用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 葵靑band2 中學
樓主: ivybeyond
go

葵靑band2 中學   [複製鏈接]

elbk 發表於 17-9-20 13:57
未坐正,只係代執行,所以通告文件係表副校簽

因為有朋友在校內有參加家教會,所以知道!不過將來代代下會否坐正就唔知啦!暫時就未

回覆 elbk 的帖子

http://twghscgms-ds.icampus.hk/h ... /adm-inf/index.html自己去睇
升中唔係聽貼士
6年之後龍定鳳
係阿媽讀書定仔讀書
唔睇過點放心呀

利申 今年女在此校DSE升中大

小韋寶 發表於 17-9-8 09:04
原來你都係吳校友,我都係。之前幾個月先同學校幾個老師聯絡傾咗一餐,學校真係好唔掂,甚至恐怖。唔明點解妨 ...

真係絕對同意學校果幾個老師好唔掂
自己教唔掂
就話
學生唔掂
學校唔掂

前鄧校長唔掂
永遠唔會話自己唔掂
人無䎵最無敵
下刪百字
斷人衣食如殺人父母
我都係積下陰德
反正死親都只會係好人
壞人永遠死唔去

結論
有心校長面對幾個反社會人格教畜
如果解決到
香港教育唔會咁差

D教畜十足李X章果隻人

帶頭迫害本地生
再落井下石踩本地生

目前情況署任的校長
家長自行觀校分析
近墨者黑
若仍堅守以學生利益為先
還算明哲保身
長遠
仍是希望有心校長盡早降臨
可睇住鄧校長收返黎的好學生

又其實今年DSE成績又真係唔錯
全校最忙拉丁舞的學生都入了科大(又玩得又讀得)
我個女都入中大 (之前又有人話Band1入黎Band3走)
我個女身邊的人都入大學

上面D人話伍升得好快我同意
其實可能已經係BAND1
分分鐘已爬陳記頭
反正伍同陳都係DSE用英文卷我都分唔到佢係咪中中
而且伍仲有謝婉雯光環
有意者不彷一試

oiyau2005 發表於 17-9-13 19:31

但全完之本地degree 20.7%,而且冇講係8大, 根本唔達ban ...
全完之本地degree 20.7%,而且冇講係8大 <--- 比我想象中低好多呀!o甘算唔算Band 2A呢?

回覆 sunflower2000 的帖子

依個數字真係好低喎

sunflower2000 發表於 17-9-25 11:26
全完之本地degree 20.7%,而且冇講係8大

呢個rate其實真係b1b-b1c, 但我諗band 2生乙部又未必敢揀,應該係b1c同邊緣人自行其中一個選擇,而乙部就係b1嘅保險線。

又或者邊緣人會放乙一,乙二及之後就當返自己係band 2揀,博一博。

long0 發表於 17-9-24 03:15
真係絕對同意學校果幾個老師好唔掂
自己教唔掂
就話
你小朋友係今年畢業嗎? 入到資助八大有幾多人? 我仔係邊緣人,  如果係青衣區係83同吳之間咁...要睇下今年小6 兩次呈分如何.
我仔係細仔又天真, 自理差, 補習社話佢呢D邊緣人入到B1怕佢名次去到好後無晒自信, 佢話其實入到吳祥川精英班KEEP到都可以入到大學., 原本都諗住呢間. 但想想下又怕佢係中中語言環境唔好...請你給我寶貴意見?

其實我自己都好鐘意伍若瑜, 但太多人選而由我家過去又要2程車唔太方便..

