用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 好苦惱,8月尾B可唔可以重讀一年?
go

好苦惱,8月尾B可唔可以重讀一年? [複製鏈接]

細仔有言語delay,咁所以理解能力會差過同齡小朋友唔少。現時讀咁K2⃣️但認字寫字都差強人意。同埋超怕丑無自信。來咁小一面試,我諗實無直資會收佢,但以佢個程度,無論大抽獎入任何間津校,只會功課做到越來越無自信...

只聽講9月1日之後出世嘅可以repeat 做超大B,好似佢咁樣嘅8月尾又能力唔夠嘅可以點?真係好擔心
   1    0    0    2

醒目開學勳章 王國長老

技術上來說,小一派位,小一開學果日(9月1日)係5歲8個月至7歲,都係適齡。
就算等多一年超齡,只係自行少左十分,無咩問題,抽獎一樣咁抽。
反而係你點安排repeat。同小朋友想唔想,呢d至難攪

Charlotte_mom 發表於 17-5-17 07:06
技術上來說,小一派位,小一開學果日(9月1日)係5歲8個月至7歲,都係適齡。
就算等多一年超齡,只係自行少 ...

我仔成個BB樣,目前根本唔覺唔明咩叫repect,我估升K3後就算如果佢有疑慮應該都好過第時repeat p1。

我宜家擔憂咁8月尾repeat k3⃣️或k2⃣️,考直資唔知多唔多學校唔收個D超超大B

fangw22 發表於 17-5-17 07:20
我仔成個BB樣,目前根本唔覺唔明咩叫repect,我估升K3後就算如果佢有疑慮應該都好過第時repeat p1。

我 ...

你依家俾佢去考直私,你都知機會好細。

大咗啲,又有機會影響直私取錄機會,但總好過你依家去考一定唔得咁濟。

咁你不如真係repeatK2, 順着小朋友發展而行好過。

醒目開學勳章 王國長老

你不如同老師商量下repeat k2定k3
K3學術係突然深左好多。又有小一預備,又要採排畢業禮。如果之後小朋友唔畢業,但一年來受教育都係話出年會升小學。小朋友內心會點唸呢?

hppa    發表於 17-5-17 11:52
mayyylai  Agreed  發表於 17-5-17 11:03

siden 發表於 17-5-17 07:43
你依家俾佢去考直私,你都知機會好細。

大咗啲,又有機會影響直私取錄機會,但總好過你依家去考一定唔得 ...

K2⃣️課程,老師話佢除咗中文認同寫字唔得,數學英文係跟到嘅,我擔心repeat k2會唔會淺得滯咁,不過都有諗過。

fangw22 發表於 17-5-17 09:10
K2⃣️課程,老師話佢除咗中文認同寫字唔得,數學英文係跟到嘅,我擔心repeat k2會唔會淺得滯咁,不過都有 ...

未必需要repeat ,你個小朋友係8月B,你情況我仔有相類似,之前有語言遲緩,我仔係7月,小手肌比同班一月B比較遜色,手唔夠力係正常。老師都説你兒子英數無問題,中文認字可能平時認得少?呢方面做多少少功夫,抄寫方面,手仔唔夠力出去參加畫畫班,填多D顏色,對揸筆寫字有幫助。我個仔最近學了畫畫,手仔肌肉有點進步。你是否一心非直私不讀?如果不是,我又唔見你所說的咁需要repeat。

我的朋友有相似的經歷,希望可以給予你作一個參考。

她的兒子是家中排行第二,也是8月出世。有一位大他3年的家姐,就讀一所津小。

她的兒子有言語的遲緩、大小肌肉也發展得比較慢少少,認字、寫字也不太理想。所以有相關的報告證明。

她的兒子現在就讀K3,於去年K2時的6月已經致電教育局問清楚,知道就算兒子repeat K2/K3, 本應已經是不適齡學童,但是原來仍然可以自行時以世襲身份入讀家姐的津小(只要兒子K3時,家姐仍是津小的學生,即小六或以下也可以)。所以她十分放心讓兒子repeat.

朋友選擇了今年9月repeat K3, 因為她決心入讀家姐的津小,而不會考慮報考任何直私,她只想兒子打好基礎才上津小。而且她又真的可以搵到另一所幼稚園repeat K3學位比兒子。不過,她有做足相關措施,例如致電教育局問清楚,也有呈上兒子發展遲緩的相關報告,去信寫明為何明明K3也不參與小一自行/大抽獎等事宜。

至於你的兒子,如果也是細仔,可否跟哥哥/姐姐入讀津小?如果不行,但又想入讀津小,是必須要適齡,即是只可以照升K3,照抽獎,不過自行可能只有10分,抽獎策略也要保守一點,又或者可以選擇一些有I位/SEN 支援的津小,亦可能到時候有需要再repeat P1.

如果可以的話,應該直接致電教育局,問清楚你這個情況,是否如果在幼稚園repeat, 就會失去了適齡的5分?同埋就算不適齡,是否就一定不可以大抽獎?

不過,如果你一心考直私,個人覺得repeat K2 比較好,因為直私普遍收取K2成績表(當然好似有一、兩間收埋K1),如果repeat K3,可能要解話為何repeat K3. 同埋認同樓上的留言,孩子現在已經缺乏自信,最好儘早,趁他年紀細,讓他建立自信,因為愈大個repeat, 他真的會愈質疑為何自己要repeat.

