用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有直屬,係咪應該咁選
go

有直屬,係咪應該咁選 [複製鏈接]

小朋友有直屬中學(B1),而我哋既目標都係上直屬中學,想問下我係咪應該

1.自行只選該中學
2. 統一甲部只填該中學
3. 統一乙部第一選擇要填該中學

如果咁填法,乙部第二選擇係咪已經要填B2既學校呢?
   2    0    0    0

ckfamily 發表於 17-8-30 12:32
小朋友有直屬中學(B1),而我哋既目標都係上直屬中學,想問下我係咪應該

1.自行只選該中學
乙部點填, 首先要知小朋友既位置 (所屬派位組別, 即Banding), 根據會員透露, 你小朋友間學校應會話你知.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

1.自行只選該中學
應該係咁啦 ~~~

若你肯定係本區B1生...乙2填乜都得...我會係乙2之後多填幾間B1中學
除非...你校 直屬位 唔夠派俾本校B1生 ~~~

1.自行只選該中學
你可以問吓會員 "小鹿揀學校", 佢係你小朋友間小學今畢小六畢業既家長
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

如果係樓上所講學校,小朋友肯定B1, 而且一定只想升讀本校,就咁填,乙二唔填都唔緊要喇。

回覆樓主:

(emoji)

王家爸爸    發表於 17-9-1 08:50

章太郎 發表於 17-8-30 15:31
路過: 直屬校如果乙部穩入, 乜唔係自行同甲部應該試高d嗎? 請指教.

樓主意願係直升中學部~

呢個想法亦係好大比例直屬小學家長既想法~

hkpapa852 發表於 17-8-30 12:42
你可以問吓會員 "小鹿揀學校", 佢係你小朋友間小學今畢小六畢業既家長

多謝你既意見,其實我有兩個小朋友,佢唔係讀佢果間,不過我都睇過佢既post, 可以參考下

ckfamily 發表於 17-8-30 17:11
多謝你既意見,其實我有兩個小朋友,佢唔係讀佢果間,不過我都睇過佢既post, 可以參考下
...

邊間學校既方式都係類似, 首先要知以下幾點:

1. 小朋友屬於邊個派位組別
2. 中學部直屬位可覆蓋多少小學部學生
3. 中學部過往有否用自行既位收小學部既學生

mcl203 發表於 17-8-30 12:39
應該係咁啦 ~~~

若你肯定係本區B1生...乙2填乜都得...我會係乙2之後多填幾間B1中學
有無試過D直屬小學勁到band 1生都唔夠用直屬位,要抽?

Eat_Sleep_Play 發表於 17-8-31 12:01
睇吓呢度你咪知有冇邊間係有可能囉!
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3003604

hkpapa852 發表於 17-8-31 12:06
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3003604
...
嘩......似乎紅字果D都好嚴駿,我fd個女讀聖家(九龍城),佢話九龍塘有4班,九龍城有3班,每校只有一班可以透過直屬位升返上中學,今年輪到佢了,佢話驚過抬炸彈

Eat_Sleep_Play 發表於 17-8-31 12:01

我真係聽過有噃,但,我係唔信既~~~

hkpapa852 發表於 17-8-31 12:06
...

(emoji)

mcl203 發表於 17-8-31 12:19
如果聖家(九龍塘)真係4班升1班,唔計自行收原校生,咁都係得25%,聖家小學band 1生會唔會真係低過25%?又想知道下,如果有兩間直屬小學,咁抽直屬位時係兩間小學撈埋一齊嚟抽定係分開抽呢?如果分開抽咁聖家(九龍城)咪著數D?

Eat_Sleep_Play 發表於 17-8-31 12:33
如果聖家(九龍塘)真係4班升1班,唔計自行收原校生,咁都係得25%,聖家小學band 1生會唔會真係低過25%?又想 ...
我聽過既唔係2間抽一間既小學 ~~~

用聖家做例子吹下水...79 / (90+120) = 37.6%
聖家坊間評係1C中學...小學部跳船率應該唔低...就當10%...都去到覆蓋47.6%...應該夠啦 ~~~

直屬位係同組別一齊抽...即係2間一齊抽...當佢大校210人咪睇法舒服D ~~~

mcl203 發表於 17-8-31 12:46
我聽過既唔係2間抽一間既小學 ~~~

用聖家做例子吹下水...79 / (90+120) = 37.6%
係喎,未計會跳船走果班

Eat_Sleep_Play 發表於 17-8-31 12:52
係喎,未計會跳船走果班
如果齋睇直屬位, 同學校(們)既B1學生人數, 可能真係好大件事.
不過, 變都數有好多, 如有幾多人跳船, 中學部用幾多自行位收番小學部學生.

所以情況未必太差.

反而, 如果某小學話你知有幾多學生一定上到中學部, 咁反而你大約可以估計到間學校既B1學生比例

mcl203 發表於 17-8-31 12:19
有邊個家長會認自己個小朋友原因係B2學生所以派唔番去中學部?
我暫時未識到..... 話說早排有舊同學同我講, 話佢個女DSE 40分入唔到HKU個law, 我話無乜理由......
點知講吓講吓, 話阿女諗住Repeat下年將攞4個D科考番好D..... 我就馬上明白了..... 原來40分只係N科總分, 仲要唔知有冇計M1/M2添

王家爸爸    發表於 17-9-1 08:57

hkpapa852 發表於 17-8-31 14:11
有邊個家長會認自己個小朋友原因係B2學生所以派唔番去中學部?
我暫時未識到..... 話說早排有舊同學同我講,  ...

B2 可能有,B3 就~~~

‹ 上一主題|下一主題