入八大係雙位數
要知道實數
請自己去觀校問
如果到時佢答到無寧兩可
就唔好選
另外妳真係當呢間係中中?
我個囡自稱中中畢業 比人質疑緊
全因我囡話dse卷
除中文同通識外 全部用英文考
聽到仲要話我囡玩野

而家大學中學化
仲忙過中學
真正中中升到大學一定追死
不過我囡適應到
又確實佢唔係英中

我係你就去八三
今年佢地勁
可能無晒自信都升大學
八三到時讀唔掂先扣band2門仲有機

緊記唔係你入咗咩中學
所以入到大學
而係因為你係咩人
所以就去到大學
如果自律性強
根本就入硬大學
如果自律性低 仲要懶 仲要無目標
我諗拔萃都幫唔到你
而確實我囡似乎好輕鬆好順咁入咗大學啫

long0 發表於 17-9-28 17:53
入八大係雙位數
要知道實數
請自己去觀校問
我仔因係邊緣..我怕入唔到83就唔知派咗去第幾志願....就諗係咪穩陣點選B2A, 但葵青區好似無B2A英中?
補習老師怕佢入咗B1成績跌到好後無晒自信, 就覺得另一策略可以係入B2A, 但必須努力入精英班..原先唔想佢咁大壓力覺得呢條路都可行, 但見到吳既負面評價同想起佢地學校語言環境應該比83可能差D..我又有點卻步.

卻步係應該的
做錯決定後悔6年
我完全明白
當年亦相當自責
問自己點解唔選八三排先
根本入硬
但六年後我同個囡睇番轉頭
當年決定完全正確
亦無其他更好選擇
而家是否妳好選擇
我唔敢講
只係會後悔就唔好選
以免子女都讀得唔安樂
成日認為自己差過人
另外呢度精英班得1班
唔好太老定
入咗黎又入唔到精英班
可能更後悔

又英文語言環境 我肯定本區除林護外
其他都係明英實中
要做好d英文語言環境 靠屋企啦

又負面評價 係負面的人講的
讀唔好書咩都可以賴
我女一帆風順
無風無浪畢業
成績夠入八大
所以我話我 無其他更好選擇

long0 發表於 17-9-29 13:15
讀唔好書咩都可以賴
我女一帆風順

其實係,讀書嘅係學生,學校同老師點好,你唔讀唔會自動入大學。

long0 發表於 17-9-29 13:15
讀唔好書咩都可以賴
我女一帆風順
你意思即係係你個女年代你覺得選攞無錯..但近年就唔太好?

回覆 jojoplanet 的帖子

妳嘅講法都幾斷章取義我無話過學校之後會唔好
我個女係呢間學校對親佢教過佢嘅老師
都對我個女非常之好
我只可以就我個女嘅經歷黎講
妳個仔假若入到㴝唔係咁樣我可以講乜
妳個仔唔係我個女
同妳講會一樣的只有是騙子
我曾經同好多校長傾過學生問題
由B1到B3所有人都表示
而家D小朋友一年比一年難教
我已經肯定呢D唔係個別學校問題
而係一個社會問題
一個電子化資訊氾濫的世代問題
我個女讀中學六年
到佢中六我先比電話佢用
我可以咁做唔代表妳做得到
對學校懷疑就不要選
所有學校説的升學或成績
只可以代表當年或之前的成果
不代表你個仔的情況
要保證子女升學前途
始終係靠父母同子女自己的努力
http://twghscgms-ds.icampus.hk/parent/1415/min10-1.pdf
不過校方有目標要95%DSE學生攞22222以上
但係現學校會否走數
請自行分辨

how about 迦密愛禮信中學?

http://chsc.hk/fpta/kwt/upload/a ... 09071415_rPoVYC.pdf 自己去睇啦

long0 發表於 17-9-30 00:44

手提電話的確好人頭痛....我仔小六因為自放學去補習我都只係比個無得上網既舊電話佢用. 但怕上到中學同學間要用whatsapp傾功課, 聽說有D GROUP係老師都係度一齊傾.咁就好難唔比smartphone佢.

long0 發表於 17-10-3 10:45
http://chsc.hk/fpta/kwt/upload/attachments/201709071415_rPoVYC.pdf 自己去睇啦
其實我上年己參觀過吳當時感覺都良好...

jojoplanet 發表於 17-10-3 11:56
手提電話的確好人頭痛....我仔小六因為自放學去補習我都只係比個無得上網既舊電話佢用. 但怕上到中學同學間 ...

一定要用smartphone 喇

long0 發表於 17-9-30 00:44

不過校方有目標要95%DSE學生攞22222以上

唔...... 對B2學校嚟講, 尤其係B2B或以上既學校, 呢個目標好似低咗D喎?!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題