用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 直資中學收了,是否不用填大抽獎派位表? ...
樓主: egg.plant
go

直資中學收了,是否不用填大抽獎派位表? [複製鏈接]

2jkidsfather 發表於 17-4-21 23:04
如果咁容易可以一腳踏兩船,升中何來煩惱?
若一張派位證可以有2間中學名字...真係奇景...值得珍藏 ~~~

mcl203 發表於 17-4-22 00:16
唔處理當然無相干,如果 萬一 佢依你最後指示,刪除你直資既相關資料,去進行統一派位,自己評估風險。申 ...
有兩個可能:1. 一如所料,派去直資,冇野好講。
2. 派去官津,如果係心水,就去官津註冊。如果唔係,去返直資,扮衰仔求佢收返。

EarlySun 發表於 17-4-22 00:57
有兩個可能:1. 一如所料,派去直資,冇野好講。
2. 派去官津,如果係心水,就去官津註冊。如果唔係,去返 ...
第3個可能呢 ?......

mcl203 發表於 17-4-22 00:58
第3個可能呢 ?......
"第3個可能呢 ?" 以下嘅帖就係第3個可能。

阿仔BAND2頭,而家派左BAND3尾,呆左: https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2616040

cheukmanlai #609 : 樓主當年派第 10志願 (樓主稱因為填表時無小心d揀並誤信班主任將B3尾嘅惠僑當B2咁填)

smallfoothk #4:  當年派超過15間外排名

Kinma #62: 當年同事兒子也派到第13 志願

ivylouie #65: 當年派18志願, 本身九龍城區, 派咗去西貢區

amulet1129 #106: 當年有個細侄.......派到第16志願

ivory0915 #160: 當年band 2(頭),派到band 3 (尾)

popoyiu #454: 當年band one 生...派了去band 3尾中學,而且呢間學校我亦無填寫的 (因為大抽獎只填了八間)

EarlySun 發表於 17-4-22 00:57
有兩個可能:
1. 一如所料,派去直資,冇野好講。
2. 派去官津,如果係心水,就去官津註冊。如果唔係,去返直資,扮衰仔求佢收返。

您已知道可能結果:

第1可能係預咗好大機會一如所料,派去已註冊直資 結果無損失

第2可能係你希望發生(結果意料之外好,更什比其他人有直資收,又可以同時抽到心儀津中,第2可能發生絕對係絕對勝利)

第3可能係你唔希望發生 (結果要叩門)
i)最多去返之前已註冊直資叩門, 話教育局出錯,叫直資俾返學位你。直資本身有取錄你嘅文件,亦預留咗學位俾你,都好大可能都會收返你。
ii)原本直資唔肯收返,需要四圍叩門

好鼓勵你博下會唔會發生第2 & 第3可能,呢2個有可能發生,亦有可能唔發生,依家睇你試唔試,博唔博(因為前人無咩網友咁勇試過)

試完後,希望你願意上返來呢到同大家分享下成功之道,造福下後輩。

以上3個可能,好結果博奕率好高(3:1),真係博得過喎 。Go Go Go 去博.

祝願你連本帶利博到入你心儀嘅英皇。

P.S 講講下,好結果機會咁高,攪到我都想學下網友咁勇!

我有覺得只可能出現1。
其他可能出現的話,唯一可能就是電腦系統出錯
我估咁多年,點都有D大頭蝦父母填錯,or唔理咁多,直資收咗都照填表,未聽聞過發生1之外的結果

小時了了 發表於 17-4-22 07:59
您已知道可能結果:

第1可能係預咗好大機會一如所料,派去已註冊直資 (結果無損失)
通篇都分析得好好,只是奇怪你點知我想博英皇?

b3410 發表於 17-4-22 08:45
我有覺得只可能出現1。
其他可能出現的話,唯一可能就是電腦系統出錯
我估咁多年,點都有D大頭蝦父 ...
十分贊同,另外點解直資從來都冇叮囑家長千祈千祈唔好填統一表? 由此可知直資根本唔care家長有冇填,因為意外可能根本未發生過.

