用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 數學差可以點攪
樓主: bb鼠
go

數學差可以點攪 [複製鏈接]

bobbob 發表於 17-1-19 12:28
咁你有冇認真睇?

都有時算式啱答案錯

bobbob 發表於 17-1-19 12:28
咁你有冇認真睇?

都有時算式啱答案錯

bb鼠 發表於 17-1-19 12:59
都有時算式啱答案錯
唔小心計錯?

bobbob 發表於 17-1-19 12:27
我個人覺得咁細個就乜都靠操練可能令佢依賴記憶,甚至厭惡數學,響咁早嘅階段比多啲時間佢真正理解對日後發 ...

有同感,如佢慢慢做大部份做啱其實應是識做的,我覺得是太緊張所至
因為我本人都是好易緊張,一緊張就震 同腦袋空白
會吾會反而要練習如何冷靜,做卷驚既時候,叫自己放鬆小小,先冷靜下振定左先去應對

bobbob  我覺得訓練冷靜一定無壞  發表於 17-1-22 14:48

我女都係咁,喺屋企做練習都ok一考試就錯到離晒譜!假分數變帶分數,明明計岩,寫答案時可以將分母當分子倒轉寫,一係寫少個數!數學成日錯中文字!平行四邊形!咁又無左兩分
真係唔知點幫佢!

王家爸爸 發表於 17-1-19 13:44
唔小心計錯?

係呀,計計下亂哂

王家爸爸  仲以為男仔先會大頭蝦  發表於 17-1-20 09:05

happy105 發表於 17-1-19 22:09
我女都係咁,喺屋企做練習都ok一考試就錯到離晒譜!假分數變帶分數,明明計岩,寫答案時可以將分母當分子倒 ...

唉我女4科都有呢d大意嘢,有得抄抄錯
明明好簡單的,佢唔係直接諗
王家爸爸講得啱,我女慨念有問題,因為尋晚女問我如果50分滿分而佢有43,咁100分嚟講即是幾多?
我問佢50同100有咩關係,佢即刻話x2,之後佢自己口up up 扣咗7分,100-7x2咪86囉!我話佢點解要兜咁大個圈而唔係43x2

bb鼠 發表於 17-1-20 08:56
王家爸爸講得啱,我女慨念有問題,因為 ...
數感弱…

回覆樓主:

其實所謂有時9 字頭,有時8 字頭意義唔係咁大。當然有媽媽在意分數係至關重大。

小學基礎數學,最緊要係數量慨念。但而家既數式化教法,好多時未明數量已經計好多。

明左數量慨念,加減乘除分數值樹甚至代數都唔係問題。

另一係要細路多習慣動腦筋。一係儘量唔好急於提供結果(無論跟數學有無關係), 二係多動腦筋遊戲,由最簡單開始,譬如啤牌遊戲。

醒目開學勳章

bb鼠 發表於 17-1-19 12:59
都有時算式啱答案錯
如果認真睇佢點答題,可以搵到佢嘅不足處。算式啱答案錯可能係因為唔小心、唔專心或攰得滯,呢個問題就算博命操都會繼續犯,家長應該要對症下藥,要小朋友諗清楚先作答。

bobbob 發表於 17-1-22 14:47
如果認真睇佢點答題,可以搵到佢嘅不足處。算式啱答案錯可能係因為唔小心、唔專心或攰得滯,呢個問題就算博 ...

佢應該係越計越亂

retriever 發表於 17-1-22 13:53
其實所謂有時9 字頭,有時8 字頭意義唔係咁大。當然有媽媽在意分數係至關重大。

小學基礎數學,最緊要係數 ...

問佢佢會識講出嚟,但通常落手做就另外一回事

bb鼠 發表於 17-1-23 10:20
問佢佢會識講出嚟,但通常落手做就另外一回事

唔明。

咩叫識講出來?

一步步做出來先睇到佢識唔識喎。

retriever 發表於 17-1-23 11:43
唔明。

咩叫識講出來?

姐係有時憑空想像問佢佢識講點計,到功課真係有呢d啦,又唔識

bb鼠 發表於 17-1-23 12:11
姐係有時憑空想像問佢佢識講點計,到功課真係有呢d啦,又唔識
有冇例子?

你覺得好信心夠嗎? 你有否強調她做錯的一題,而少著眼她做對的99題。

我覺得如果佢concept 懂都 Ok..
即在生活實際例子, 佢係識計, 個人覺得接受到
Or 家長可以諗多D日常生活例字跟她講解多D ..
純為考試可以 practice 多一點..
因為小學的數, 我估計都係幾類花款...

bb鼠 發表於 17-1-20 08:56
王家爸爸講得啱,我女慨念有問題,因為 ...

佢回答有咩慨念問題?

bbforever 發表於 17-1-21 23:39
數感弱…

其實大家講既數感,係指咩?

retriever 發表於 17-2-1 08:45
其實大家講既數感,係指咩?

以我仔為例,數感十分弱,即是對數字的敏感度很低,數字與數字之間找不到連貫性。例如佢到了四年級,佢兩個五位數比較大小,佢都會錯。有些算式可以前面和後面的計算先做(例如前面有個22,後面有個除以11,可以先做等於2),會快好多,但是佢會睇唔到,只會順住做,搞到運算變得好複雜又容易錯。除了數感弱,我仔仲有兩大問題,就係懶諗同埋唔小心。以上加埋真係好難搞。數學老師們都話我仔數感好弱,建議佢每日都要做練習,保持腦筋轉數,要保住基本的題目一定要識,不要將佢同其他同學比較。我買了數學補充俾佢日日做,不是做好多題,但是經常做,做錯了的逐條講解。另外要從平時做練習培養做完卷反復檢查的習慣,隨時執返十分八分。我無俾佢補習,一來佢無時間,學校好多活動,二來我覺得小學課程不需要補習,我和爸爸讀書都好好,無理由自己搞。仔三、四年級78字頭,五年級9字頭,一額汗。自己讀書真係好容易,要教到仔都好就真係好難。

‹ 上一主題|下一主題