用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 12網佛教黃焯菴小學
樓主: terdy
go

12網佛教黃焯菴小學 [複製鏈接]

小B晴 發表於 17-6-18 00:42
校長係有心想攪好間學校,亦見校長好努力咁講佢做咗啲咩,但感覺上家長會內容同我期望有啲唔同,譬如可以 ...
我聽過地區一線小學的新生家長會都唔係講你想要呢D, 可能因為學校網頁其實都有得睇卦, 多數開學第1天, D學校會有成10幾20張通告比家長簽, 呢D通告就會有你想知的校規呀校服要求呀等等咁羅.  
咁你有無去叩其他學校? 定係讀呢間??
希望每天開心渡過 ;-)

校長係有心想攪好間學校,亦見校長好努力咁講佢做咗啲咩,但感覺上家長會內容同我期望有啲唔同,譬如可以 ...

我今日去另一間家長會(柴灣那间),都冇你想聽既嘢wor,校長話迎新日先有呢d聽。

iamiris 發表於 17-6-18 10:23
我今日去另一間家長會(柴灣那间),都冇你想聽既嘢wor,校長話迎新日先有呢d聽。
...

尋日先啱

小B晴 發表於 17-6-17 23:19
當初被派往這間學校,感覺並不是太差,亦聽說小朋友很純樸,是一所有愛心的學校⋯

今日去了小一簡介會, ...

尋日間都好静。。。

或者我表達得唔好啦,校長有啲位想家長們俾啲反應,但家長們反應係冷淡

iamiris 發表於 17-6-18 10:23
...

九月一日就開學,不過八月尾有二日小一適應日,但家長唔需要出席

Jessy 發表於 17-6-18 00:54
我聽過地區一線小學的新生家長會都唔係講你想要呢D, 可能因為學校網頁其實都有得睇卦, 多數開學第1天, D學 ...

我係見通告有寫內容有新生入學注意事項,所以有此想法,地區一線係點我就唔清楚了,反正係一線與否,唔係重點。

小B晴 發表於 17-6-18 13:31
我係見通告有寫內容有新生入學注意事項,所以有此想法,地區一線係點我就唔清楚了,反正係一線與否,唔係 ...

日常的要求間間學校都差不多,不用太擔心。曾經也參加課程發展日,校長多數分享辦學理念,學校與課程特色之類,這點不是很重要嗎?看見校長呢幾年確實做左好多野,相信是想家長對學校多D信心。

以往學校都會在七月攪小一適應班,但聽聞今年學校會大裝修,工程多,所以要八月才有小一新生活動。而大多數學校的小一班主任,都係八月才決定,冇介紹係正常的。

學校一般會在九月初舉行全校家長開學禮,到時會俾家長知道有咩新計劃,又會介紹老師,又可能會有新的課外活動。我估是你想知的,因為我都想知,放心吧,學校係好願意同家長溝通的,這些年除非校長外出,不然他都風雨不改的在大門口叫大家名字及早晨,也經常會有家長趁這時間找他詢問的。

Jessy 發表於 17-6-18 00:21
咁你覺得校長講成點??

我都想知啊,校長有冇更新下理念或透露其他呢? 八卦心理;)

terdy 發表於 17-6-18 16:20
日常的要求間間學校都差不多,不用太擔心。曾經也參加課程發展日,校長多數分享辦學理念,這點不是很重要 ...

多謝你,我對學校觀感係正面的,亦相信校長係想俾多啲信心俾家長,所以家長反應比較冷淡有啲訝異。。。校長有分享呢四年做咗不少,我相信學校係會變得更好

現在可以好好享受埋幼稚園上小學的這個暑假啊,這是很好的蜜月期,唔知有冇同感K3上小一小朋友立即不再BB了,日後會很捨不得的。

相信只要依照學校給的時間做應該不會有問題,9月1日準時返學就可以了。學校不是催谷型,也不會叫你返去做定一年級的暑期作業,或自學一年級知識。當年我小朋友在前三個月會有適應期,讓老師和小朋友也可以互相瞭解,只要培養他們上學興趣,上堂留心,能自動學習,就唔怕跟唔到。

無記錯,校服樣式過去可以在網上電台看到,現在不知還有沒有,昨天應該有校服商在吧?有順道看看?

