用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一生興趣班會否太多?乜都話唔鍾意學! ...
樓主: tha
go

小一生興趣班會否太多?乜都話唔鍾意學!   [複製鏈接]

先小一,仲細,可能未挖掘到自己嘅興趣。
喜歡上就保留,唔喜歡就cut ,冇乜困難呀。除非你覺得浪費咗時間及金錢,想佢再磨下,睇下有冇成績......但以此心態失敗居多,所以斬立決。
我仔小一玩 機械人小先鋒 , 畫畫班 ,小二三學游水 ,乒乓球,小四五專注乒乓球一項,之前的都係學咗一年至一年半。初小每個學期keep住 兩樣興趣班,以前我都以為我仔三分鐘熱度 ,但自從遇上乒乓球......學咗 三年都未話悶,仲話要揀間有乒乓球校隊嘅中學......要繼續玩。

tha 發表於 17-10-31 00:11
好贊成
其實想佢學音樂都係想長大後開心唔開心都有音樂!但過程似乎好艱鉅咁!
...

為甚麼要將音樂的作用放到這麼大呢?我三個女兒都有學樂器,但是我只要求她們學的時候享受就可以了。也許你很熱愛音樂,但是要求子女也愛到骨子裏是不切實際的。

asweetmom 發表於 17-11-1 00:36

為甚麼要將音樂的作用放到這麼大呢?我三個女兒都有學樂 ...

咁又係。我都將大家的意見俾我老公睇。佢打死都唔cut彈琴。傾傾下先知原來佢細個時佢老豆勁迫佢彈古箏,所以就彈得成。咁佢就用呢套方法迫個仔。
佢話玉不琢不成器!
唉,都唔知點...

回覆 tha 的帖子

所有嘢,在易之前一定有難的時候。有興趣,受到鼓勵,就會克服。
好多小朋友尤其男仔,係會覺得難呀,要練呀,辛苦呀就放棄。有d case,佢擺明無興趣,拉牛上樹,就算啦! 有d佢根本有興趣,亦有天份做好,就push吓佢。佢努力升咗level,會覺得好玩好多。

tha 發表於 17-11-1 12:28
咁又係。我都將大家的意見俾我老公睇。佢打死都唔cut彈琴。傾傾下先知原來佢細個時佢老豆勁迫佢彈古箏,所 ...
坦白講,你個情況,我都唔會咁易放棄學琴。不過,我一定會要佢練琴。
「玉不琢,不成器」,「琢」即要練習,唔係只係學。

如果只係初學,試下每日陪佢練習10至15分鐘。
或者搵個可以提升佢興趣的老師。

分享吓我女兩個男仔friend的學習經歷。第一個男仔學琴,初初話鍾意,係琴房都練過一輪,咁屋企愛惜佢,就買琴。點知無幾耐,唔願練。拉扯一輪,放棄唔學。佢爸爸話同個仔的戰線就係一條 - 讀書,唔想為興趣去破壞感情。

第二個friend其實運動有d天份,但佢鍾意玩,唔鍾意操練,校隊亦唔願意入。我有提過佢媽唔好浪費天賦。不過佢的想法係個仔唔鍾意苦練,要逼佢好unpleasant。而體藝要出頭的成本好大(時間、金錢、舟車勞頓、搵人接送),機會又咁細,不如無搞咁多嘢。

Jane1983 發表於 17-11-1 21:15
第二個friend其實運動有d天份,但佢鍾意玩,唔鍾意操練,校隊亦唔願意入。我有提過佢媽唔好浪費天賦。不過 ...

咁呢位小朋友現在幾大?咁乜都無學咪浪費天賦?

Jane1983 發表於 17-11-1 21:10
分享吓我女兩個男仔friend的學習經歷。第一個男仔學琴,初初話鍾意,係琴房都練過一輪,咁屋企愛惜佢,就買 ...

講起買琴:因為尚初學,唔買住。我本來諗住等佢學到好有興趣求我買。
現在每星期一晚去會所練一練。由於爸爸好難得抽到時間,所以每次極嚴厲地練大半個鍾。兩個次次都唔開心咁返來。
佢平時行過琴行,返教會見到琴就衝去彈。

我老公話:睇個勢可能先買琴在家,佢見到有興趣就自己彈。每日彈十分鍾仲好過我現在咁同佢練。
大家覺得呢?

