用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中中分精英班疑問
樓主: 紫蘿蘭
go

中中分精英班疑問 [複製鏈接]

熊大 發表於 17-7-19 16:40
咁考dse英文會否似我地當年會考Syllabus A B 之分?而考獲Syllabus A的A grade= Syllabus B 的C… 依家仲 ...

而家冇咁分。 但英文卷有兩部分,part A全體考生必答;partB 分咗兩個程度,一個比較淺啲最高都喺取4, 另一個深當然最高可取5**。

pooh仔 發表於 17-7-19 20:35
而家冇咁分。 但英文卷有兩部分,part A全體考生必答;partB 分咗兩個程度,一個比較淺啲最高都喺取4, 另 ...

唔該曬,我依家先開始了解吓中學d野

Himma0904 發表於 17-7-19 16:59
係咪即係音樂,體育,電腦都係英文?

我再看書單,電腦英文,體育冇mention,家政,音樂中文

熊大 發表於 17-7-19 16:57
我女果間英文班除了中史,中文,(中一用中數)其他全是英文版

其實伍若瑜係得一科數分中丶英文班,真係同英中冇分別。係咪一班精英班?

oiyau2005 發表於 17-7-19 20:45
其實伍若瑜係得一科數分中丶英文班,真係同英中冇分別。係咪一班精英班?
...

佢無講明精唔精英呀?有三班英文班。明天知亞女分咩班啦~

熊大 發表於 17-7-19 20:47
佢無講明精唔精英呀?有三班英文班。明天知亞女分咩班啦~

應該係精英班啦,希望你呀女入到啦。

pooh仔 發表於 17-7-19 20:35
而家冇咁分。 但英文卷有兩部分,part A全體考生必答;partB 分咗兩個程度,一個比較淺啲最高都喺取4, 另 ...

係呀。不過唔係所有paper,衹係paper 1 & 3。

http://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/HKDSE/Subject_Information/eng_lang/2018hkdse-e-elang.pdf

LingChiBaBa 發表於 17-7-19 21:21

http://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/HKDSE/Subject_Inform ...

原來都有仲有一份paper咁樣分, 謝謝分享

oiyau2005 發表於 17-7-19 21:03
應該係精英班啦,希望你呀女入到啦。

希望啦~但我也不知點分…

LingChiBaBa 發表於 17-7-19 21:21

http://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/HKDSE/Subject_Inform ...

請賜教,係咪即是話只是Paper 1 & 3當選擇較淺部分作答,就只是這兩張Papera之最高分可取4分,無影響整份英文試卷之最終總評分嗎?是否仍然有機會在總分拿取5或以上的評級呢?

thx.thx.

YmOra 發表於 17-7-19 22:25
請賜教,係咪即是話只是Paper 1 & 3當選擇較淺部分作答,就只是這兩張Papera之最高分可取4分,無影響整份英文 ...

理論上係,但我唔知點樣可以靠Paper2&4嗰35%拉返上5。

有咁嘅能力,Paper1&3就唔駛揀B1卷。

LingChiBaBa 發表於 17-7-19 22:44
理論上係,但我唔知點樣可以靠Paper2&4嗰35%拉返上5。

有咁嘅能力,Paper1&3就唔駛揀B1卷。

明白,其實現今世代選科要有"智慧",就連答卷也需要有智慧選擇呢!若然,有能力或是想攞更高分數的就有必要選擇較深的部分作答呢!

thx.thx.

‹ 上一主題|下一主題