用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 英文的「不供詞填充」
樓主: IloveJJ
go

英文的「不供詞填充」   [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 17-4-15 09:32
原本有諗住SPCC,但見個仔咁古靈精怪,諗緊會唔會唔啱佢?你覺得呢?

未考, 未入到, 諗來做乜?

如果你認同 SPCC 的教育理念, 就考。入左先算。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回覆 IloveJJ 的帖子

SPCC 有IB架, 又多個撰擇, 如果location 又近屋企就試吓。你仔係咪都知要考學校, 一有open day就帶佢參觀吓, 通常咁有主建的細路, 你估你叫佢考就考咩!
我女細個乜人都玩, 又主動。上左小學完全唔同, 可能大些佢地會有進步。我成日以為我女廣東話表達能力不好, 見佢考試speaking 是soso, 不過佢原來group discussion係好好多, 係好有points。我們父母係了解佢地, 但小朋友有好多潛能我地都唔知。唔肯表達自己意見, 可能有其它原因, 你試吓同佢了解吓。我女有段時間唔舉手答問題, 原因係更本無人請佢答, 之後佢都費事舉手。

唔同老師對小朋友的睇法都好唔同的, 有時未必是小朋友問題

scyauchris 發表於 17-4-15 16:28
回覆 IloveJJ 的帖子

SPCC 有IB架, 又多個撰擇, 如果location 又近屋企就試吓。你仔係咪都知要考學校, 一 ...

你以為SPCC的lB是任學生選的嗎?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

IloveJJ 發表於 17-4-15 18:23
咁咪要漁翁撒網咁考囉!
我諗住揀一兩間覺得啱既考喳,初初想考SPCC和SPB。而家諗緊係咪有無第二間啱啲, ...

你要知甚麽學校合你仔仔。 He seems to need room for being himself, schools that respect him as an individual, not asking him to conform to certain academic or social standard.

I am guessing new DSS schools like HKUGC etc.

回覆 shadeslayer 的帖子

我當然知是學校撰人。

IloveJJ 發表於 17-4-15 09:32
原本有諗住SPCC,但見個仔咁古靈精怪,諗緊會唔會唔啱佢?你覺得呢?

今日有個新想法,你仔其實係拒絕低質素社交。例如小組習作如果組員唔認真做,傾閑偈就變左社交時間唔係學習時間,對你仔係好難忍受。智商高/有求知慾/對自己有較高要求既人黎講,社交興趣就相對低,佢地時刻感覺自己有比社交更重要既事要做,佢地既社交非常有選擇性。係呢方面計,spcc可能適合,因為高質素既學生高度集中,你仔就唔會無聊而搞搞震,自然又有高質素老師用唔同標準去看待你仔既搞笑行為,用好似做司儀既正面方式去釋放佢既搞笑細胞。

中學始終比小學更高更闊,老師亦唔會用小學標準去要求中學生,好多小學問題去到中學就唔係問題,就算入KC亦不用擔心,KC係官津計都係高質素。

IloveJJ 發表於 17-4-15 18:24
我個仔唔鐘意IB呀!佢唔鐘意同人合作。反而係小組討論,佢好有points,好識講自己觀點,又駁到人哋嗰啲。 ...
佢未棋逢對手,D同學拖拖拉拉都唔係認真做project,如果個個組員好似你仔咁,物以類聚,結果就好唔一樣。

回覆 greentea000 的帖子

你的囘復有意思都想說几句!                    "拒絕低質素社交"我覺得亦係HIGH SELF-ESTEEM的表現,不用下下尋求外在的肯定。不過可以跟不同LEVEL的人社交都應該要學既。甘求學其實除了學術外,社交亦都要學,學校有不同類型的人,係好好的社會縮影提供環境給你改善社交弱項。

YanKanMom  很認同啊!  發表於 17-4-17 10:26

greentea000 發表於 17-4-16 01:29
今日有個新想法,你仔其實係拒絕低質素社交。例如小組習作如果組員唔認真做,傾閑偈就變左社交時間唔係學 ...
好另類的想法!點樣想到架?

你的新想法可能係正確, 我之前無想過這點。

scyauchris 發表於 17-4-16 20:35

你的新想法可能係正確, 我之前無想過這點。
我只係估計,仲需要樓主同仔確認下。集思廣益一定更好,個人角度點都有局限。

asweetmom 發表於 17-4-16 18:51
好另類的想法!點樣想到架?
都唔夠樓主老公叫b1仔去讀b3學校咁另類
俾佢刺激到

IloveJJ 發表於 17-4-13 18:57
港同活動教學,我仔唔得呀!SJC係活動啲咩?我都要去了解下(本身唔太想讀天主教學校)
...

點解唔想天主教學校?

天主教男校一般自由D。

‹ 上一主題|下一主題