用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 拉小提琴分享及交流part 3
樓主: 四隻貓
go

[音樂] 拉小提琴分享及交流part 3   [複製鏈接]

titibaby 發表於 17-6-6 23:36
你女好乖啊!
唔乖的, 之前激到我噴火. 係近來好左, 希望之後會一直好落去.

titibaby 發表於 17-6-3 16:59
其實八級同AT差唔多。

八級都要睇吓係咪有實力定係勉強的八級
如果可以唔考八級直接考AT就好了. AT起碼多好多歌揀, 又唔駛考好難的aural.

四隻貓 發表於 17-6-7 08:51
如果可以唔考八級直接考AT就好了. AT起碼多好多歌揀, 又唔駛考好難的aural.

...

但相對演奏時間長,一氣呵成都要體力,狀態

g8 比較容易考得高分,考試費平d

唉、考試費的確相當......
而其他樂器還要伴奏......
AT、LT考高分數也並不太難、相對而已.....加油呀!

獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

回覆:拉小提琴分享及交流part 3

仔剛完成8級。已開AT歌,7級以後我已沒有干預佢練習拉琴,不過還是有陪上課。只是考aural 時實在花太多力氣去幫佢。的確嘔了很多血。如果有繼續行下去、或者以音樂為職業,8級theory 要幾時考到呢?早前他上了2、3個課(私人課),有點吃不消。又太忙,後來停咗了。

miaochan 發表於 17-6-6 11:31
最近打開自己已封塵多年的琴,試拉着孩子的考試曲目,有時一起練習。明白到難度在那裏了,反而對孩子多了一 ...
和孩子一起練習最好啦!你做得到的話,說話亦變後有份量 :)我就只能紙上談兵。
for every one criticism, three positives must be given.

回覆樓主

你地d老師咁好比家長陪上堂?我囡老師講明家長出面等,最多下課後好快咁講下練習重點

回覆樓主

我個仔都唔肯俾我跟,但又唔理姿勢,開始青春期,只好默默等待佢自己識諗!

Ocean419 發表於 17-6-7 23:33
你地d老師咁好比家長陪上堂?我囡老師講明家長出面等,最多下課後好快咁講下練習重點
...
小朋友應付到就OK啦
for every one criticism, three positives must be given.

penny_li 發表於 17-6-8 08:20
我個仔都唔肯俾我跟,但又唔理姿勢,開始青春期,只好默默等待佢自己識諗!
...
這時候要靠老師提點了。我當年都同老師解釋,仔仔進入青少年期,不想和他有太多衝突,所以學琴的事我不再管,交給老師處理了。但每次上完堂我都會問阿仔有無被老師鬧?有無進度?有無教新野?

lillymarie 發表於 17-6-8 11:59
這時候要靠老師提點了。我當年都同老師解釋,仔仔進入青少年期,不想和他有太多衝突,所以學琴的事我不再管 ...

所以這幾年要預咗學得慢些,練琴仲要睇心情(emoji)

penny_li 發表於 17-6-8 21:56
所以這幾年要預咗學得慢些,練琴仲要睇心情(emoji)
我同我個仔講得好清楚,唔睇佢練琴,是因為他大個仔知道要做乜野。我不是那種只求阿仔開心就乜都肯做的人,我出錢出時間讓他學琴,他必須每日練琴兼且要有progress,如果他不肯練琴或者被老師投訴沒進度的話,我就cut他小提琴,莫再浪費金錢時間。世上有好多野佢可以做,如果無興趣學琴,不如把那些錢和時間用在他喜歡的事上。
暫時他練琴雖然未能100%自動波,但一叫就去練。自從學到高級後,進度確是會慢下來的,因為難度高了很多,功課忙了,練琴時間反而少咗。我就提阿仔囉,不管他怎樣練,最緊要要有progress, 停滯不前他自己也覺得悶,到時就學不下去了。

回覆樓主

大家的小朋友初學時是上一對一的私人班?阿囡興趣不是很大,朋友介紹葉氏的group class, 話她的囡囡轉上group class 後練琴積極左進步很多。

Ocean419 發表於 17-6-9 07:32
大家的小朋友初學時是上一對一的私人班?阿囡興趣不是很大,朋友介紹葉氏的group class, 話她的囡囡轉上gro ...
我仔最初是參加葉氏的group class, 我自己覺得幾好的, 但我仔心急又唔專心, 唔鍾意上group class,反而鍾意跟大女既老師一對一上堂.

我都會推薦初學既小朋友參加葉氏的group class.

我仔小一, 剛開始學了幾堂私人課, 同當初係學校果D團體班學真係相差左好多, 終於唔洗聽到我打冷震了.....

不過, 我真心覺得搵個好老師好重要, 我有陪上堂, 先發現佢之前學0既姿勢好唔正確, 係會影響到之後發展 (包括彈琴同身體結構)。

希望佢都同哩個POST一樣繼續落去啦!

x氏的system, 有他的好處
好像一個大擂台, 老師在比, 家長在比, 小孩在比
大家可以觀摩, 有競爭才有進步

小孩昨晚的演出

https://www.youtube.com/watch?v=EMs94o0B-Os

SCheng 發表於 17-6-10 15:52
小孩昨晚的演出

https://www.youtube.com/watch?v=EMs94o0B-Os

兒子讀第幾年?

唉, 是第3年, 但有2年浪費時間

SCheng 發表於 17-6-10 15:52
小孩昨晚的演出

Concerto......好!

那是過程、沒有浪費的......
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345
‹ 上一主題|下一主題