用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 國際學校凱莉山涉無牌辦學 着校服上堂 校方辯稱興趣班 ...
樓主: poly1220
go

國際學校凱莉山涉無牌辦學 着校服上堂 校方辯稱興趣班 [複製鏈接]

Stamford, Malven 都係新校,樣樣都順順利利,唔明MOUNT KELLY點解搞成咁。

964000 發表於 17-10-31 13:23
20萬一年,要去商場上課今年這麼多IS一齊開,是否真的一間正常的IS都找不到才會考慮(那收生貿 ...
Agree!!!!
近年新開的IS一係就o係商場返學﹑一係就一邊返學一邊仲有工程進行緊... ... 仲要年年收咁多建校費,但自己仔女根本都享用唔到d校園設施﹗

講返MK,之前幫仔仔搵學校都留意過一排,亦上過去佢D講座,但個氣氛真係麻麻.... ...職員仲多過去聽ge人...... ...而且reputation真係唔掂... ...就算佢話可以直升英國MK,我都唔信啦﹗點知到時會唔會又有咩藉口話搞唔成... ....

LittleOsMummy 發表於 17-10-31 07:26

我都係估啫,見幾間學校都辦唔到學,我係偏向信政府 ...

作為家長,我希望政府嚴格,有人唔批,但也有人批。近幾年已經有多間國際學校成功開辦。唔批那些,一定有原因。
小朋友安全十分重要,以前種種原因,就話有商塲學校甚至天台學校,但而家係 2017,很多政府資助學校有正式獨立校舍,也想重建,很難想像有人認為收咁貴的國際學校用商塲辦學冇問題。`

Artie 發表於 17-11-1 11:34
作為家長,我希望政府嚴格,有人唔批,但也有人批。近幾年已經有多間國際學校成功開辦。唔批那些,一定有 ...

佢收幾百萬係起學校喎,佢哋唔係有地已經入紙起學校咩?以我睇報道商場係臨時校舍。學生當然係重要,審批係亦要時間,但宜家政府又唔講係乜事透明度咁低(起碼除咗入紙遲咗我未見其他好valid嘅原因), 辦學團體同家長都受害!
講真佢開唔開唔關我事,但教育局嘅效率同處時方式有目共賭,所以我個人係對政府投不信任一票

LittleOsMummy 發表於 17-11-1 11:44
佢收幾百萬係起學校喎,佢哋唔係有地已經入紙起學校咩?以我睇報道商場係臨時校舍。學生當然係重要,審批 ...

"但宜家政府又唔講係乜事透明度咁低"

透明度點低?校方可以公開文件話比外人知,唔批的原因嗎?我唔信學校唔知。

Artie 發表於 17-11-1 12:01
"但宜家政府又唔講係乜事透明度咁低"

佢哋知唔知好難講,政府未必乜都講。乜都好政府係應該從某渠道去俾家長知道呢間學校有問題(如果有)等家長去做一個informed decision,唔係由得間學校決定公唔公開,若然係咁若果學校真係存心呃人,咁就只有家長學生受害,教育局就失職啦!

LittleOsMummy 發表於 17-11-1 12:09
佢哋知唔知好難講,政府未必乜都講。乜都好政府係應該從某渠道去俾家長知道呢間學校有問題(如果有)等家 ...

係D家長明知無牌都照讀,點解咁大個人乜都賴政府.....

其實報紙有一段時間已經日日寫,重需要什麼其他渠道。家長自己揀學校有責任,政府又唔係你阿媽,唔好乜都靠政府。政府做野發佈消息都好多制肘,出錯野唔只俾人鬧,隨時俾人告死。

Saboc 發表於 17-11-1 13:16
係D家長明知無牌都照讀,點解咁大個人乜都賴政府.....

