用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 九月份上小學
樓主: shirley2014
go

九月份上小學 [複製鏈接]

我諗小一,10個有8個都未睇到小兵。雖然話相對其他橋樑書少字。二年班就大概可以了。小學課文會學好多字,所以儲到小二就應可以睇到小兵,仲要計係鐘意睇書嘅小朋友。不過如果佢幼稚園學到,你當然可以同佢認多一些字。

我覺得升小前最重要是培養到放學乖乖做功課和溫習的習慣,初時可以陪做,但必須有合作的態度。適應一般都不大問題。學校都有適應週。幼稚園有大都有小一適應課程。唔洗咁擔心。

Olympian 發表於 17-3-22 21:04
我諗小一,10個有8個都未睇到小兵。雖然話相對其他橋樑書少字。二年班就大概可以了。小學課文會學好多字, ...

我仔今年九月小一,現在k3差不多每日伴讀,樂讀123,鬥嘴一班(對我仔用詞深,但佢當故事聽,佢好like)等,可能佢已認到很多字,所以願意嘗試看多字的書(伴讀),青田有本叫我是小一生,易明,啱曬小朋友睇,除了中文書,英文書我現在大部分請他自己聽audio book ,我之後抽時間簡略解中文,我不介意伴讀,最重要培養小朋友閱讀興趣,自理方面,我諗住過多一兩個月開始train ,如poo poo 自己抹等

MrBeast    發表於 17-3-23 08:31

平常心唔想甘快有壓力

回覆樓主:

我想問下大家D小朋友,幼稚園有冇中文默書㗎?我個仔淨係讀到中文字,但默唔到,佢净係鐘意睇英文書,唔會睇中文,佢今年9月升小一,我擔心佢應付唔到中文默書呀!
想問下小學一班幾多人呀?(小班同大班嘅人數)

戒午睡,讓他學習下午也做一些學術的活動例如寫下字,看書,也要早睡早起

bb1234bb 發表於 17-4-17 02:07
我想問下大家D小朋友,幼稚園有冇中文默書㗎?我個仔淨係讀到中文字,但默唔到,佢净係鐘意睇英文書,唔會 ...
我仔讀happy幼稚園,,唔知咩叫默書測驗考試
我在升小一暑假,拿出k 3的中英詞語抄寫功課,陪佢默曬,上小一默書無問題

小朋友讀無教快津小

我想問下大家D小朋友,幼稚園有冇中文默書㗎?我個仔淨係讀到中文字,但默唔到,佢净係鐘意睇英文書,唔會 ...

阿仔幼稚園K2開始已有中英文默書,K3已默詞語句子,而且K3已自己上堂寫手冊,所以現在已小一(津校),一直都很適應,很享受學校生活。以我所知,津校小班大約25-26人,大班大約33-34人,如有錯請糾正。

回覆 LeeCC 的帖子

做足準備

生完細女即刻決定撲龍校,可惜失敗!╮(╯_╰)╭

小班25人,可topup至27大班30人,可topup至33

little_yolky 發表於 17-3-21 09:50
1. 學校有未?係咪普教中, 如係, 得閒同佢講下普通話, 等佢耳仔習慣下。2. 要教識佢定時定候飲水去廁所。如 ...
可能我要求唔高,我仔小一主要培養佢地自理能力、態度及自信,成績不會太著重,所以練習果啲都冇比佢地做過。你寫嘅同我做嘅差不多,由其第九點我真係經常同仔分享,讚多啲幫佢建立自信,我相信培養良好學習態度及自學能力,小朋友成績自然會提升。有時見到現今家長在小朋友未升小時已要求十八般武藝,小朋友壓力好大程度來自家長,初小其實不用太緊張。

洋蔥頭媽咪 發表於 17-4-17 23:25
可能我要求唔高,我仔小一主要培養佢地自理能力、態度及自信,成績不會太著重,所以練習果啲都冇比佢地做過 ...
你小朋友好似升中唔錯喎, 又一個實例初小係唔需要太注重成績的。

little_yolky 發表於 17-4-18 12:22
你小朋友好似升中唔錯喎, 又一個實例初小係唔需要太注重成績的。
我真心覺得從小培養孩子態度及自信好重要,所以好早我已經放手。細仔升中後的確如魚得水,上次考試連拎7個獎,呀媽我都未試過咁好成績,所以孩子自信心真係好重要。

醒目開學勳章

我仔kg乜都無,莫講話默書考試,連字都唔使點寫,咪又係咁上小學,而家中默每次響屋企默2次,好少攞滿分,但至少合格多啲。
官津小班25,大班30,私小大班可以去到4x人

回覆樓主:

一班32人算多定少人呀?如果40幾人一班,咁多小朋友一班,老師顧到咁多嗎?

洋蔥頭媽咪 發表於 17-4-18 12:28
我真心覺得從小培養孩子態度及自信好重要,所以好早我已經放手。細仔升中後的確如魚得水,上次考試連拎7個 ...
點培養態度?

shirley2014 發表於 17-4-19 13:28
點培養態度?
個人覺得良好學習態度必須要從小慢慢培養,重點係要讓孩子明白讀書/求知識係為自己將來,而非為應酬父母。無論學習、做功課,都應該專心及盡力地去做,其實家長鼓勵同引導對孩子十分重要,讓小朋友學懂分配時間、鼓勵他們有問題主動發問,培養孩子解決問題能力,教導小朋友反思,適量放手,多點接納孩子意見,小朋友自然能培養出良好態度,學習就更容易事半功倍。
須然每個小朋友能力、性情有別,須因才施教,但若小朋友經常被讚賞,得到父母認同,小朋友有成功感及自信,自然亦容易提升自己學習動機。

洋蔥頭媽咪 發表於 17-4-19 21:30
個人覺得良好學習態度必須要從小慢慢培養,重點係要讓孩子明白讀書/求知識係為自己將來,而非為應酬父母。 ...
THX,贊有啲難,我平時少贊距

洋蔥頭媽咪  咁你要讚多啲啦   發表於 17-4-21 23:08

‹ 上一主題|下一主題