用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 阿仔話會見到"朋友仔". 係思覺失調嗎?點算? ...
go

阿仔話會見到"朋友仔". 係思覺失調嗎?點算? [複製鏈接]

由細到大都覺得阿仔會見到"朋友仔". 前幾年去旅行佢會要求離開酒店去另一間, 上年去日本話响酒店電梯見到(白色叔叔對佢笑).住咗5晚, 有一日維修要落樓梯(8樓)佢都不知幾開心,好似放下心頭大石咁.  前晚出街食飯去廁所唔肯關門(得一個男女同廁),要我响門口守住. 返到屋企話見到鬼鬼(白色哥哥)响廁所所以唔肯關門自己去. 其實前年有朋友(佢個女係見到)介紹見師傅話唔會再見到, 好咗1年又有.平時有叫佢祈禱瞓覺.
PS: 仔11歲, 輕度加自閉, 平日極少接觸驚駭電視節目或書籍.
   0    0    0    0

evonpig 發表於 17-3-20 18:13
由細到大都覺得阿仔會見到"朋友仔". 前幾年去旅行佢會要求離開酒店去另一間, 上年去日本話响酒店電梯見到( ...

佢咁大,又講到咁真,應該真係見到先會同妳講,講返我外甥,佢都見到,話屋企的樓梯有(小朋友),個個都無見到,宜家13歲在問佢,佢話都好耐無見過,姑9曾經有問過師傅,師傅說佢唔搞你,就由得佢,可能係過客

evonpig 發表於 17-3-20 18:13
由細到大都覺得阿仔會見到"朋友仔". 前幾年去旅行佢會要求離開酒店去另一間, 上年去日本話响酒店電梯見到( ...

有無食緊咩藥?有啲藥係會對神經系統有副作用。但副作用呢家嘢唔係個個有。

回覆樓主:

想問,如果個仔真係可以睇到,你依然打算當佢有"思覺失調"?
唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

回覆樓主:

不如見多次個師傅啦

回覆樓主:

呢度有個信任嘅問題喺度。如果你當佢係思覺失調,咁即係唔信佢啫。

我唔係迷信嘅人。我抱開放態度啦。因為你話上次見完師傅曾經停咗一排見唔到朋友仔,所以我覺得你可以再見多次。
‹ 上一主題|下一主題