用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 哈羅國際學校
樓主: dada1010
go

哈羅國際學校   [複製鏈接]

lovecasey 發表於 17-11-30 19:08
回覆 EconFather 的帖子

Are you related to the school, you seem to know so much about the admission, ...

我不是收生部. 但其實好多資料網上可以查到.
http://www.harrowschool.hk/admissions-process.aspx

Year 1做example, 寫明:

Drawing, Early Writing, Numeracy
Engage in conversation by themselves
Review of the latest school report

我覺得有心讀的家長可以試. 其實學校網站有好多information. 學校已經講到明想要乜.網站連一年班做幾耐功課都有.

我希望用我有限的分析幫到大家.
做多D功課, 了解英國人同英國學制, 會增加你考入的機會.祝大家好運.
某程度上, 哈羅比神校個D考摺衣服, 簡單明確得多.

EconFather 發表於 17-11-30 18:35
我不是學校, 不會知道. 不過家陣網路世界好易找.
https://hk.news.appledaily.com/local/daily/article/20 ...

十分欣賞你的分析,反覆論証,結論有說服力

外國,尤其是英國的小孩幾多歲掌握到phonics 呢?in general

EconFather 發表於 17-11-30 19:04
我不認識你朋友, 但如果小朋友係考一年級, 寫(拼)到自己個名應該係基本. (當然個D超長印度人名可能係例外) ...

Phonics 真係好好好重要,呢個係至勝因數,如果吾識或未開始揸筆,會係一大難提。
聽說,舊的校長走了因為今年AL 成績吾係太好,而新校長又冇Harrow 背景,你覺得對學校發展有影響嗎?

貝珠 發表於 17-11-30 20:28
外國,尤其是英國的小孩幾多歲掌握到phonics 呢?in general

如果吾肯揸筆,就算係識串字,都好大機會Pass 吾到interview

貝珠 發表於 17-11-30 20:28
都係個句,呢一間係英國學校,所以UK政府要求的,佢地都係照做。
英國政府有一個叫PSC。留意一下,英國人,或者英國系統,係同其他歐洲唔同(如果唔係要用英磅,同要BREXIT),佢地有一個自己的standard。

佢地唔係要你變拼音大師,但要up to standard。

The PHONICS SCREENING CHECK is a short, simple assessment to make sure that all pupils have learned phonic decoding to an appropriate standard by the age of 6. All year 1 pupils in maintained schools, academies and free schools must complete the check.'

學phonics 約3歲才開始,考year one 4歲幾。其實要4歲幾master phonics skill , is it common in UK ?

HLME 發表於 17-11-30 20:29
Phonics 真係好好好重要,呢個係至勝因數,如果吾識或未開始揸筆,會係一大難提。
聽說,舊的校長走了因為 ...
如果2016年成績都唔叫好。。。基本上純成績比英國哈羅應該還要好。。。(東方社會學生一般都會考試叻d)
新校長我無分析錯誤,可以說是一個大突破。點解,因為英國哈羅係一間男校。而呢位校長也好像是第一位哈羅女校長。而佢舊個間學校,係一間女校(但都有男仔,不過好像只有低年級)

舊校長來自哈羅本校,客觀分析,教男仔叻,未教過女,第2哈羅係專教13至18,而新校長就反而係教4至18女生,和4至11男生。新校長比舊校長多左女學生同小學生經驗。

哈羅傳統我唔知點量度,但基本上英國教育特色是寄宿文化同社交圈子,重紀律,新校長本身都係英國人,呢d野基本上不變。

貝珠 發表於 17-11-30 20:55
學phonics 約3歲才開始,考year one 4歲幾。其實要4歲幾master phonics skill , is it common in UK ?
...
當然有人叻,有人唔叻,英國文化就係會做呢d分類,所以舊時個d 工業學院就係英國人發明,去到一定年級就會分你類,有d人去grammer school,中文係傳統學校,升大學,唔叻個d人就會去左工業學院。英國人由細到大就係咁比人分類。
而我成日講,哈埋波特呢本小說,就好反映出英國教育特別,第一小朋友係去左間寄宿學校,入左去就被分類帽分類,有House系統,所有學生都係群體生活,打個波都係因為左個house。之後學校有個管家,成日捉個d唔瞓小朋友。

https://www.gov.uk/government/pu ... heck-2017-materials

參考下

In 2017, 35% of all A-Level grades achieved by Harrow Hong Kong pupils were A*; 67% of all grades were A* or A, and almost 90% were A*-B.  Thirty-two of its pupils achieved straight A* or A grades across all of their subjects.
當然,這些未算完全是harrow教導出來的學生

thvicny 發表於 17-11-30 21:23
In 2017, 35% of all A-Level grades achieved by Harrow Hong Kong pupils were A*; 67% of all grades we ...
即使英國哈羅,成績都唔會要求你爆晒燈,英國教育係希望全人教育,所以佢地希望學生有課外活動同成就。
你係網站會見到佢地高年班會去做慈善,例如剛剛有學生去India起樓俾當地人,呢一d 難得的經驗會係英國大學面試時比其他人有優勢。

