用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 自己帶飯, 夠環保. 用邊隻飯壺好D
go

自己帶飯, 夠環保. 用邊隻飯壺好D [複製鏈接]

自己帶飯, 夠環保. 用邊隻飯壺好D

小兒9月升P.1  想每天早上prepare Lunch Box給他, 請問有好介紹, 條件要夠輕, 簡單, 夠耐暖.  尤其是冬天時也能at least夠暖最好.  可因住他的份量, 不會浪費又夠環保原則.

但切記不要太多配件, 我其實有個thermo真空飯壺, 不過一開四, (for載飯, 食送), 真係見到都煩. 大人就可以, 但不適合小朋友在學校用law !

有無帶飯的小朋友, 分享下啦 !!

Re: 自己帶飯, 夠環保. 用邊隻飯壺好D

check your PM la
Music is the art of thinking with sounds. –Jules Combarieu

aoj,

我囝囝剛無食學校既飯, 因為想佢食屋企野健康d, 同埋清淡d. 我囝囝有2個飯壺用, 一個係"象印"牌既飯壺(打開入面有2層), 另一個係buffalo既飯壺(入面沒有分格). 如果囝囝果日食飯我會用2層既飯壺, 可以將飯, 飯"送"分開. 如果食通粉之類就會用無分隔既, 因為d配料可以擺埋一齊.

其實買飯壺最緊要買唔好甘深同個口闊d既, 因為小朋友會易食d. 至於熱既問題, 我有同學既mummy教擺飯入去之前用滾水"局"下個飯壺10-15mis先放入去, 同埋有個親戚教, 用冷帽包住個飯壺都會保暖好多ga.

aoj, 我女返學都係帶飯的, 我都買過thermo & tiger, 一格格ga, 2樣都有問題, 講熱度, 我女講最抵層d飯就熱上層d"送"就暖吾熱架, 同時投訴好難開, 老師盡量要佢地自己開, 開吾到我女就話老師叫媽咪吾好扭禁實喎 , 但最大一個問題漏水ga, 我有時帶通粉比佢食, 就漏到成個袋都係, tiger 比 thermo 好d, 後來我再去西田問有無一個完全吾漏水可以帶通粉架, sales介紹我一個tiger 暖壺, 細細個我女帶通粉剛剛好, 如帶飯我將d肉 & 菜預先剪好放入去, 好方便我女話回到學校, d 粉 & 飯重好熱, 佢全部都食哂返黎架, 不漏水, 可以揹住, 我就覺得好正, 西田買果時好似$240, 你可以考慮一下, 希望幫到你la  

請教各位媽咪,我想比我女兒自已帶飯, 覺得比較健康, 但怕佢剛由幼稚園升上小一, 好多野要適應, 還要自行帶飯, 自己照顧個飯盒, 怕唔伯佢搞唔點呢,
:-P

TIGER 湯壺係最暖架,但真係裝湯專用 無一格格凡開,幾重添,但中午開出來,仲有煙出架窩 !  
Msma

Agree.  好驚佢攞得書包, 落車唔記得攞飯盒, 又或者放學唔記得帶番屋企.

不過好處係可以食自己鐘意既野, 同埋知道佢食左幾多!!

Krymum 寫道:
請教各位媽咪,我想比我女兒自已帶飯, 覺得比較健康, 但怕佢剛由幼稚園升上小一, 好多野要適應, 還要自行帶飯, 自己照顧個飯盒, 怕唔伯佢搞唔點呢,

krymum,你預先買定一個袋比小朋友帶飯, 不要太長好難拎,長度要剛剛放好飯壺便可以.帶飯不是有難度,只要你預先教定佢點開飯壺就得架la

我個女用三光牌二層高真空不銹鋼保溫杯細size當飯壺用,方便輕巧,價錢平,跌壞唔肉痛,因為真空可以煲粥,所以耐熱,只要張d飯濕濕地放入去,咁冬天時會保持到熱度.

Thanks for sharing.  

ivytang02 ,
The one you mentioned is that Msma mentioned.  Is it Tiger 暖壺 for soup?

Do you think it is warm enough for my daughter leaves home at 6:30 am and has her lunch at 12:35pm.  That means I need to put the food at 6:15am.
a :hammer: :yawn:
‹ 上一主題|下一主題