用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 佛教志蓮小學如何? 是不是勁多特殊需要學生? ...
樓主: Centaur2018
go

佛教志蓮小學如何? 是不是勁多特殊需要學生?   [複製鏈接]

回覆 nicehome 的帖子

請問你嘅囝仔而家讀幾年級?

回覆 nicehome 的帖子

可以透露當年大抽獎,你將志蓮小學放喺第幾志願嗎?

請問志蓮小學嘅家長,除咗教師有愛心之外,志蓮仲有冇其他突出嘅優勢?

nicehome 發表於 17-10-17 07:30
我認為志蓮小學是Happy School是基於親身體驗,以下一些事例可供參考:

小班制, 每班控制25人內
你話小一全年只考一次試,係唔係一次過考晒全年學嘅嘢?如果喺咁,家長咪好大壓力?

nicehome 發表於 17-10-20 11:32
回覆 WinwinBB 的帖子

Sorry, 我寫得唔夠清楚。小一在頭兩次考試期不用考試,只有一兩頁紙的進展性評估, ...
唔駛講對唔住,其實我真係要多謝你用心分享真實經驗,因爲呢度好少志蓮小學的討論

nicehome 發表於 17-10-29 14:43
2.        志蓮小學現時兩位NET teachers擅長設計不同的遊戲及教學模式去吸引學生,使其在不知不覺中投入到英語聽 ...
之前喺EK好似見過有家長話志蓮小學有三個外藉老師㗎。

ericngkc01 發表於 17-10-30 21:56
志蓮的NET 係上RWI為主, 英語角在地下, 學生在小息LUNCH時自由去搵NET 的, 呢個係志蓮老師的回應. ...
請問志蓮的NET係真正紅鬚綠眼的鬼,定係華人BBC?

ssin 發表於 17-10-31 19:35
我認為NET能夠講地道英文,識得教小朋友就唔錯,白種人定黃種人似乎冇乜關係喎 ...
我並唔係崇洋,而係自己對住華人講英文還可以,但一面對白種外國人時,講英文就好似打鉄咁𠼱晒脷,可能自細好少接觸外國人,無乜自信,所以唔想個女重蹈覆轍

Potato001 發表於 17-11-8 21:45
去年參觀學校時,老師/校長有講過,如果班數多,會請多一個NET, 現時是兩個。
...
我喺其他 post 見過你對 net 95 的學校好熟,請問除了志蓮小學及將循無咁谷外,仲有邊幾間?謝謝

回覆 Potato001 的帖子

唔該曬你,不過你提到的學校,我剛剛search 過,除了王余家潔外,其他極少人討論,好少家長分享
‹ 上一主題|下一主題