EarlySun 發表於 17-4-22 09:04
通篇都分析得好好,只是奇怪你點知我想博英皇?

只是奇怪你點知我想博英皇? ----- 哈!哈!其實我打錯咗!我想寫皇仁,但寫錯英皇, 因為您曾出帖問:扣門皇仁

小時了了 發表於 17-4-22 09:22
只是奇怪你點知我想博英皇? ----- 哈!哈!其實我打錯咗!我想寫皇仁,但寫錯英皇, 因為您曾出帖問:扣門 ...

EarlySun 發表於 17-4-22 09:07
十分贊同,另外點解直資從來都冇叮囑家長千祈千祈唔好填統一表? 由此可知直資根本唔care家長有冇填,因為意 ...

我依稀記得,我當日註冊直資,個職員只叫我等放榜,到時張証會寫直資學校名,之後來註冊,買校服,書等等,不過睇到小學老師派張抽獎券,睇來睇去都無一欄選擇放棄抽獎選直資,有d奇怪。會唔會有d家長已經有直資收左小朋友就連填抽獎都無交呢?小學大抽獎都一樣有直資收唔駛攪珠啦!

egg.plant 發表於 17-4-22 10:04
我依稀記得,我當日註冊直資,個職員只叫我等放榜,到時張証會寫直資學校名,之後來註冊,買校服,書等等 ...

我學校班主任有教我點寫,如“放棄參加統一派位”。但貌似好多學校老師都冇教啲家長點寫哦。

EarlySun 發表於 17-4-22 09:07
十分贊同,另外點解直資從來都冇叮囑家長千祈千祈唔好填統一表? 由此可知直資根本唔care家長有冇填,因為意 ...

呢指直升既直資,定,考入去既直資先?? 須知,呢2種方法,直資中學都要求你去確認自願放棄統一派位,你違反承諾関佢地乜事? 佢如何可以阻止你? 唯一可能既做法,依派位紙去處理。即係你既(2),扮衰仔去求都取消你既位。

egg.plant 發表於 17-4-22 10:04
我依稀記得,我當日註冊直資,個職員只叫我等放榜,到時張証會寫直資學校名,之後來註冊,買校服,書等等 ...

要清楚升中有既定程序,可以保障自己而存心挑戰,後果係自負。係統一申請表上加上"已被直資取錄"係申明你清楚明白你唔去統一派位既原因,省卻誤會。仲有,你都講左直資已提派位證上既中學名,若過程有錯,你確保佢一定俾你正式註冊??

mcl203 發表於 17-4-22 11:36
要清楚升中有既定程序,可以保障自己而存心挑戰,後果係自負。係統一申請表上加上"已被直資取錄"係申明你 ...

你説得很對,我開始有點后悔太輕率了。謝謝你的意見。

mcl203  事實係(1)機會大D...又無必要担心   發表於 17-4-22 12:32

EarlySun 發表於 17-4-22 12:18
你説得很對,我開始有點后悔太輕率了。謝謝你的意見。

噢!您後悔太輕率係因為無考慮清楚下註冊咗直資後, 但係4月中旬限期前無攞返小六資料表取消該直資學位去參加中央派位大抽獎?

無辦法了,惟有放榜嗰日去叩門叩您最最最心儀嘅官/津校!加油!

小時了了 發表於 17-4-22 13:31
噢!您後悔太輕率係因為無考慮清楚下註冊咗直資後, 但係4月中旬限期前無攞返小六資料表取消該直資學位去參 ...

謝謝關心,其實我想説的都已説了。冇咩要補充。

mcl203 發表於 17-4-22 11:36
要清楚升中有既定程序,可以保障自己而存心挑戰,後果係自負。係統一申請表上加上"已被直資取錄"係申明你 ...

其實我就係怕做漏左嘢攪到冇左個直資位先上來問咋,anyway,thanks.

egg.plant 發表於 17-4-22 14:16
其實我就係怕做漏左嘢攪到冇左個直資位先上來問咋,anyway,thanks.

我只係解釋番我既理解啫,寫多幾個字,自己都安心D ~ :
‹ 上一主題|下一主題