用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2017年各區升中統一派位派獲B1中學機會估計(Updated: 26 ...
樓主: hkpapa852
go

2017年各區升中統一派位派獲B1中學機會估計(Updated: 26/4)   [複製鏈接]

mcl203 發表於 17-1-20 15:32
咁無計了...住灣仔係要去他區讀小學....
5/6年前,12網要向14網借位。今年,11網要向12網同18網借位
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

謝謝分享!
以此計算,扣除了自行30%入第一階段,如統一派位數據有70%是否表示基本上B1生都可派到B1學位?
同埋想請教統一派位數據全港數據及港九新界分別是多少?

jonleelee 發表於 17-1-22 01:45
謝謝分享!
以此計算,扣除了自行30%入第一階段,如統一派位數據有70%是否表示基本上B1生都可派到B1學位?
同 ...
請睇清楚 #2
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-1-20 11:41
回覆 Classroom 的帖子

Classroom 你會否建議BAND1油尖旺女仔轉網?

咁例如YTM B1 囡轉深水埗區會否改善升中情況 ...?  ?
轉了又放棄 QE 同 油真 乙部機會....

Ktfk 發表於 17-1-22 14:18
咁例如YTM B1 囡轉深水埗區會否改善升中情況 ...?  ?
轉了又放棄 QE 同 油真 乙部機會....
其實如果係油尖旺區真正B1女生,又未必需要太擔心,只怕係其實唔係B1但以為自己係B1既學生。將內學校男生升上B1中學既人數/比例打個7/8折再加埋女生升B1中學比例先會估得準確D。

謝謝分享!

看來今年band1位比去年緊張,即使九龍城區都唔係咁好景,band 1 生都唔係百百升上band 1 中學,我校仍舊認為陳喇是band 1 尾

選擇上,中西區B1男生看來好過灣仔B1男生; 但灣仔B1女生好過中西區B1女生.

引用:選擇上,中西區B1男生看來好過灣仔B1男生;+

原帖由 2jkidsfather 於 17-01-23 發表
選擇上,中西區B1男生看來好過灣仔B1男生; 但灣仔B1女生好過中西區B1女生.
唔係瓜,要記住SJC和RC雖然位處中西區,但係D直屬位係俾灣仔小學部D學生取走,中西區係不利男生~~~

hkpapa852 發表於 17-1-18 11:22
中學網KL3: 2015-2017年度統一派位B1中學學額 (估計, 4月後再確定)

... ...
R - B1女生乙部抽入B1中學機會: 95.55% <M/P+O/(P+Q)>
S - B1男生乙部抽入B1中學機會: 97.66% <N/Q+O/(P+Q)>

其中,"九龍城區"的計算方法與你有別呢!請多多指教呢!
詳情如下:
從你的數據中已知::
 B1女校女位  :::29個
 B1男校男位  :::21個
 B1男女校男女位:::525個
 B1女生統一派位:::381人
 B1男生統一派位:::216人

以B1女生情況作說明::
你的計法為:::

29        525
(──── + ───────────)x100% =95.55%
 381    381+216

我認為當381人B1女生在女校的29個學位中被分配後,
應該在計算男女校總人數中把29名學生減去,
因為真正進行競逐525個學位的人數應該減少了,
男生情況同出一轍,故我的計法為:::

B1女生抽入B1中學機會率為:

29            525
[──── + ─────────────────────────]x100% =103.6%
 381   (381-29)+(216-21)

B1男生抽入B1中學機會率為:

21            525
[──── + ─────────────────────────]x100% =105.7%
 216   (381-29)+(216-21)

由於,數據大於100%,故"九龍城區"入Band1英中是有剩餘學位呢!即是位多於人,
若然,可以把""陳瑞祺喇沙""納入計算當中,剩餘學額更見明顯,入B1英中率更高,
也許,要計算埋陳瑞祺數據入賬於B1英中率會是為難,但可知道當真有B1c學生會
選擇陳瑞祺,咁!整體的選擇被拉闊,分散了部分B1c學生的分佈,對B1a或B1b男女生
入Band1A或Band1B英中就變得大機會了,當然,不可以沒刹真的有人喜歡陳瑞祺呢!
雖然,陳瑞祺的成績表現係差,未能被評為B1c英中,但是,事實有一眾B1學生會把
她定位為選校排位("大抽獎保險線")或定位為自行選校B1c學生的("自2保險線"),
故,你對九龍城區之這一整套的分析數據是絕對排除陳瑞祺的B1生之流入,身邊的jm,
看完你的分析,紛紛走來問道,B1c的學生家長jm就問"陳瑞祺"沒有B1c學生揀嗎?!
我們幾個家長選了呀!!!是否做了重大錯誤呢?!B2a學生家長jm更以為"陳瑞祺"會在
Band2組別才開始被配對,一心認為這件肥豬肉好易到口,誰不知道入唔到"陳瑞祺"且
滾到好遠的地方嘅多的是也.

