用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 叫阿仔溫書 佢同我講數
樓主: Kx1918
go

叫阿仔溫書 佢同我講數   [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 17-3-10 11:54
嗱,你呢招,都係中學無效啦!我已見過唔少唔想去運動既細路,你點同佢報班迫佢去呀!
...
中学先報就梗係啋你都傻……小学-直玩开,比赛开会好d. 有時玩开会上瘾,贏开会有自信,男性賀尔蒙嘛~或者入到校隊又会好d, 玩玩下好易甩。

IloveJJ 發表於 17-3-10 11:03
咁你咪叫佢唔好溫囉!我試過啦!佢有一次發神經話唔想溫,我就唔俾佢溫,佢點喊我都唔俾,仲開電視俾佢睇 ...
likewise,唔溫冇問題,對自己成績付責就得,跟著出街見到清道夫就用溫柔的語氣話這份工作十分有意義的(絕無其視之意),為市民服務,讀唔成書做這份工都可以養活自己架,只不過就可能買唔到架法拉利比我,我冇問題的

IloveJJ 發表於 17-3-10 11:03
咁你咪叫佢唔好溫囉!我試過啦!佢有一次發神經話唔想溫,我就唔俾佢溫,佢點喊我都唔俾,仲開電視俾佢睇 ...
其實.......整廁所, 即係學風火水電, 真係好搵過一般大學生的, 而且, 有一技旁身, 唔驚中年失業添..............

Kx1918 發表於 17-3-10 11:06
佢仲未開竅 吾知讀書係為佢好 成日掛住玩
仲未開竅? 你唔係話阿仔九歲了? 即係四年班, 同我大女同年了, 我大女已經諗緊點樣提升自己準備呈分了, 仲掛住玩?!

Jessy  你好彩...兩個都係囡....  發表於 17-3-15 12:30
vpo0615  似乎女仔比男仔早熟.....  發表於 17-3-10 15:52

Yanamami 發表於 17-3-10 11:49
男仔应該同佢報多d运动訓練,-來强身建体,=來消耗精力,三來等佢無時间打机~ ...
運動強身健體呢樣嘢真係堅。我阿女自從游咗水之後, 真係身體強壯咗。佢之前成日要早退睇醫生, 搞到校務處EE都識佢了。.........不過係減唔到肥...............

greentea000  游水係低溫環境,大量失熱,游完反而仲食得多左。  發表於 17-3-10 17:00

IloveJJ 發表於 17-3-10 12:26
係架,所以我仔係明白到呢點而努力讀書,佢係為咗將來有錢去旅行,可以去鋸扒,唔係為咗我。
...
e加我練緊耐功心法,氣在丹田(aka 忍氣吞聲),以柔制剛,周時問下辛唔辛苦,大個做乜我都冇所謂,盡左力就得

little_yolky 發表於 17-3-10 12:27
仲未開竅? 你唔係話阿仔九歲了? 即係四年班, 同我大女同年了, 我大女已經諗緊點樣提升自己準備呈分了, 仲掛 ...
吾好意思,可否再请教下點教到大女甘乖,甘識諗,知道讀書爲佢自己?我發覺我似乎包辦多得滯,阿女呢方面未曾開竅。

Ahbee02 發表於 17-3-10 13:36
吾好意思,可否再请教下點教到大女甘乖,甘識諗,知道讀書爲佢自己?我發覺我似乎包辦多得滯,阿女呢方面未 ...
我唔知喎, 佢天生咁架喎。不過, 課業上我好少參與就是了, 初小時仲輸得起, 所以我好放手既。我好忍得架, 由考級2X跌到級4X都面不改容的, 因為我知道佢自己着緊, 所以唔駛話, 咪叫佢下次努力囉。我真係有一種泰山崩於前而色不變既氣慨, 我都好佩服自己架, 跌廿名喎, 好多人已經有家暴了。

MrBeast 發表於 17-3-10 12:42
e加我練緊耐功心法,氣在丹田(aka 忍氣吞聲),以柔制剛,周時問下辛唔辛苦,大個做乜我都冇所謂,盡左力 ...
小心要練好, 唔好度丹田氣壓得唔好, 谷返上嚟, 撞親條中氣, 會內傷架。

little_yolky 發表於 17-3-10 14:09
我唔知喎, 佢天生咁架喎。不過, 課業上我好少參與就是了, 初小時仲輸得起, 所以我好放手既。我好忍得架, 由 ...
你好有福氣。實在令人羨慕到
我平時吾點理阿女功課,但會同佢補返以前的數學基礎課程,考試時候亦會跟緊d。阿女好乖女,你叫佢做的佢會做,但吾會自己主動點樣做,點樣溫書,亦未好識得讀書係佢自己事黎。我有需要檢討自己的方式方法,包辦太多對佢對我都不利。

little_yolky  包辦太多對佢對我都不利<====呢句係真既。  發表於 17-3-10 15:09

little_yolky 發表於 17-3-10 12:27
仲未開竅? 你唔係話阿仔九歲了? 即係四年班, 同我大女同年了, 我大女已經諗緊點樣提升自己準備呈分了, 仲掛 ...

咁你就好啦 我個仔唔係咁諗呀

little_yolky  男仔可能真係好唔一樣。  發表於 17-3-10 15:09

Kx1918 發表於 17-3-10 15:07
咁你就好啦 我個仔唔係咁諗呀
你有無帶佢去中學開放日呀? 阿女睇完之後, 好有目標, 努力咗好多喎。佢睇咗A校, 話好鐘意, 但我同佢講佢成績達唔到標, 不如入B校啦。不過, 佢話:唔得咪努力D囉。當然, 我心知無論佢幾努力, 阿媽我到時都係同佢填B校。不如你帶阿仔去參觀下中學啦。

回覆 little_yolky 的帖子

如果佢成績可以去到A校,你都吾比試吓?

Kx1918 發表於 17-3-9 23:26
仔問:我溫幾耐書 可以打幾耐機?
老公說:溫一個鐘 可以打機一個鐘
總好過之前叫親溫書都發脾氣
我比較有興趣想知你老公呢個温1打1既做法係點計?
無測考,唔使溫,無機打?

只計時間,唔計成績?

Jane1983 發表於 17-3-10 16:30
回覆 little_yolky 的帖子

如果佢成績可以去到A校,你都吾比試吓?
咪就係話去唔到囉。

如果成績接近, 可以俾自行一佢玩下, 但B校如果填乙一, 機會好大, 所以我唔想浪費乙一俾A校, 到時兩間都唔得。而且, 我覺得B校適合佢多D。

greentea000  游水係低溫環境,大量失熱,游完反而仲食得多左。  發表於 1 分鐘前

個個禮拜, 游完水爸爸會設計一個低卡餐單俾佢兩個, 想肥都難。

greentea000  完善支援服務  發表於 17-3-10 17:14
‹ 上一主題|下一主題