用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 教育局今年咁遲都未公佈大抽獎選校資料,係咪計唔掂數?? ...
樓主: se6b03
go

教育局今年咁遲都未公佈大抽獎選校資料,係咪計唔掂數?? [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 17-1-18 09:47
其實唔駛公佈, 用常識都知.

1. 加班條件 --- 校舍要有多餘校室. 你估叫得"熱門"既官津小學, 有幾大可能有 ...
(1. 加班條件 --- 校舍要有多餘校室. 你估叫得"熱門"既官津小學, 有幾大可能有多餘既課室呢?

如果熱門學校可無限加班, 咁大家應該好開心. 因為只要全區家長齊心集中去抽熱門, 如LS同MCS, 到時全區週街都係呢D學校既班, 咁大家咪唔駛爭囉! 熱門學校會因多人報名而加班, 呢個只係不切實際既幻想.)

Agree x 10000.  不切實際既幻想

cattz288 發表於 17-1-17 23:06
各校網指定一間小學! 其實我都唔明點解要寄! 上網寫晒咪得囉!當年仲要寄失
...
1 法律上,信件放入郵局一刻代表正式通知左你

2 用來重覆證明該名考生地址,如果冇記錯,封信係要在大抽獎入表日帶埋,作為證明。
   如有寄失,是要家長提供其他updated 文件再次證明的。

3 你以為上網好方便,其實仲有唔少人係唔識上網既

cattz288 發表於 17-1-17 23:06
各校網指定一間小學! 其實我都唔明點解要寄! 上網寫晒咪得囉!當年仲要寄失
...
由兩年前開始, 部份校網係由多於一個派位中心.

另外, 全港36個小學網中, 有一個小學網係多年嚟都"沒有派位中心", 家長交表同收取統一派位結果, 都係要靠郵寄/收信
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

奥脫福 發表於 17-1-18 01:48
印象中你係EK的日子都唔短,唔好好似d新手媽咪咁亂哂大龍至得架!
定係你嫌呢度唔夠亂?!

Thx,差點忘了細佬要參加統一派位
希望細佬有運!願主眷顧!

hkpapa852 發表於 17-1-18 13:25
由兩年前開始, 部份校網係由多於一個派位中心.

另外, 全港36個小學網中, 有一個小學網係多年嚟都"沒有派位 ...

多謝資料! 跨區果d?

dereklg 發表於 17-1-18 13:06
1 法律上,信件放入郵局一刻代表正式通知左你

2 用來重覆證明該名考生地址,如果冇記錯,封信係要在大抽獎 ...

我話收唔到信, 打去教局問, 問埋封信有咩資料, 佢話無乜, 總之填表果日帶返自行張表就ok, 所以唔明點解唔放埋faq上網! 最好就放埋每個區既派位中心資料! 我知有人唔會上網, 但亦不能排除寄失呢個問題! 無呢封信, 我連去邊個派位中心都唔知!

聽講今年不設叩門位,唔係小班轉大班咁囉!咁樣我都唔知點填表好。

cathy666 發表於 17-1-18 22:46
聽講今年不設叩門位,唔係小班轉大班咁囉!咁樣我都唔知點填表好。
不設叩門位...... 你真係信?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

cathy666 發表於 17-1-18 22:46

其實點解會話今年不設叩門?

有位老師講,想睇下有幾多人知係咪真?

沙田、馬鞍山學校有加班/加位

hkpapa852 發表於 17-1-18 23:03
不設叩門位...... 你真係信?
請問私校如拔拔德望有無註冊證?只用于官冿直?

hkpapa852 發表於 17-1-18 09:47
其實唔駛公佈, 用常識都知.

1. 加班條件 --- 校舍要有多餘校室. 你估叫得"熱門"既官津小學, 有幾大可能有 ...

有時學校可唔可以加班同有無校舍無關,真系要睇教育局的長官意志!

早幾年,14 網有間熱門小學想加開一班小一,有地方,有老師,但系教育局唔批;衹是因爲教育局怕同區某間寶校收唔夠生,要殺校。可以睇翻此校的班級機構,年年班數都唔一樣,唔可以參考往年班數,要年年等教育局批!

simonwan 發表於 17-1-19 01:01
有時學校可唔可以加班同有無校舍無關,真系要睇教育局的長官意志!

早幾年,14 網有間熱門小學想加開一班 ...
一間三四年前大家只係放係乙2乙3做保險,5/6年前甚至係自行階段都收唔足既學校,今時今日可以變做"熱門",都只係時勢所做成。不過當佢收番多咗學生後放棄愉快學習既模,又的確做到D成績出嚟。

monkeydiary 發表於 17-1-17 17:41
我有朋友昨天去教育局度轉地址,聽佢講要2月頭先會有大抽獎的資料
1月仲有得轉地址?

hkpapa852 發表於 17-1-19 08:36
一間三四年前大家只係放係乙2乙3做保險,5/6年前甚至係自行階段都收唔足既學校,今時今日可以變做"熱門", ...

你估錯,我唔系講緊你唸呢間。
我講個間一直以來都系熱門。

hkpapa852  個幾間有多餘課室?  發表於 17-1-19 13:38

simonwan 發表於 17-1-19 13:17
你估錯,我唔系講緊你唸呢間。
我講個間一直以來都系熱門。

[size=11.818181991577148px]hkpapa852[size=11.818181991577148px]  個幾間有多餘課室?

[size=11.818181991577148px]有。唔系幾間,系一間。 四年前的事,學校有課室,又好多家長選,一直以來衹可放乙一才有機。學校想開多一班小一,教育局唔比,話唔想啓基唔夠人,被殺校。

simonwan 發表於 17-1-20 01:23
hkpapa852  個幾間有多餘課室?
原來你講嚟分析出嚟個間.....

咁如果區內學位足夠, EDB真係無理由無端俾某學校加班, 如果到時真係攪到另一間學校要殺校, 邊個負責?

http://www.edb.gov.hk/tc/edu-sys ... ol-lists/index.html

2017 年度小一入學統一派位選校名單已經上載教局網。
11網唔夠位,要借位了。
http://www.edb.gov.hk/attachment ... ts/2017canet-11.pdf
‹ 上一主題|下一主題