用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 40校網 協和小學長沙灣 vs 荔枝角天主教小學 ...
樓主: Creamypig2008
go

40校網 協和小學長沙灣 vs 荔枝角天主教小學   [複製鏈接]

樓主小朋友好厲害,二間都叩到?
長協聽別人講要111才會有面試,那麼樓主荔天不是111也叩門成功,厲害!

求分享心得!

Creamypig2008 發表於 17-6-23 14:35
係呀長協我是111,不過今年應該只需要 自行嗰部分 選第一志願就可以啦,因為佢完全都冇睇過我統一派位嗰份 ...
年年都唔同,好難安排學校的次序。

可以請教你一些事宜:請問你叩門時,這兩間學校要不要交叩門信、校長推薦信或Portfolio?

Creamypig2008 發表於 17-6-23 15:17
荔天要求嚴格好多,需要交profolio, k1 至k3成績表, 我自己都有放一封叩門信在profolio裏面, 協和今年好似 ...
謝謝分享!
荔天portfolio有限頁數嗎?
謝謝!

Creamypig2008 發表於 17-6-23 15:19
仲有,我並沒有校長推薦信,因為小女讀嘅幼稚園可以直升上小學,唔好意思問校長 寫推薦信!
...
明白

worldcat 發表於 17-6-24 14:39
我所知嘅係協和聖紀文係比較多外,其他都係差唔多,就算幾間二尾三頭嘅小學都唔少功課。只係課程淺啲,用嘅 ...

"校內課程點改都改變唔到40網家庭水平嘅問題。除非瑪小搬去41 11網就最易解決問題。"

以上這個不太明白,想請教下下。是指瑪小學生質素嗎?

謝謝解答。

worldcat 發表於 17-6-25 10:05
白啲講,就係40區學生質素問題。自行同大抽獎都控制唔到學生質素,咁又好何保證小五小六有60%以上b1學生?
...

明白,這就是世襲制的另一問題。
學校不能保證收生的質素,對嗎?

謝謝你的解釋

twlo 發表於 17-6-25 10:32
瑪神不是一條龍,只是直屬中學,收70%而又有B2成績的小學部學生。所以瑪中有一班中文班以作保底之用。
當 ...

對!你說得真對!
現在深水埗真的是遍地起樓的地盤,將來升小的情況更加激烈...

樓主決定了, 可以放下心頭大石。希望樓主的小朋友讀得開心!
‹ 上一主題|下一主題