用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 叫阿仔溫書 佢同我講數
樓主: Kx1918
go

叫阿仔溫書 佢同我講數   [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 17-3-14 09:07
我覺得獎勵如果係無準則,即係有時獎,有時唔獎,獎乜又要睇阿媽心情,咁樣不如唔好獎。
因為咁樣變成有得 ...

我地有準則,以成績儲印換獎品。
呢排佢迷遊戲卡,所以經常借機(例如:我咁努力)問我可唔可以獎佢一包卡,(以往我係用言語讚佢努力)。我覺得佢係好努力嘅,出到聲話想要禮物都唔比,其實又好似好衰,但我又唔想好似每事都為禮物而做,所以當下我就作出咁反應囉!獎咗一次,下次唔獎佢就會問點解上次獎,今次唔獎。
其實我唔知做得啱唔啱,我只係希望佢努力係為咗得到佢想有嘅成績,而且佢真係做得到,亦開始嘗到少少甜頭,我覺得佢想試我,當下未諗到全面嘅答覆,所以就咁答咗。
如果係你地又會點反應?

Kx1918 發表於 17-3-9 23:26
仔問:我溫幾耐書 可以打幾耐機?
老公說:溫一個鐘 可以打機一個鐘
總好過之前叫親溫書都發脾氣
真係要勸下你先生不要養成玩遊戲機的習慣,越大你越管唔到,其實可以試下温完書睇一陣電視,跟他下下棋,洛街玩一陣。

回覆樓主:

獎勵小朋友讀書,都要考慮小朋友性格,有些會好受落唔會嗌數。
但下下講數嘅小朋友就兩睇。
我老公較為喜歡用物質獎勵,我多次叫佢唔好咁做,到而家佢都聽咗我講,唔會出聲,亦讓我去處理,我現在無用任何獎勵計劃,最多係考完試出街玩下食下野輕鬆返下。
唔見得我仔在無獎勵下唔溫書hea讀。其實唔好話讀書,就算想小朋友建立良好行為,獎勵都唔係最終方法,小朋友要真正建立道德觀念同明白好行為嘅背後的意義,才會真正有好行為。
當然,如果小朋友還很小,尚在幼兒階段,或剛升小一,要學習培養良好習慣,適當獎勵係有幫助。
但稍大嘅小朋友,可免則免。

回覆 S-Kwok 的帖子

準則係要有,同時亦可flexible,趕project 老闆買tea/消夜,員工都開心d,獎勵過程而不是result 是parenting 101,擔心的話,你可以話考得好先有,但若最後不達標不過有努力,都可以奬,由冇變有,或許更珍惜。

回覆樓主:

我都係贊成奬勵努力過程。例如要為考試/比賽而努力,一考完或者比賽完,就已經立即讚賞佢努力而奬勵去玩或食佢鍾意嘅嘢(當然你覺得佢真係夠努力啦!)。再同佢講出嚟嘅成績無人能估計,亦唔使介懷,因為你已經盡咗力,媽咪已亦都睇到你嘅努力而為你自豪。最後如果成績好,會再強調多一次俾佢聽,因為佢肯努力而得到好成績。如果成績未如理想,就同佢講大家已經盡咗力,不過下次大家一齊試吓搵過另外一個方法,睇吓成效會唔會好啲。

greentea000 發表於 17-3-13 22:53
回覆 little_yolky 的帖子

如果唔係要求貼紙,而係要求玩具呢?
唔會。因為我家明文規定, 每年只有生日同聖誕節會買玩具。現具鋪多我哋呢D家長真係等執笠 so far 我兩個細路又無要求過買玩具喎。至於家姐, 細個時連貼紙都無要求買, 因為阿媽我次次七情上面咁讚佢, 仲要見親人都講, 所以佢覺得自己好叻, 仲越做越好添。應付家姐真係慳水慳力。

MrBeast 發表於 17-3-14 10:10
回覆 S-Kwok 的帖子

準則係要有,同時亦可flexible,趕project 老闆買tea/消夜,員工都開心d,獎勵過程而 ...

我仔係大意一族,所以考得好嘅時候,我會話因為佢有之前有努力温習、做卷時有俾心機、小心睇題目、用心做、所以可以考到好成績,而印仔就係獎佢以上各種。
温習過程中,我都會經常讚佢努力,摸吓佢個頭,當比啲支持佢。
但又真係好少比賽/考完試後刻意帶佢去玩,因為通常佢會想去書局或喺屋企睇書。但就會帶佢食好啲(即係帶佢去食佢鍾意嘅嘢)

S-Kwok 發表於 17-3-14 10:34

我仔係大意一族,所以考得好嘅時候,我會話因為佢有之前有努 ...

