用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 你們的資優仔女會否經常思考/遊雲, 不能專心上課? ...
go

你們的資優仔女會否經常思考/遊雲, 不能專心上課? [複製鏈接]

我仔阿氏保加,我唔肯定佢會唔會係資優,今年小二,由幼稚園開始上堂已唔專心遊魂,升上小學後,每次見家長都比老師話佢唔專心,各科目老師比佢評語都係話唔專心,班主任懷疑佢有小小過度活躍,因佢有時上堂會突然企起身!問仔點解,佢話上堂真係好悶,老師不停講野好悶,如果有分組討論會好小小!
你地D小朋友小學時社交有無咩問題?我仔情緒上落好大,好容易就會想喊,唔輸得,今年成日比同班既男同學整古,又比D男同學排擠,得1,2個男同學係比較friend!

YanKanMom發表於17-5-5 16:37
小學階段,同樣曾面對男同學的排擠(女同學則好些),做project時入組困難…等難處。做媽媽見到孩子這樣難免...
我仔都係同女同學關係好D,但佢而家比差不多全班男同學排擠,做媽媽見到佢係社交方面有問題其實真係難過,同佢傾教佢點應對都好似無咩用!而且我仔又比較反叛,佢原本好鍾意數學,但今年數學老師好惡,佢就唔同數學老師合作,對數學老師態度又唔好!由於仔上堂遊魂唔專心好多時會比老師話,有1位男同學話覺得我仔唔乖,成日比老師鬧,叫其他男同學唔好同佢玩,又唔比我仔同女同學玩,呢個情況都維持左4個幾月!

YanKanMom 發表於 17-5-5 17:45
這條路是漫長的,過程難免不安擔心,只能不斷試唔同方法,就算有時灰心也不要放棄。你跟他說他唔聽唔試唔改 ...
想請教,我仔可能被其他小朋友"整古",收埋佢D文具/用具,應教他如何處理?謝謝!

YanKanMom 發表於 17-5-19 11:52
印象中, 我囝很少遇到這情況。初小時試過有同學取了他看緊的書,他小息趁那同學離開座位時在其櫃桶取回本書 ...
Thanks!
‹ 上一主題|下一主題