用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 恭喜具爭議既教局副局上任
樓主: retriever
go

恭喜具爭議既教局副局上任   [複製鏈接]

judy 發表於 17-8-5 12:07
政治傾向個個都有,相信有專業操守的教師唔會亂嚟。

正確!

IloveJJ 發表於 17-8-5 16:54
上次佔中,聖公會大主教出了通告,禁止在學校談政治,表明「學校不是談政治的地方」。至於官校,係我自己 ...

聖公會明顯係建制派。但就算佢哋D 牧師,我聽過佢哋講道都同佢哋大主教唱反調喎。

所以聖公會學校老師更加可以係獨立政治取向。

judy 發表於 17-8-5 08:32
咁到底你理解力問題,定係私德問題。
總之唔係你問題,理解既,亦認同
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

https://www.hk01.com/sns/article/109588

//在語文政策方面,她支持母語教學,質疑用英語學習是否等同可提高英語能力,更指台灣、日本及韓國學生以母語學習,中學才學英語,「這些地區學生在國際英語測驗表現,成績亦令人滿意」//

//蔡若蓮又不滿教育局以升中學生下跌為由,暫緩在2016年執行中中和英中上落車機制,「英中又能夠保持不變,縮班殺校的壓力全部向中中傾斜,由中中獨力承受政策所帶來的不穩定性和不公平」,要求教育局凍結中中班級數目//

應該唔影響直資私校既,國際學校更加唔關事,要都係改官津既啫
Learning to Read, Reading to Learn.

IloveJJ 發表於 17-8-5 11:23
咁我既意思係,佢話好多中學有呢種政治傾向既老師唔好,咁以我所知官校同聖公會學校係無。咁如果按返呢個 ...
http://news.takungpao.com.hk/paper/q/2014/1113/2823265.html
//「佔中」超過四十天,網民揭發沙田官中的中二中文科測驗卷,教師在考成語的部分,以警方用催淚彈驅散「佔中」非法集結者為題,要學生填「草菅人命」和「九死一生」等答案,才能獲得五分。令人關注官校教師「撐佔中」撐出面。//

官校都可以有政治傾向,我特登揀大公報既報導,比蘋果可信吧?

IloveJJ 發表於 17-8-5 20:47
我自己都係建制派。

家長圈多自稱“建制派”, 但照我睇大部份係唔想,攪亂檔,唔想細路參與政治活動更多。

所呢位新副局,如另一版友提出,對英語/中文使用,似有更高層次既解讀,較大部份自稱建制既家長更左。

新副局對語文政策既口味,係咪大家杯茶?

judy 發表於 17-8-5 12:07
政治傾向個個都有,相信有專業操守的教師唔會亂嚟。
千祈唔好相信所謂既「專業操守」。

回覆樓主:

如果唔喜歡有政治立場的人做。咁試下提議下邊幾個有資格做, 等大家參詳研究下。

IloveJJ 發表於 17-8-6 14:12
我未有細路嗰時,都已經支持政府,我唔鐘意攪破壞,我鐘意向好處諗,所以我選擇相信政府。
凡事都有人支持 ...

咁用哂中文又點睇?

醒目開學勳章

囝囝爸 發表於 17-8-6 13:06
如果唔喜歡有政治立場的人做。咁試下提議下邊幾個有資格做, 等大家參詳研究下。
...
你放心,所謂民主派人士點會做任何有建設性嘅嘢,係人都識多做多錯唔做唔錯,做任何決定都梗有弊處,只有唔做先可以避免被人批評

little_yolky    發表於 17-8-6 15:29

retriever 發表於 17-8-6 14:38
咁用哂中文又點睇?
其實我係讚成母語教學的, 我諗成個EK都知我既dream school係邊間啦 我小學間聯繫中學, 都係B2中中嚟的。在於我, 佢既缺點唔係中中, 而係有D遠而已。

老實講, 間學校好唔好, 唔在於佢既教學語言, 而係在於學校既管理同老師既教學熱誠同質素。始終唔係個個小朋友都適合EMI, 但又唔係話適合CMI既小朋友一定無EMI既小朋友叻, 佢哋只係英文無咁好而已, 入面可能好多科研/數學/設計/運動/音樂..............人才都未定。一個EMI打殘咗好多小朋友。

如果dream school收我阿女, 入中文班我都即刻lue飯應架。

little_yolky 發表於 17-8-6 15:29
其實我係讚成母語教學的, 我諗成個EK都知我既dream school係邊間啦 我小學間聯繫中學, 都係B2中中 ...
中文科我都支持母語教學

Bobo1210    發表於 17-8-6 20:34
andrew    發表於 17-8-6 18:38
little_yolky    發表於 17-8-6 17:03

IloveJJ 發表於 17-8-6 14:12
我未有細路嗰時,都已經支持政府,我唔鐘意攪破壞,我鐘意向好處諗,所以我選擇相信政府。
凡事都有人支持 ...

點解一定要唔係黃就係紅? 唔可以理智派咩?  黃紅兩面最大問題就係盲撑。

你自己唔叻,但叻的人不一定為「你」着想。

權力令人腐敗,所以領袖也要有制衡力量。如果個個政府,個個政策都由超叻的人,全心為人民服務,世界仲會有問題?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

IloveJJ 發表於 17-8-6 18:55
你應該唔知,我之前問過,點解一定要入英中?我有考慮過讀金文泰。對於英中中中呢樣野,我唔係咁大取向。
...

唔係入英中,中中的分别喎,係中學才學英文,同內地,日本,韓國睇齊喎。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.
‹ 上一主題|下一主題