用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中大日子 [報喜分享區]
樓主: JJXKT
go

升中大日子 [報喜分享區]   [複製鏈接]

leafun 發表於 17-6-1 11:04
唔好意思,借個位嚟呻吓。

大女今年六年級,本來我同阿女都係平常心,因為佢有聯繫中學放乙一,都可以叫十 ...
咁試下都無妨... 不過就辛苦呀女去考/面試

引用:Quote:sammag+發表於+17-5-31+13:21+ 我想8

原帖由 JJXKT 於 17-05-31 發表
無,即係咩模式?我地考升中銜接課程的內容
學校通告咁寫
以往幾次呈分都冇咁寫

kkhon 發表於  
依家的心情係對中學的要求愈降愈低,不敢寄望了!

大女今年六年級,本來我同阿女都係平常心,因為佢有聯繫中學放乙一,都可以叫十 ...
唔係應該一早plan好?以我為例,同阿囡講好中自1,2就乜都唔駛做,中乙1就叩自1,中乙2或以後就叩自1乙1,因為自2冇得叩門,所以最多都係叩2間
MCS奮鬥中        

爸爸係“建議”定係"落order"先?建議就可以接受,态度照旧吖~無乜好忐忑,書係女讀,间学校梗係要佢自己鈡意啦。叩门都唔易,唔係叩就有得入,話唔埋你女專發考叩门試考差d呢?真係自己愁。爸爸係人望高处吧~~不过都要个女肯先得吖~愁咩呢?話唔埋自1收左呢?

回覆 oldgamesman 的帖子

其實係一早plan好咗,自一﹑自二﹑乙一都唔叩門,過咗乙一既就叩乙一先(因為學校網講明只有早上交表)。我老公又突然改變乙一都要叩門,所以個女先唔高興。

等個女過咗最後考試先再問佢想唔想乙一都叩門。

阿仔只有一間心儀中學,原本打算派唔到就試叩門,派到就去食buffet。近日佢越來越pei同懶,話派到乙二都OK啦唔駛叩門,想放棄心儀中學
咁hea,有d忟。但其實,我好想舒舒服服個lunch buffet

peipeiwong 發表於 17-6-1 19:25
阿仔只有一間心儀中學,原本打算派唔到就試叩門,派到就去食buffet。近日佢越來越pei同懶,話派到乙二都OK ...

同我仔一樣喎

阿仔只有一間心儀中學,原本打算派唔到就試叩門,派到就去食buffet。近日佢越來越pei同懶,話派到乙二都OK ...

全世界都一樣pei and hea

果日lunch buffet一定好多人

妹妹頭 發表於 17-6-1 08:06
回覆 Eat_Sleep_Play 的帖子

希望各位媽咪, 下個月放榜都可以順利派到心儀中學, 唔駛叩門, 可以同仔仔囡囡 ...
多謝你嘅祝福

kkhon 發表於 17-5-31 10:10
我校冇畢业试,所以依家更冇寄托好難捱。
點解舊油無畢業試嘅?新油都係1/6考畢業試喎

呢个係舊油天一直的傳统文化掛今日p1-p5开考,p6 hea到爆。我好讚同女校长的進取,明年开始加考畢业试,今年p6要返埋17/7先可以放暑假,即系要操到考PS1果日。唉!冇最update的成绩表,都吾知攞乜去叩门。

kkhon 發表於 17-6-1 22:34

呢个係舊油天一直的傳统文化掛今日p1-p5开考,p6 hea到爆。我好讚同 ...
原來新舊油的考試安排不一樣,我一直以為一樣添,我也贊成考畢業試,否則呈3完咗一直等運到至7月,唔keep住考試mode的話,Pre-S1都未必考得好,況且有D學校叩門都要考筆試,唔考畢業試保持住,學校比較蝕

littlecath 發表於 17-6-1 20:13
全世界都一樣pei and hea

我女下星期考畢業試也hea同pai... 懶到死,我好擔心佢臨尾衰

雖然不用呈分,但都希望差落唔好太大

其實我都想亞仔入到自一,如果入唔到自一入到自二都去叩自一門。

但佢似乎好抗拒要去叩門,所以我已經打算如果自一、自二,甚至乙一、乙二、乙三都唔中,入到我底線既乙四(一間b2校),我都唔會勉強佢要去叩門,除非佢願意啦。

始終讀書嗰個係佢,依家又處於反叛期,夾硬要佢做啲佢唔願意既嘢,到時出嚟既效果可能仲差,勉強無幸福。

回覆 kkhon 的帖子

果個校長以前係我個女既校長, 今年轉任

回覆 rulerL 的帖子

多口問下, 你自一, 自二係邊間?

回覆 妹妹頭 的帖子

咁我知你女邊間了。仔好中2她,說她看學生的眼神充滿愛。個人認為女人做得校長一定會好進取,希望我校在各方面都會進步。你同囡囡加油喔!

回覆 kkhon 的帖子

佢真係一個不折不扣既進取形校長
‹ 上一主題|下一主題