請多多指教呢!

mcl203 發表於 17-1-23 23:53
唔係瓜,要記住SJC和RC雖然位處中西區,但係D直屬位係俾灣仔小學部D學生取走,中西區係不利男生~~~

...
我指 「選擇上」, 統一派位 中西區 B1男生 (尤其是B1A,無直屬/聯繫) 可選的 B1A 學校 (皇仁 | 英皇 | 聖若瑟 ) 好過 灣仔B1男生, 聖鄧 應暫比不上那三間。

YmOra 發表於 17-1-24 00:18
... ...
R - B1女生乙部抽入B1中學機會: 95.55%
S - B1男生乙部抽入B1中學機會: 97.66%
謝謝你的意見, 此帖目的, 其實除咗想家長瞭解各區升中時所謂B1中學學額是否"真正"足夠外, 其實仍希望有人提出意見, 繼續改進"計算"既方式.

關於你的意見, 其實以前我也考慮過, 但發現如用此方式計算, 會忽略了以下的情況:

- 如區內所有(或大多數)B1女生不傾向選擇入B1女校 (反之男生亦然)

因為過往以全區B1學生學位去估計區內B1學生是否有足夠學位時, 亦忽略了呢一個可能. 如果真係有呢個情況出現, 結果可能會導致單性別學校B1位有剩, 但男女校唔夠位收納所有B1學生.

至於CSK之類既學校是否該納入計算呢?

其實我把計算方式公開比大家睇, 係希望大家能按自己喜好/意願去調整計算既數據.

好似我不把聖類斯/金文泰等學校納入考慮之內, 但亦有不少人會認為佢地是可接受, 咁家長可自行加入相關學位數目, 用番呢個方法去計算.

正如我開頭所講, 此帖目的, 其實想家長從一個更數據化客觀既角度, 去瞭解各區升中時所謂B1中學學額是否"真正"足夠, 唔好再人云亦云, 同埋如果家長遇到小學要求你選校既情況時, 乙1放B1, 放2放B2學校, 到底係真心為你小朋友好, 定係為了力保學校派首三志願既百份比.

YmOra  對大家繼續努力,不斷改進,力求做到最好呢!  發表於 17-1-24 12:36

引用:Quote:mcl203+發表於+17-1-23+23:53+唔係瓜

原帖由 2jkidsfather 於 17-01-24 發表
我指 「選擇上」, 統一派位 中西區 B1男生 (尤其是B1A,無直屬/聯繫) 可選的 B1A 學校 (皇仁 | 英皇 | 聖若 ...
問題係中西區B1A男生,統一階段未必入到呢3間呢。同時,灣仔B1A男生,亦可以抽呢3間,仲多間港華9個位。最重要係,灣仔唔計非直聯小學,仲有幾多本區B1A學生要係统一階段去抽非直聯位。~~~

睇呢啲數據....真係頭都暈埋

mcl203 發表於 17-1-20 15:32
咁無計了...住灣仔係要去他區讀小學....
灣仔最好景(尤其男仔),為何說 "住灣仔係要去他區讀小學" 呢?

hkmom 發表於 17-1-24 14:40
灣仔最好景(尤其男仔),為何說 "住灣仔係要去他區讀小學" 呢?
同網友講吓笑啫...回應佢以下呢句...無乜特別意思既 ~~~

"可能多咗人申請轉網去灣仔抽呢"

hkpapa852 發表於 17-1-18 11:22
中學網KL3: 2015-2017年度統一派位B1中學學額 (估計, 4月後再確定)

睇完你盤數, 血壓有D升, 見頭暈添...........真係弊, 過多兩年, 咪要再保守一D?

little_yolky 發表於 17-1-24 16:07
睇完你盤數, 血壓有D升, 見頭暈添...........真係弊, 過多兩年, 咪要再保守一D?  ...
到時學童人口上升, 絕對頭痛.

mcl203 發表於 17-1-24 09:53
問題係中西區B1A男生,統一階段未必入到呢3間呢。同時,灣仔B1A男生,亦可以抽呢3間,仲多間港華9個位。最 ...
你覺得統一階段灣仔B1A男生比中西區B1A男生著數嗎? 因為St Joe/KC/WY位少, B1A男生揀QC後便要揀 TSK, 有D無得揀的感覺...

引用:Quote:mcl203+發表於+17-1-24+09:53+問題係

原帖由 2jkidsfather 於 17-01-25 發表
你覺得統一階段灣仔B1A男生比中西區B1A男生著數嗎? 因為St Joe/KC/WY位少, B1A男生揀QC後便要揀 TSK, 有D無 ...
不如,你試下用B1A男生去排吓中西區和灣仔升中選擇,睇下當中有幾大分別? ~~~

‹ 上一主題|下一主題