Jane1983 發表於 17-11-1 12:39
回覆 tha 的帖子

所有嘢,在易之前一定有難的時候。有興趣,受到鼓勵,就會克服。

佢exactly 就係呢類型。呢幾日同佢傾開,原來:
佢唔鍾意學跆拳道係記唔到套拳某幾步,但勁期待考帶! 今日同教練傾話佢其實ok, 但一有少少困難就唔想做,要迫既。
唔鍾意游水原來話上水好凍....bear....但勁期待自去己識游晒四式

山海兒女 發表於 17-11-1 12:50
坦白講,你個情況,我都唔會咁易放棄學琴。不過,我一定會要佢練琴。
「玉不琢,不成器」,「琢」即要練習 ...

現在每星期一晚去會所練。由於爸爸好難得抽到時間,所以每次極嚴厲地練左大半個鍾。兩個次次都唔開心咁返來。
佢平時行過琴行,返教會見到琴就衝去彈。

我老公話:睇個勢可能先買琴在家,佢見到有興趣就自己彈。每日彈十分鍾仲好過我現在咁同佢練。
大家覺得呢?

tha 發表於 17-11-3 00:01

現在每星期一晚去會所練。由於爸爸好難得抽到時間,所以每次極 ...

每日彈果10分鐘可以得到咩效果呢?
再講,買琴其實係想佢多練。買左家長係唔會滿足每日10分鐘既,到時佢無多練到你老公更加嬲到爆炸。

山海兒女 發表於 17-11-1 12:50
「玉不琢,不成器」,「琢」即要練習 ...

我呢幾日搵返佢BB時彈個部小電子琴仔出來,放在廳,佢一放學就走埋去彈!不過剛擺返出來有新鮮感,同埋呢部係玩具無練琴壓力!

現在每星期一晚去會所練。由於爸爸好難得抽到時間,所以每次極 ...
績小成多,6日x10min=1hr,況且小朋友attention span 就只得10mins,我好多時都是用這方法。
on the other hand,琴唔平,買左可能真的會仲緊張,咁要考慮買個幾千的keyboard 定貴少少至少二手可賣出

tha 發表於 17-11-1 12:28
咁又係。我都將大家的意見俾我老公睇。佢打死都唔cut彈琴。傾傾下先知原來佢細個時佢老豆勁迫佢彈古箏,所 ...
佢咁lum冇錯ga wor,但有方法就唔使迫,同埋要留意小朋友能力是否ok,好多時太細有些動作做唔到,大d水到渠成

課外多就唔會珍惜。

仲有細路唔想練,可能佢覺得無時間玩第二樣野。

回覆 tha 的帖子

你而家exactly就係我女的朋友的情況。佢的慈愛媽媽就係見個仔鍾意,去琴行練琴又要約時間,有時啱又約唔到,先買部琴係屋企......你要接受到,即使買咗琴,佢都未必會好認真學,你唔會痴線,咁先好買。

回覆 tha 的帖子

個男仔9歲,而家有學課外嘢,但以玩為主,唔係好認真學要上一層樓果種。
佢媽媽唸嘢好清楚,佢仔樣樣運動玩得好,游泳四式、打波踢波樣樣得,social、興趣來講絕對無問題。以體藝出頭的hurdle係高,佢果套理由和理念其實亦係務實。

回覆 greentea000 的帖子

如果小朋友肯日日認真練15分鐘,真係唔錯ga。咁的練習,5級前其實ok的。老師會講最好每日練30分鐘,但難ga。

Jane1983 發表於 17-11-3 07:59
回覆 tha 的帖子

你而家exactly就係我女的朋友的情況。佢的慈愛媽媽就係見個仔鍾意,去琴行練琴又要約時間 ...
要買gear我一定會set target,講明唔可以3分鐘熱度。之前教練叫我買塊好d的球拍比小朋友,我死都唔買,最後教練睇唔過眼送左塊比我地

Jane1983    發表於 17-11-3 09:19
‹ 上一主題|下一主題