你再考慮一下,其實好多學生應該已經有conditional offer,同我地當年會考30分個d人一樣,部分大學只要你ok 好就會招收你,所以AL會hea d。

EconFather 發表於 17-11-30 21:04
當然有人叻,有人唔叻,英國文化就係會做呢d分類,所以舊時個d 工業學院就係英國人發明,去到一定年級就會 ...

學校d師資又點呢?聽說有部份好的老師跟著舊校長走左,或有d教左一兩年,攞住Harrow 個profile 出去揾份更好工,如係其他學校升級做主任,校長等,真有其事?

HLME 發表於 17-11-30 23:34
學校d師資又點呢?聽說有部份好的老師跟著舊校長走左,或有d教左一兩年,攞住Harrow 個profile 出去揾份更 ...

舊校長是退休定另有新工作?

dada1010 發表於 17-12-1 11:44
舊校長是退休定另有新工作?
Ann has been appointed following a rigorous recruitment process that attracted Heads from some of the best schools in the world. She succeeds Mel Mrowiec, the School’s Founding Head, who will be retiring after an outstandingly successful five founding years in Hong Kong, and a distinguished contribution to the Harrow family over nearly 30 years.

學校網站寫 will be retiring.

HLME 發表於 17-11-30 23:34
學校d師資又點呢?聽說有部份好的老師跟著舊校長走左,或有d教左一兩年,攞住Harrow 個profile 出去揾份更 ...

在此不單獨談哈羅,因為有愛心或者好唔好,是主觀意見。大部分學校都會post該校老師資料,或者關鍵老師資料上網。
不過全港外藉教師都面對同一問題,就是外藉教師子女學業問題。一個外藉教師來港,最擔心係佢地小朋友無書讀,因為佢地子女無可能係本地學校學習。而之前專比外藉老師讀的英基已經比大部分香港人佔用。如果用呢個觀點睇,好老師會去邊?

就如本地學校有家長會想子女入神校而去做校工

呢個問題有興趣可以上網睇一個叫

鏗鏘集 (2012) 國際學校誰讀?

香港呢幾年有咁多國際學校新開,到底會係本地搶左幾多優資老師,而本地學校又係資源短缺,形成一種惡性循環。

EconFather 發表於 17-12-1 12:21
在此不單獨談哈羅,因為有愛心或者好唔好,是主觀意見。大部分學校都會post該校老師資料,或者關鍵老師資 ...

所以老師要先申請去英基做老師,孩子就可優先入學,我孩子就有一對老師轉去Esf,帶埋对仔女去

poonseelai 發表於 17-12-1 13:49
所以老師要先申請去英基做老師,孩子就可優先入學,我孩子就有一對老師轉去Esf,帶埋对仔女去
...

你意思係好多外藉老師為子女讀英基,(emoji)左去教書?

HLME 發表於 17-12-2 00:24

假如你認為師資高低的主要因素係取決教學經驗,那年資比較高的外藉老師而又有小朋友,理想工作學校必然是英文系統為主的學校。弘立,耀中都是好學校,但假如外藉教師小朋友不懂中文,就會好難適應。

而假如你認為老師人工和學費是成正比,學費比較貴的學校,老師薪金水平會比較高的話,年資比較高的老師會點選?

香港近年大量新開國際學校,包括墨爾文,mount kelly, nord angelia, Shrewsbury, 呢幾間學費都會比較貴。而可以預期呢d新校會高薪請其他學校,無論是本地又好,國際學校又好,的外藉老師,如果我係ESF或GSIS老師,本身有2個小朋友,我會唔會轉去呢d新校呢? 但如果我係教緊本地中學,我小朋友又排唔到英基,咁我會唔會轉工呢?

而如果我做校長,管緊一間5至8萬學費左右的私校或國際,我又用乜野去阻止好老師跳槽? 最後可能只可加學費。

思考一下外藉老師人工同福利,就會知道資深老師會選係什麼學校教(大約)。仲有外國人,好多都生成3個。
個別老師利用有名學校跳槽至主任係一種正常流動,而你應該看重整個教育界老師跳槽的方向。

HLME 發表於 17-12-2 00:24

我指嗰case係老師,本身另一間教,後轉去英基
‹ 上一主題|下一主題