用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 荃灣浸信聯會VS培道小學
go

荃灣浸信聯會VS培道小學 [複製鏈接]

請指教! 如家住荃灣,男仔,大家對於呢兩間學校有咩高見?
   4    0    0    0

培道中學係女校?

b3410 發表於 17-5-7 12:48
培道中學係女校?

培中係女校

Rachel_MaMa 發表於 17-5-7 11:39

培道個九龍城網好過荃灣網十萬九千倍

唔計學費,培道中學網好過荃灣網9條街。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆樓主:

delete

參考兩校最近期升中派位成績,津聯好過培道。培道雖然係九龍城,不過未見升中優勢。

我唔會因爲培道放棄浸聯。浸聯免費、區內龍頭小學。你個仲要係仔添,選培道連升中back up都無埋,日日山長水遠返學,不值。

b3410 發表於 17-5-8 06:36
參考兩校最近期升中派位成績,津聯好過培道。培道雖然係九龍城,不過未見升中優勢。 ...
你既資料係啱, 升中派位浸聯好過培道一大截.

不過咁係咪代表無升中優勢呢?

又去計吓:

浸聯升B1率: ~45%, 培道升B1率: ~25%

荃灣B1學生入B1中學機會: ~55%, 九龍城B1學生入B1中學機會: ~95%

讀浸聯成為B1生又入到B1中學機會: 45% x 55% = 24.8%
讀培道成為B1生又入到B1中學機會: 25% x 95% = 23.8%

的確, 浸聯好似優勝少少. 但如果你小朋友做到B1學生到小六升中時, 就知道分別在那裡.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-5-8 09:44

那最好的方法 是 讀浸聯小學 再轉區 入 沙田/九龍城 升中? 謝謝

lovebb2 發表於 17-5-8 10:51
那最好的方法 是 讀浸聯小學 再轉區 入 沙田/九龍城 升中? 謝謝
如果可以, 當然係咁做
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

lovebb2 發表於 17-5-8 10:51

轉區上沙田中學是否易跌banding?

lingan 發表於 17-5-8 12:58
轉區上沙田中學是否易跌banding?
轉網會否變Banding, 永遠都係得呢兩個考慮點:

1. 就讀小學的學術水平, 在新校網大概屬一線/二線.....?
2. 小朋友是否兩個Band之間的邊緣人?

如果(1)既答案係二線或以下, 再加上(2)既答案: 是, 咁跌Banding機會好高

hkpapa852 發表於 17-5-8 09:44

升中同買楼投资同一樣,除左有实力之外仲有三大條件......1/ Location, 2/ Location, 3/ Location!

培道雖然位於九龍城校網,樓主小朋友係個仔,間學校真的幾happy ,但派位麻麻,中學部是女校。

Soundervolt 發表於 17-5-8 15:19
升中同買楼投资同一樣,除左有实力之外仲有三大條件......1/ Location, 2/ Location, 3/ Location! ...
所以我成日都話, 選小學話地點唔係問題既人, 根本就唔瞭解香港既升中派位

多謝咁多位嘅寶貴意見,實在好professional!!謝謝!

回覆樓主:

請問樓主揀邊間?
‹ 上一主題|下一主題