人哋係咁無知我唔敢講,人哋一定有自己原因去讀間學校,但宜家根本冇人真正知道出咗咩問題,只係我唔會好輕易相信全部或一定係學校出問題。頼政府?政府係要負一定程度責任㗎啦,唔批,可能佢哋有做嘢,亦可能冇,冇人知,但如果佢哋審批學校覺得有問題政府係咪應該公開?

thvicny 發表於 17-11-1 13:18
其實報紙有一段時間已經日日寫,重需要什麼其他渠道。家長自己揀學校有責任,政府又唔係你阿媽,唔好乜都靠 ...

乜你覺啲報道一定啱一定中立?
教育局自己嘅決定點解唔公開得?會有錯?
利申我同學校無關,純粹旁觀者一個

佢攞咗塊唔起得學校的地想起學校,政府唔批,如果批咗又俾人話私相授受。跟住求其去商場租啲位又話去開,政府唔可以一下打沉佢,但佢辦學辦得咁亂嚟政府又控制唔到。

LittleOsMummy 發表於 17-11-1 12:09
佢哋知唔知好難講,政府未必乜都講。乜都好政府係應該從某渠道去俾家長知道呢間學校有問題(如果有)等家 ...

我本來只是回應你 "老實講其實係咪教育局麻煩?" 這一句。
作為家長,我支持政府嚴格審批,始終安全是其中一個重要因素。

唔好話正正式式一間學校,我印象中連補習社也有聽過是無牌。
學生只是孩子,政府必須嚴格處理學校或補習社的申請,始終是幾十至幾百個孩子的安全問題。

公屋居屋私人屋苑,都有很多商塲內有幼稚園,也未必間間都有豪華校舍。
其實,如果由有設計校舎經驗的專業人士幫手畫好圖則,唔好貪心收太多學生,相信不是咁難批。

LittleOsMummy 發表於 17-11-1 13:27

乜你覺啲報道一定啱一定中立?
政府又唔信,報紙又唔信。咁信乜?

無牌,冇保險,冇保障,有乜事乜都冇。
明知學校無牌都比小朋友讀,有乜事,可能連自己買人保險,也唔會賠。
明知無牌都咁維護學校,真係中降頭一樣。
唔好斯德哥爾摩症候群上身。

回覆樓主

對呢間學校印象好差,情願讀返本地學校都唔會考慮呢間

有人話唔透明。我同意,但唔透明的是學校。求其搵塊 zoning 不適合的地皮就話辦學,其實都唔知有冇找建築師則量師做評估,如果初步功夫都冇做過,就攞明搵老襯。之後講乜任佢,根本冇人知佢申請書上點陳述。舉例,而家商塲地方五千呎,你申請收五百學生梗唔批,咁又大條道理推個波去政府,話政府刻意留難。又有家長咁奇,餐廳冇牌都唔會幫襯啦,學校冇牌可以當冇事。

LittleOsMummy 發表於 17-11-1 13:25
人哋係咁無知我唔敢講,人哋一定有自己原因去讀間學校,但宜家根本冇人真正知道出咗咩問題,只係我唔會好 ...

如果政府“冇做野“而唔批間學校咁貴族仲唔一早JR政府?學校仲唔借傳媒比政府壓力,要偷偷摸摸收生?

nintendo 發表於 17-11-1 14:28
無牌,冇保險,冇保障,有乜事乜都冇。
明知學校無牌都比小朋友讀,有乜事,可能連自己買人保險,也唔會賠 ...

唔好誤會,我唔係維護學校,我只覺事情未必係咁簡單。

thvicny 發表於 17-11-1 13:56
政府又唔信,報紙又唔信。咁信乜?

兩邊都唔係好信得過,政府成日玩語言偽術,傳媒又報導偏頗,為求爭議性多,自己睇完自己衡量就算啦

Saboc 發表於 17-11-1 16:10
如果政府“冇做野“而唔批間學校咁貴族仲唔一早JR政府?學校仲唔借傳媒比政府壓力,要偷偷摸摸收生?
...

其實你同我都係估,放長雙眼睇吓佢哋會點啦

‹ 上一主題|下一主題