用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 數學補習班問題
go

數學補習班問題 [複製鏈接]

小兒響EYE LEVEL補數學已經一年, 近來佢越來越無心機上堂, 了解後佢表明抗拒不停操數太過死板, 請問有邊間補數教學形式唔係只一味做paper, 而係以令小朋友明白數學概念為先?
   1    0    0    0

co609 發表於 17-5-13 11:06
小兒響EYE LEVEL補數學已經一年, 近來佢越來越無心機上堂, 了解後佢表明抗拒不停操數太過死板, 請問有邊間 ...

自己教!

retriever 發表於 17-5-13 13:05
自己教!

有無教材推介?

co609 發表於 17-5-13 13:11
有無教材推介?

有本DK出版的不錯,可以教到很高級添。

但初小數學唔難,本來就可以很生活化,最重要自己CONCEPT 清,不要太拘泥直式橫式乘數表。

網上國外都有唔少材料。

co609 發表於 17-5-13 11:06
小兒響EYE LEVEL補數學已經一年, 近來佢越來越無心機上堂, 了解後佢表明抗拒不停操數太過死板, 請問有邊間 ...

你可試下數研

回覆 co609 的帖子

女兒報讀了公文幾個月, 學期未完已沒有興趣再做練習. 好多朋友的仔女亦是這樣. 小三班裏只有一兩個同學有繼續報. 很佩服他們.後來轉去數研, 雖然有練習, 但可接受, 亦可跟老師商量.再配合網上Amathod練習, 自己選擇進度, 女兒進步得多, 成績也頗滿意.

MATH CONCEPT 阿女讀緊 感覺唔錯 按步就班 平時回來的功課都不多 只是做番課堂時的重溫 阿女好開心 數學亦進步左 佢係真係用概念令你明白的 不是操練的機械式教學 有興趣可以去了解下 先決定都未遲
畢竟人人準則唔同

回覆樓主

我仔幼稚園返eye level, 初初可以,但後來冇心機因爲每星期要不停重複做幾本練習,搞到佢有啲抗拒數學,之後同佢轉去數硏,又換咗老師,佢對數學又有返興趣,好慶幸自己轉得快
‹ 上一主題|下一主題