小B晴 發表於 17-6-18 16:34
多謝你,我對學校觀感係正面的,亦相信校長係想俾多啲信心俾家長,所以家長反應比較冷淡有啲訝異。。。校 ...

其實好多家長仲在叩門,冷淡是正常吧

小B晴 發表於 17-6-18 16:34
多謝你,我對學校觀感係正面的,亦相信校長係想俾多啲信心俾家長,所以家長反應比較冷淡有啲訝異。。。校 ...

講真,大家都帶著期望而來,如果是純抽中的更或多或少會帶點憂心而來,而且互不認識,有點冷場應該不難理解,但如果有上學校網,會看到家校合作也緊密的。過去一開學都會邀請家長回校協助節日小食,同慶中秋等。之後也會用小朋友上學後的時間組織家長行山,燒烤等。也是很好的機會讓家長互相鼓勵,一同透透氣,同時加深對學校瞭解,分享帶小朋友的心得。

小B晴 發表於 17-6-18 13:24

九月一日就開學,不過八月尾有二日小一適應日,但家長唔需要 ...
近幾年學校都辦全校家長觀課日,相信港島區沒有幾間小學能做到,12網更是聞所未聞呢😁讓家長走進自己小朋友課室參與他們一節課堂!不要說家長啊,老師被校長或督學觀課都要同同學夾定做媒啊!老師若不是有相當信心,帶著平常心,又怎能將平日上堂的狀況情現給我們看呢!全校家長一同走入課堂喎,騙不了人的,觀課完了立即還有校長獨自和我們座談,是真是假,學校小點信心,都真跑不掉!

回覆樓主

我以前都係依間學校嘅中學部舊校生。講緊都20年前.校風各樣野都可以接受,學生大部份都算乖。只不過學術真係唔夠。佢自己小學部上來嗰啲學生都係成績都係俾我哋外來小學差。校長如果真係有心執靚佢脫離寶校個名。真係要配合返而家啲家長口味。要請返d net teacher both 英普來改善返個學術

behd 發表於 17-6-18 20:00
我以前都係依間學校嘅中學部舊校生。講緊都20年前.校風各樣野都可以接受,學生大部份都算乖。只不過學術真係 ...

好過搞啲唔使錢嘅課外活動比學生. 因為依家啲家長對自己仔女英普語言能力要求好高。利申本人小朋友都冇揀入返二間小學,同埋自己中學時成績都唔差轉左去第二到讀

terdy 發表於 17-6-18 16:22
我都想知啊,校長有冇更新下理念或透露其他呢? 八卦心理;)
哈哈,我是校內家長呀!陳校長的簡介會我兩年前聽過兩次了,他那種不會放棄每個學生的理念真的很觸動我,我兩次都聽到眼濕濕架!
希望每天開心渡過 ;-)

behd 發表於 17-6-18 20:00
我以前都係依間學校嘅中學部舊校生。講緊都20年前.校風各樣野都可以接受,學生大部份都算乖。只不過學術真係 ...

你知唔知道點解你讀黃鳳翎中學嘅時候黃焯菴小學升上去嗰啲學生成績會比你差?
原因好簡單 黃焯菴小學傳統上叻嗰啲學生都唔會揀黃鳳翎中學。
黃焯菴小學有一個好輝煌嘅歷史 。我係黃焯菴小學70年代嘅畢業生 ,當年的嘅學生會揀英皇皇仁 華仁聖保羅男女 聖保祿女校 等等, 當年 鄧肇堅同張祝珊都未入流。
我同屆上下午校夾埋 有 四班 六年級, 大約有160人, 大約有三分之一派呢啲所謂名校 ,記住呢個係升中試年代,考得叻嗰啲同學可以揀學校先 ,完全冇幸運成份 ,升中試派位長久以來都係九十幾至一百個percent ,曾經係全港第一。

wcu 發表於 17-9-5 00:56
你知唔知道點解你讀黃鳳翎中學嘅時候黃焯菴小學升上去嗰啲學生成績會比你差?
原因好簡單 黃焯菴小學傳統 ...

有時間再講

回覆 wcu 的帖子

也想多知道,特別是近年的,可以嗎?
‹ 上一主題|下一主題