用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 如果小朋友好討厭做功課, 可以點解決? ...
樓主: mypineapple
go

如果小朋友好討厭做功課, 可以點解決?   [複製鏈接]

MrBeast 發表於 17-1-17 17:44
回覆 王家爸爸 的帖子

金句時間:important thing in life is not the triumph but the struggle ...
所以家長唔好樣樣都出手幫小朋友,等佢哋奮鬥過,甚至要掙扎過,咁樣所得到既勝利先係真正既勝利。

Bobo1210    發表於 17-1-17 19:51

王家爸爸 發表於 17-1-17 17:53
所以家長唔好樣樣都出手幫小朋友,等佢哋奮鬥過,甚至要掙扎過,咁樣所得到既勝利先係真正既勝利。 ...

係啊,現今都是父母struggle (緊張)多過小朋友,不過解難能力都是要慢慢培養,父母起初幫下get them up to speed 都ok 的

王家爸爸    發表於 17-1-18 09:04

MrBeast 發表於 17-1-17 18:31
係啊,現今都是父母struggle (緊張)多過小朋友,不過解難能力都是要慢慢培養,父母起初幫下get them up  ...

信唔信好多野做得多就快?

但係家長有太想快(或預時間太緊),忍唔住出手干預。

MrBeast  Of course, 熟能生巧ma  發表於 17-1-18 08:19

回覆 IloveJJ 的帖子

識寫低提醒自己都幾乖仔吖

IloveJJ 發表於 17-1-18 11:32
但係講完,返到屋企已唔記得咗!結果都無寫

寫落紙貼起來,太無難度,大意的人轉眼就忘記,要寫100次,每度牆都貼,增加難度才會認真記得
話時話,我個仔都係超大意,同樣是難的唔錯,錯晒易的。數學的應用題全對,簡單送分的題目錯好幾條!
男仔真是容易出現這情況

wan_sosin 發表於 17-1-18 13:01
寫落紙貼起來,太無難度,大意的人轉眼就忘記,要寫100次,每度牆都貼,增加難度才會認真記得
話時 ...

因為仔鍾意認叻。一簡單就輕心。

寫太多變得有點罰既意味,希望佢自己諗下點提醒自己。

寫低貼起佢要搵當眼位置,我叫佢諗係過程佢會易D 睇到。 譬如出門前大門門板,佢張枱枱面,廁所馬桶上面既牆,按提示內容而訂。

retriever 發表於 17-1-19 07:43

因為仔鍾意認叻。一簡單就輕心。

抄100次----我唔係認真講架!只係想影射有些男仔係要有考驗先會認真,講真就算貼在牆上,都可以視而不見的。除了男仔有可能比較認叻,還有可能是自省能力弱! 佢哋會覺得,錯咪錯囉! 唔多識得自責! 唔會記住自己錯過嘅事!我個仔係偏向唔太識自省!
男仔集中能力亦唔算好,深嘅題目要動腦,反而會提起精神,但淺嘅題目,就容易放鬆咗無咁集中。正如在車多地方過馬路,我哋都會留心一些! 到了郊區行山路段的馬路,有時車唔響號人都唔會行開。
小朋友就是要學識如何控制自己集中能力,多少要經過時間同日常生活的鍛鍊來成熟過來!有人快有人慢,但最起碼要明白自己這些問題!
事實一份卷幾十條題限時完成,題目種類又多,並非輕易能一一準確去做,否則都唔會有操卷班這類訓練速度準確度的補習!為求見題就識做!考試機械就是這樣練成!如有得罪其他家長請見諒!我也明白在這種教育制度下,家長的無奈!

PS. 現在女仔認叻程度完全唔輸男仔,有時仲會踩住男仔!小學階段女仔比男仔成熟,表現較平穩理想,男仔係無乜"訂企"!

IloveJJ 發表於 17-1-18 11:02
「太淺既野反而無心做」,呢樣又點解決呢?我仔就係咁 ,可能係男仔,一易就放鬆,今次考試衰咗,我都話, ...
我細女剛剛相反, 淺既題目做得快靚正, 但一深親就成個謝晒, 無晒心機, 接連跟住後面果D都唔識做。所以, 一般聖經科佢會好高分。人哋就迎難而上, 佢就見難即閃。

IloveJJ 發表於 17-1-19 17:18
放心,我無叫個仔抄100次,我剩係將你個提議講咗俾佢聽

我都相信你明白我意思

Vanadium 發表於 17-1-15 11:59
其實中國人教養有句金句: 先管後教,我真係200%認同。

先管D行為,後再講道理。淨講道理但管唔掂....仲衰 ...
十分讚同!!!!

IloveJJ 發表於 17-1-18 10:54
係,我親眼見我細仔既同學做功課,佢媽媽响隔離,將所有文字題既題目讀晒出嚟,跟著仲解埋佢聽,連思考部 ...

呢個情景常見,即呀媽做秘書,消化過先俾細路答題,有D 懷疑係NORM 添。

另一次見某校初小生,寫幾句旁邊呀媽隻肥手已經伸入來用擦字膠狂卒,細路再寫幾句又俾隻肥手擦字膠伸入來,我眼見細路眼神怒啤呀媽,滿臉不滿。

retriever 發表於 17-1-22 15:06
呢個情景常見,即呀媽做秘書,消化過先俾細路答題,有D 懷疑係NORM 添。

另一次見某校初小生,寫幾句旁邊 ...
可能這和傳統單向式教育有關,我都見過有位阿媽一輪咀同位小朋友溫書,個小朋友get 到幾多、幾多入到腦,應該唔多

‹ 上一主題|下一主題