用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 操練 IELTS 能否提高 DSE 英文
樓主: 文仔媽
go

操練 IELTS 能否提高 DSE 英文 [複製鏈接]

Yanamami 發表於 17-1-15 19:34
其实英文有得温㗎咩?我成曰觉得有幾多墨水就係幾多……

咁都要知道吓個考試模式嘅。
女當年都有借 past paper,再响圖書館借 writing 書。做d準備功夫囉。
ielts 有 7.5分+細分至少7分,hku 可以 exempt 唔使上英文堂。

Yanamami 發表於 17-1-15 23:13
HK 學生都唔會少做pastpaper的了~

Ielts 最難攞高分係 writing,有同學總分 8 都要重考,就係衰在 writing

CrabPincers 發表於 17-1-16 07:18
你們要求高,我女已經收貨

No lah, 唔係要求高,申請唔同英國大學唔同科有唔同要求,又唔可以 combined cert,writing 唔達標就唯有要再考

Yanamami  係咪每part最少有7就夠入橋牛?定每part要7.5?  發表於 17-1-16 15:09

Yanamami  係咪每part最少有7就夠入橋牛?定每part要7.5?  發表於 26 分鐘前

牛劍 LSE 都要求 minimum overall grade of 7.5, usually with 7.0 or above in each element. 網上好多都係衰 writing 6.5. 有人講可以求吓情 (考幾次但冇一張係全部 7分,攪掂 writing 時卻衰第二樣),但亦有人話冇得傾

CrabPincers 發表於 17-1-17 07:34
我都不記得我女衰邊part, 不過我們都無諗過要去英國,無銀

每部份都有7分以上而總分又過7.5 我又覺得冇衰喎,牛劍條線過哂吖。
女同學 speaking 一般都冇問題,反而 writing 都係攞盡 7.5,我又想8吓 writing 攞到8分以上多人嗎?

vf_mom 發表於 17-1-18 15:47
我女 Listening & Comprehension 攞9, writing 攞8, Speaking攞8,本來Speaking應該好啲,但佢碰著個好衰的 ...
好勁!請問總分是否 9分?
係,speaking 真係好睇彩數撞著個咩考官,我覺得外藉考官著數啲

vf_mom 發表於 17-1-18 16:03
總分是8.5,因為有兩part攞8,平均之後攞8.5

我女 writing 得 7.5,總分就靠其他拉到上去 8.5,相信攞 9分都係高難度

vf_mom 發表於 17-1-18 16:03
總分是8.5,因為有兩part攞8,平均之後攞8.
Duplicated
‹ 上一主題|下一主題