只是純粹個人意見,以作參考,希望可以幫到你少少啦!

LittleButter 發表於 17-5-17 09:44
我的朋友有相似的經歷,希望可以給予你作一個參考。

她的兒子是家中排行第二,也是8月出世。有一位大他3年 ...

好感激你写咁多畀我意見。我大女係間區內熱門嘅直資龍校讀小四,目前阿仔係冇可能考到入去嘅。我repeat 嘅想法其實最主要就係從仔仔嘅自信心問題。佢本身係排咁E位嘅小朋友,我唔知有冇資格遲一年大抽獎,教育局覆以佢入讀小學個一日(即係9月1日)計,5歲8個月至7歲都算適齡,咁阿仔repeat一年嘅話2019年9月入學已經算超咗7歲幾日了。

如果仍然冇直資收佢,咁連大抽獎機會都冇了

連退路都冇

楼上話:「如果你一心考直私,個人覺得repeat K2 比較好,因為直私普遍收取K2成績表(當然好似有一、兩間收埋K1),如果repeat K3,可能要解話為何repeat K3」

呢個係其中一個原因我建議你repeat K2。你又唔係有世襲分入硬某津小,考直私要K2/3成績表,人地一見repeat K3已經皺眉頭。人地非常睇重K2成績,但我估你現正K2成績表未係最佳評分。

另外,repeat K3, 到時個個同學上小學,老師課堂prepare哂上小學心路歷程,你個仔冇得上。唔同K2仲傻下傻下,K3開始懂事,你點解釋佢都會失望,失望其次,自信問題先緊要。。

以前有網友問過幼稚園校長,佢都話一定要repeat,repeat K2整體來說最適當。

小朋友太細,佢未必真係認字差,只可以話唔叻。眼見好多小朋友都係k3(五歲後)追上嚟。
大仔k2時, a~z都認唔晒,宜家k3尾又俾佢追得返喎,叫做常用100words 都識大半。

遲一年蛇年出生率跌好多,但相信好大部份嘅龍年細b都會遲一年入小學。(因為羊加龍真係好多b)
如果遲一年入唔到直資,最後只可入派淨位嘅寶校。

如果自己,會考慮照升k3同抽獎/考直資,如果入津小小一,再睇情況考直資小一或插班小二。又或者,小朋友係津小讀得好好呢。

小小意見,眼見身邊朋友用大女細仔做比較,但提一提,多數男仔係學術都係發展得遲過女仔,家長好易不知不覺中要求細佬要跟到家姐程度,其實係有啲難。

worldcat 發表於 17-5-17 10:37
小朋友太細,佢未必真係認字差,只可以話唔叻。眼見好多小朋友都係k3(五歲後)追上嚟。
大仔k2時, a~z都認唔 ...

我仔k1⃣️識A至z 顏色形狀個D仲早,但識單詞無論中英特別中文字,教極記唔到跟住發曬脾氣咁行開。宜家讀咁個間學校未必會畀我repeat k2,因同一機構又執咗間要三校並兩校,學位可能緊張D

worldcat 發表於 17-5-17 10:37
大仔k2時, a~z都認唔 ...

咁你仔仔好叻喎追的返,咁中文佢寫唔寫到?

Felix223 發表於 17-5-17 09:30
未必需要repeat ,你個小朋友係8月B,你情況我仔有相類似,之前有語言遲緩,我仔係7月,小手肌比同班一月B ...

可能佢內心知自己唔叻咁越來越怕丑,受唔到人哋少少質疑,自信心不足。現時除咗言語遲緩,,仲理解能力欠佳,雙重指令唔明嘅。我諗就算如期升小一,佢表現都會差強人意冇自信伴佢成個學涯

回覆 fangw22 的帖子

身邊有類似例子,父母唔想比太大壓力小朋友和沒有在黃金期找出真正問題所在,repeat 左一年kg但沒有明顯進步。不知你現在有冇什麼跟進,若冇,我會建議先去嘗試找合適你小朋友的方法,協康這類機構會幫到你,同時治療師/姑娘會比到更專業意見

https://www.edu-kingdom.com/foru ... &extra=page%3D2

MrBeast 發表於 17-5-17 13:20
回覆 fangw22 的帖子

身邊有類似例子,父母唔想比太大壓力小朋友和沒有在黃金期找出真正問題所在,repeat  ...

有做言語治療職業治療、畫畫,英文phonics ,搵咁中文認字班同合唱團

MrBeast 發表於 17-5-17 13:22
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3451391&extra=page%3D2

唔該你個information ,可惜今個禮拜六仔仔小一interview

fangw22 發表於 17-5-17 13:23
有做言語治療職業治療、畫畫,英文phonics ,搵咁中文認字班同合唱團
會建議除左d治療,其餘eca cut 哂佢,phonics 就要看成效,ok就繼續,唔ok就等到k3再學,meanwhile 多些伴讀,自己去聽下一些關於教導學習困難的講座

fangw22 發表於 17-5-17 13:24
唔該你個information ,可惜今個禮拜六仔仔小一interview
咁你自己多些留意下,最好就是非牟利機構辨的,有些更是免費
‹ 上一主題|下一主題