用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 灣仔區B1尾女生, 大抽獎咁樣排岩唔岩, 請指教!! ...
go

灣仔區B1尾女生, 大抽獎咁樣排岩唔岩, 請指教!! [複製鏈接]

以下排序算保守/進取呢?

甲一 : 聖保錄中學 (SPSS)
甲二 :
甲三 :

乙一, 聖保錄中學 (SPSS)
二, 香港真光中學
三. 嘉諾撒聖方濟各書院
乙四 : 聖公會鄧肇堅中學

老師叫甲二, 甲三都填二, 三, 唔多明點解要咁填.

女兒心儀聖保錄中學, 但係大抽獎位得12個, 有D擔心, 真光排第二有機會入嗎?

乙三, 乙四咁樣排, 做保險線, 可以嗎?

多謝指教!!

elbar  煩   發表於 17-4-26 13:28
   3    0    0    0

suntra 發表於 17-4-26 10:39
以下排序算保守/進取呢?

甲一 : 聖保錄中學 (SPSS)

老師叫你甲二/三填埋真光/聖方濟各可能係,三間女子中學都係成績相近,入是旦一間都係好選擇,放甲二/三成功與否都影響不大。

聖保祿據近年派位估計,係有D機會用唔盡直屬位,即係可能多於12個少少。似乎,你條保險線已放係乙2,真光係大機會收到B2生。用近年派位,似乎頭3都似有收本區B2生,所以你既擺法都係正路。

我估,區內有直屬中學既小學B1生,乙1選他校係極少數,除左真光/高主教生會考慮聖保祿。

多謝指教.

如果真係好想入聖保錄中學, 咁甲二, 甲三就放空.

乙三, 乙四咁樣排, 做保險線, 可以嗎? 定係倒轉好D呢??

elbar  Pls check pm  發表於 17-4-26 14:37

suntra 發表於 17-4-26 14:28
多謝指教.

如果真係好想入聖保錄中學, 咁甲二, 甲三就放空.

聖鄧,我認為放乙2/3/4都無所謂,反正要同男仔爭,佢又應該有收到B2生。灣仔好難講,始終部份中學表面位少,一窩蜂去某一間就改變晒形勢。睇吓你中意SFCC定真光多D,調轉放都係有機會既。但,風險自行評估。

mcl203 發表於 17-4-26 14:37
聖鄧,我認為放乙2/3/4都無所謂,反正要同男仔爭,佢又應該有收到B2生。灣仔好難講,始終部份中學表面位少 ...
認同一窩蜂去某一間就改變晒形勢。識人上年灣仔無直小 band 1 生甲一乙一真光,乙二聖方濟各,最後派聖方濟各。

又黎爆笑分析...SFCS生乙1唔擺自己中學去廹爆他校....十年難得一見

‹ 上一主題|下一主題