用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 直資呈分
樓主: esmetam67
go

直資呈分 [複製鏈接]

其實優才有冇呈分, 真係唔知. 即使有, 又唔知有幾多係學生BAND1,2,3. 學校又唔會話比你知子女係BAND幾. 都好難玩抽獎

醒目開學勳章 王國長老

talknwrite 發表於 17-7-23 20:26
其實優才有冇呈分, 真係唔知. 即使有, 又唔知有幾多係學生BAND1,2,3. 學校又唔會話比你知子女係BAND幾. 都 ...

咁真係要問清楚學校做法,港同會講,開晒家長會解釋升中派位流程,banding資料等(咁當然對於中學認識可能唔係非常非常勁啦,但唔會老點或者十問九唔知囉)

Charlotte_mom 發表於 17-7-23 21:43
咁真係要問清楚學校做法,港同會講,開晒家長會解釋升中派位流程,banding資料等(咁當然對於中學認識可能 ...

不過深明直資龍校給予升中的支援相對比較少,特別是對打算出走的學生,唔同APS, KTS ,SFA 等升中支援十足,因為升中情況就是派成績表的時候,因此打算出走的家長也要孩子做好面試或其他方面的預備,不過也是值得的

回覆 yungyungchu 的帖子

I was told yes

esmetam67 發表於 17-7-23 20:00
回覆 hkpapa852 的帖子

Hkpapa, 因為有人告訴我直資呈分教育署会當係band 3. Is this true?Thx
有呈分既直資, 會按統一標準去為學生只配Banding, 一樣會有B1, B2同B3.

只係如果學校其實"希望"大多數小學部學生係直升中學部, "未必"會要求小學部學生去考好Pre-S1.

咁考唔好Pre-S1, B1, 甚至B2學生既比例, 自然會低咗.

呢一點亦係所有有呈分直資一條龍學校既"問題", 到底佢地小學部, 有幾多B1學生呢?

因為直資一條龍學校唔會對外公佈升中派位, 每年至少有80%學生係自願或半自願情況上都係要直升上中學部, 所以外人根本唔會有辦法估計佢地有幾多B1學生.

想要走? 早D係小二/三/四插班好過啦!

所以我近年同家長強調, 如果係目標唔某某龍中, 無論花時間去考人地間龍小, 免得日後升中時綁手綁腳
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 cmchang0927 的帖子

agree!

回覆 yungyungchu 的帖子

can say so, especially I learnt some details about GT secondary, I found if I aim at local DSE, I should not pick.

回覆 Charlotte_mom 的帖子

thx

"只係如果學校其實"希望"大多數小學部學生係直升中學部, "未必"會要求小學部學生去考好Pre-S1."
really the key point...thx

回覆樓主

甘你小朋友係咪而加讀緊優小?

我格離屋係幾年前由優小升喇巴中學

hkpapa852 發表於 17-7-24 08:33
有呈分既直資, 會按統一標準去為學生只配Banding, 一樣會有B1, B2同B3.

只係如果學校其實"希望"大多數小學 ...
龍中既DSE成績是否已反影小學部學生既能力呢??

esmetam67 發表於 17-7-24 11:12

"只係如果學校其實"希望"大多數小學部學生係直升中學部, "未必"會要求小學部學生去 ...

升中大抽獎唔容易。我覺得如果轉,可以小三四考插班。或許中二三再算吧。

HK-MAN 發表於 17-7-24 11:14
龍中既DSE成績是否已反影小學部學生既能力呢??
有啲龍校,中小是兩家唔同方針嘅學校。如果中學唔好,負增值,就睇唔出小學質素如何,如果有列Pre-S1平均分就清楚啲。

akys 發表於 17-7-24 11:27
有啲龍校,中小是兩家唔同方針嘅學校。如果中學唔好,負增值,就睇唔出小學質素如何,如果有列Pre-S1平均 ...

其實好有趣, 我試過搵中學Pre-S1成績, 龍中只有St Mary, 英華同無呈分既St Paul Convent有公佈, 其餘呢.....  
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-7-24 12:17
其實好有興, 我試過搵中學Pre-S1成績, 龍中只有St Mary, 英華同無呈分既St Paul Convent有公佈, 其餘呢.... ...

咦!以前QC有,最近冇睇,不再公佈了嗎?記憶中好似見過一些女校有列出來。

sorry, 係講龍校。

akys 發表於 17-7-24 12:26
咦!以前QC有,最近冇睇,不再公佈了嗎?記憶中好似見過一些女校有列出來。
QC一直都有, 不過佢唔係龍校喎!

hkpapa852 發表於 17-7-24 12:41
QC一直都有, 不過佢唔係龍校喎!

係呀,手快快發完先發覺寫錯。

如果睇開校務報告,可否順便把有列出Pre-S1數據的學校做過表,益下班升中家長!呢個表可以睇到收生質素與6年後DSE成績的關連度。增值與負增值一目了然.

回覆 kc1016 的帖子

coming will be, but now hesitate
may I ask if that kid is very outstanding?
thx

esmetam67 發表於 17-7-24 15:10
回覆 kc1016 的帖子

coming will be, but now hesitate

我都唔清楚
‹ 上一主題|下一主題