我哋都唔當考完試去食下玩下係獎勵,只係努力完去休息下,做下開心事,是生活的一種,小朋友都可以明白,做完事去休息,休息完又再努力。

另外,我較讚成鼓勵,鼓勵比獎勵好,鼓勵可以是在過程中去克服難關,去忍耐堅持,獎勵有時偏向結果。太過以結果為本,對小朋友的價值觀未必最好。

S-Kwok 發表於 17-3-14 10:34

我仔係大意一族,所以考得好嘅時候,我會話因為佢有之前有努 ...
之前有個報導,有個阿爸畢生自己和叫子女做做做,到老變成姑獨老人,大家博殺時千其唔好忽略親子關係啊。  
在於大意,相信佢都唔想,一係操,一係教些technique,唔係就唯有等佢開hill

MrBeast 發表於 17-3-14 12:19
之前有個報導,有個阿爸畢生自己和叫子女做做做,到老變成姑獨老人,大家博殺時千其唔好忽略親子關係啊。   ...

所以我覺得呢代做孩子又難;做父母都難。我地做孩子嗰代,阿爸阿媽邊理咁多、諗咁多,孩子錯咗咪鬧咗打咗先算。到我地做父母,就開始會衡量得失,盡可能做到各方面都平衡,獎罰、鼓勵、責罵、玩樂、學業、親子……可能我身邊有好多錯誤的例子(如我媽對我同細佬、姑奶跟他的資優孩子、我朋友跟她女兒……),而我又比較緊張,總希望喺教導孩子時,不會行差踏錯

IloveJJ 發表於 17-3-14 13:07
我老公呢排日日响公司做到好夜,佢老闆買咗好多零食、杯麵、水果,咖啡機都有。但係你估佢想早啲返屋企食 ...

即係人總要物質獎勵?不能享受內在的歡愉 (如成功感)?

我希望孩子多享受成功感帶來的滿足多於物質帶來的開心。就好似近來阿仔日日都醉心於畫漫畫一樣,其原因係佢見到同學仔睇佢畫啲笑話漫畫會笑,阿仔因而感到滿足,這促使咗我仔日日醉心於畫、畫、畫。當然……我的孩子仍未能擺脫物質的獎勵 (雖然都要同印仔換)。

S-Kwok 發表於 17-3-14 08:28

因為飯始終都要食囉

所以我覺得好難拿捏

咁樣比較奸矛呢!

IloveJJ 發表於 17-3-14 09:07
我覺得獎勵如果係無準則,即係有時獎,有時唔獎,獎乜又要睇阿媽心情,咁樣不如唔好獎。
因為咁樣變成有得講數,而且最終係睇阿媽心情,而唔係自己表現。
如果你返工既制度係睇老闆心情來決定你既努力有無花紅,你還有心機跑數嗎?
你講出左獎勵制度最重要既原則!

little_yolky 發表於 17-3-14 10:30
唔會。因為我家明文規定, 每年只有生日同聖誕節會買玩具。現具鋪多我哋呢D家長真係等執笠 so far  ...
咁父母一早表明立場,立左大框都係一個方法。
大女果然好易搞掂!

細女完全唔so你?

S-Kwok 發表於 17-3-14 09:48

我地有準則,以成績儲印換獎品。
我認為你未諗清楚就引入左獎勵制度,其實內心唔係完全認同呢種做法,你想得到呢種制度既效果又唔想付出代價。唔認同自然執行上反反覆覆,仔無所適從,要試探咩情況下work咩情況下唔work保障自己既利益。規矩雖然係你定既,仔雖然係弱勢乙方,但唔係完全你話事,唔落實執行就等如無規矩。
你內心既憂慮完全可以同仔講,佢未必唔明。但係明又未必照做,為自己而盡全力係最高標準,唔係人人buy。就講我,我係為自己而留力(成績、職業、人生),為老豆而努力(母女關係),為升職加薪花紅而賣命。如果你仔動之以情無效果,而你又不屑於利誘,就唯有接受。你唔接受既話,獎勵制度起碼係各取所需,叫做雙嬴。

S-Kwok 發表於 17-3-14 13:43
所以我覺得呢代做孩子又難;做父母都難。我地做孩子嗰代,阿爸阿媽邊理咁多、諗咁多,孩子錯咗咪鬧咗打咗 ...

冇人一生出來就識做父母,大家都是邊做邊學,只要有心,好多有用資訊就在附近。其實都唔洗念得咁復雜,張心比己,換轉角色念下會否覺得公平 就得,但規則是死人是生的,有時我會加句:「好啦,今次破例,下次就唔得架la」關定後門。講數都是技能的一種,我真唔覺是什麼大問題。

little_yolky  所以,EK啲爸爸係比較寬容。  發表於 17-3-15 12:49

greentea000 發表於 17-3-14 21:51
我認為你未諗清楚就引入左獎勵制度,其實內心唔係完全認同呢種做法,你想得到呢種制度既效果又唔想付出代價 ...

首先,我地有跟準則進行獎勵,所以無反反覆覆,仔唔會唔知準則喺邊,我亦無唔想付出,只係我覺得要平衡各方面包括對仔嘅價值觀影響、仔嘅性格……會難拿捏。只係佢好想要遊戲卡,所以想揾借口睇吓可唔可以擁有。
‹ 上一主題|下一主題