用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 剛剛考完試得十四分
go

剛剛考完試得十四分 [複製鏈接]

啊仔今年中四升中五, 剛剛考完試得十四分,
中文3分,英數2分,好擔心,哩個成績肯定上不了大學,
想找補習補底,有好的老師介紹嗎,希望可以幫到啊仔,又怕揾到不好的補習擔誤左時間.
如果有可以pm我嗎

0    0    0    0

回覆樓主:

中四升中五,14分是考dse?如中五升中六,可能x2有28分,考dse可能有3x分。。。看定D,老師有冇話要補?補揾學校師兄師姐入咗u來補。。。方法如朋友孩孑讀喇X找科大神科師兄來補習。。。

brother4 發表於 17-7-28 17:31
中四升中五,14分是考dse?如中五升中六,可能x2有28分,考dse可能有3x分。。。看定D,老師有冇話要補?補揾 ...
有啲學校用DSE既計分方法俾成績。

回覆樓主:

原來用dse 計算。。

你學校程度係咪正常定係偏深/緊手?因為我學校好鍾意壓低分黎「鼓勵」學生進步。我校內同 DSE 成績差左 10 分。
不過英數得 2 真係有 d 低,好快 d 出去上補習社 d course,起碼有答題技巧搭救。

hksarhksar    發表於 17-7-29 09:18

我仔學校話他13分(不知中五定中六),當時我知有這個評分,但無問他,考MOCK進步了好多,是他現在18分才講比我聽,我從來都不信我間學校評分,認清事實呀,平常心啦,不要給太大壓力小孩,尊重他的意見

hksarhksar 發表於 17-7-29 08:44
我仔學校話他13分(不知中五定中六),當時我知有這個評分,但無問他,考MOCK進步了好多,是他現在18分才講比我聽 ...

13分進步到18分,其實平均一科升一個grade, 喺2-4分範圍,小朋友又努力咗,我覺得無乜唔妥。

1998Ruby1998 發表於 17-7-28 22:26
你學校程度係咪正常定係偏深/緊手?因為我學校好鍾意壓低分黎「鼓勵」學生進步。我校內同 DSE 成績差左 10 ...
出邊補習好d還是在家中補會比較好

回覆 ANNA_FU 的帖子

視乎咩科同埋自己性格,我自己就數學出去小型補習社,因為我唔鍾意一對一咁「督」住我做一題題數學,但係我會想 BAFS、Econ、Eng Lit(我有修讀)一對一。

本人多口提供意見. 本人現在替英基補習Business Studies & Economics - GCE A Level.  朋友孩子今年亦考DSE. 我看過他的經濟課本, 發現內容比較簡單(或教材資料不夠, 祇是英文書本1/3-1/2).  應要從其他途徑獲取更多資料. 他也去補習班補習, 但我看過其內容( notes ), 祇是提供定義, 解釋. ( definition ).  故此, 從學習角度而說, 私人補習比較優勝.  

中文方面我個人覺得可以補遵理嘅YY,我個人覺得佢嘅讀本幾有質素,讀得多D,參考一下人地點樣寫作,寫作自然會好,閱讀聆聽其實都會有埋,我覺得做多D都可以練到。如果係綜合,最好都係自己做,之後比學校老師改。

英文方面,其實可以睇外國youtuber,ted 等練listening,同埋可以做多D以前AL嘅paper,以前果d難過DSE。

我覺得如果有心去進步,唔洗太刻意出去出邊補,要比錢咁,學校嘅老師都好願意幫學生。

ANNA_FU 發表於 17-7-28 17:04
啊仔今年中四升中五, 剛剛考完試得十四分,
中文3分,英數2分,好擔心,哩個成績肯定上不了大學,
想找補習補 ...

上BK個導師網選導師啦,快靚正!
我有選中補習老師,
也推介俾朋友了,朋友都選到補習老師。

HL711 發表於 17-8-11 15:07
BK個導師網在那裡看到?

出返前頁目錄,置頂的其中一欄。
EK導師網
‹ 上一主題|下一主題