10 15:26
EDB既責任,係保障全港合資格既適齡兒童,可以免費有書讀,無話要追求公平既方法喎?

追求"公平"係邊個 ...
所以我有時都好奇怪, D香港人成日話班高官有特權, 然後班高官又要解話一輪. 其實駛乜同你班人講咁多, 班高官只要簡單一句 "呢個世界邊有公平? 係邊個嘅要求?". File closed!

MrBeast 發表於 17-11-10 15:56
唔係講笑,有些校舍係listed,維修費好金,無額外捐款真有可能會冧
先唔討論你呢個case, 有幾多%嘅舊生會捐錢, 無咗呢筆捐款, 校舍係咪真係會冧 (其實我真係唔信冇咗呢筆舊生捐款, 校舍就會冧). 宏觀D去睇, 喺香港小學畢業, 而又持續會為母出力嘅人, 你覺得個%有幾高? 一個政策嘅制定, 總唔能夠只為服務或回饋一少撮人.

monodad 發表於 17-11-10 16:05
呢D咁嘅post,只係等如立法會直選,提出爭議而令某部份人去支持自己嘅團體,不值一提。但想講舊生貢獻方面 ...

好多人唔係唔想有貢獻, 喺想獻都冇得獻. 你講得啱, 只能怪自己冇出色. 如果可以捐返10億8億俾母校, 等佢可以起返個一流校舍, 再請D一流明師教學, 或者佢唔駛死

monodad 發表於 17-11-10 16:37
咁又唔駛捐10億8億嘅,只要有關心母校嘅心,多D返去做義工,多了解母校嘅情況,多提供正面有益嘅意見俾學 ...

多謝意見! 不過你講嘅呢D, 應該對保留我母校冇乜作用, 攪到我要貪戀人地嘅嘢

monodad 發表於 17-11-10 17:09
咁要入別入的母校亦唔係冇渠道喎⋯⋯仲有統一派位嘛,好多人冇加過小一派位,憑努力同凖備一樣入讀到別人 ...
喺現有嘅制度之下, 亦只能如此啦!

MrBeast 發表於 17-11-10 17:34
某網友話齋,誇張少少先吸引。
anyway,若果要捐得多先有分,咁咪變成學店?(事實上捐款打關係是有發生) ...
Good point! 所以一起始我就覺得用捐款作為"舊生有貢獻而加分"做例子, 唔太妥當!

‹ 上一主題|下一主題