用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 仍然1516中,請大家比d意見
go

仍然1516中,請大家比d意見 [複製鏈接]

大埔受歡迎小學,呈一級十幾,呈二級5內,如果自行報Maryknoll +沙田呂明才會否太大風險?唔鍾意大埔本區龍頭中學,第二位的中學成績又在下降中,所以都唔知揀咩好。

求大家比d意見

王家爸爸  如果係兩間舊墟小學,唔算太進取。  發表於 17-1-13 10:44
elbar  都不錯   發表於 17-1-12 19:18
   1    0    0    0

jlgel 發表於 17-1-12 17:58
大埔受歡迎小學,呈一級十幾,呈二級5內,如果自行報Maryknoll +沙田呂明才會否太大風險?唔鍾意大埔本區龍 ...

呈一呈二加埋係排幾多? 自一應該機會唔多大,沙田仲有好多好學校。大埔係8舊衝出去既學生多D, 但你數一數衝得出去好名既學校有幾多個, 就知自己MCS機會有幾大了。不過, 有咁既成績, 緊唔留大埔啦。

little_yolky 發表於 17-1-12 18:07
呈一呈二加埋係排幾多? 自一應該機會唔多大,沙田仲有好多好學校。大埔係8舊衝出去既學生多D, 但你數一數 ...

請問有無邊間除了讀書,又有多元化d嘅活動比小朋友?沙田我較喜歡沙呂同沙崇,其他就唔太熟悉。

little_yolky 發表於 17-1-12 18:07
呈一呈二加埋係排幾多? 自一應該機會唔多大,沙田仲有好多好學校。大埔係8舊衝出去既學生多D, 但你數一數 ...

謝謝回覆!咁請問有無邊間除了讀書,又有多元化d嘅活動比小朋友?沙田我較喜歡沙呂同沙崇,其他就唔太熟悉。其實學校呢幾年都有小朋友入MCS,所以想博下

jlgel 發表於 17-1-12 19:21
謝謝回覆!咁請問有無邊間除了讀書,又有多元化d嘅活動比小朋友?沙田我較喜歡沙呂同沙崇,其他就唔太熟悉 ...

有朋友去參觀完蘇浙,話蘇浙都多活動,評價都好好。

jlgel 發表於 17-1-12 19:21
謝謝回覆!咁請問有無邊間除了讀書,又有多元化d嘅活動比小朋友?沙田我較喜歡沙呂同沙崇,其他就唔太熟悉 ...
咁你打聽下去MCS既係大概咩排位, 有無特異功能, 如接近, 又可以試下喎。不過自行MCS的個個都好勁, 要搏下。

回覆 小吱 的帖子

蘇浙是否左校?

王家爸爸  辦學團體係,學校唔算太左。  發表於 17-1-13 10:52

little_yolky 發表於 17-1-13 09:02
咁你打聽下去MCS既係大概咩排位, 有無特異功能, 如接近, 又可以試下喎。不過自行MCS的個個都好勁, 要搏下。 ...

之前都有了解過,問過在MCS嘅師姐,條件相約,所以想博一博。我囡5年級全年總名次係級十內,但4年級較遜,怕會影響。

little_yolky  咁,自行一搏搏佢。雖然今年學童回升,但唔搏唔知時運高。  發表於 17-1-13 11:35

小吱 發表於 17-1-12 22:11
有朋友去參觀完蘇浙,話蘇浙都多活動,評價都好好。

有同學仔兄姊讀緊,話唔太理想

jlgel 發表於 17-1-13 11:21
有同學仔兄姊讀緊,話唔太理想

點樣唔理想法? 可唔可以講多d.

任何一間學校都有讀得好/讀得唔好既學生,無可能全部學生/家長都心儀, 何況自行選校時大家都係睇學校開放日最好最美既一面, 潛入腦海既伙美好既中學環境, 當入到校時實戰就會開始浮現不同情況, 即使去到神校都會有此情況, 所以我選校時, 我會聽唔好既聲音留意唔好既一面作出衡量自己小朋友能否適應, 要不是學校去形合幾百個學生.

嘗試用逆方向選取學校, 或會有更大領會, 加油

yiuyiu88  ,返學時間去學校附近望下  發表於 17-1-13 13:07
yiuyiu88  好有同感!所以,吾好只係係網上問,開放日睇,最好係平日放飯,放學  發表於 17-1-13 13:07
愛是永恒!但願我兩個寶貝仔健康快樂,做個開心快樂人!

mrs.so 發表於 17-1-13 12:34
任何一間學校都有讀得好/讀得唔好既學生,無可能全部學生/家長都心儀, 何況自行選校時大家都係睇學校開放日 ...

你講得好好呀!的確,無論開放日定簡介會,學校都係將最好一面呈現,聽多d不同意見,就算係唔好嘅,自己去衡量一下,心裡有個底,覺得小朋友能適應的,就可勇往直前。

聽完大家嘅意見,現在的想法是自一是Maryknoll,自二選一間沙田的。除了呂明才,其餘B1A嘅有邊間又讀得又玩得,唔係一味呆板讀書嘅?

回覆 jlgel 的帖子

我認同另一位JM講去睇返學放學
我贊成心儀就試, 唔試唔甘心, 沙田我覺得沙崇, 沙培, 沙循, 沙官都係唔錯既選擇, 沙官可能會無咁多人鍾意, 但我參觀幾年沙官相對伊中既感覺良好

王家爸爸  如果係兩間舊墟小學,唔算太進取。  發表於 6 小時前

自行一MCS唔可以話唔進取, 因為佢呈一只係級1X。不過, 都係可以試。

jlgel 發表於 17-1-13 14:03
聽完大家嘅意見,現在的想法是自一是Maryknoll,自二選一間沙田的。除了呂明才,其餘B1A嘅有邊間又讀得又玩 ...
其實, 除咗大埔龍頭中學同北區龍頭中學, 我諗唔係咁多學校係呆板讀書的。如果小朋友入去一間學校遊刃有餘, 係會有好多空餘時間參加活動。既然你自行一揀MCS, 都係傳統學校, 咁沙田既B1學校你可以考慮下。因為你自一揀咗進取既MCS, 如果敢搏自二試下沙培/呂中, 退一步就試下沙循/沙崇/林裘謀都非常唔錯。其實沙蘇都唔錯, 不過你唔鐘意就唔好揀了。至於沙官, 成績方面可能達唔到你要求。

little_yolky 發表於 17-1-13 16:57
王家爸爸  如果係兩間舊墟小學,唔算太進取。  發表於 6 小時前
兩間舊墟小學級1X,應該有機會係B1A(最差都係B1B),其實MCS又唔係全睇成績,所以如果面試表現好,應該有機會。反而佢自行表二沙呂,應該更加睇成績,所以我會建議自行表二揀油真。

王家爸爸 發表於 17-1-13 17:13
兩間舊墟小學級1X,應該有機會係B1A(最差都係B1B),其實MCS又唔係全睇成績,所以如果面試表現好,應該有 ...
真係要面試表現好至得。MCS好似唔係全in, 你覺得有機in嗎? 不過, 沙田都有好多好學校, 去到油真都相當遠。

little_yolky 發表於 17-1-13 17:45
真係要面試表現好至得。MCS好似唔係全in, 你覺得有機in嗎? 不過, 沙田都有好多好學校, 去到油真都相當遠。 ...
沙田表面上B1位多,但係大埔、北區都可能去爭(始終係大池,好學校多啲),所以游出去都係個唔錯既選擇。加上沙田啲學校又拒本區叩門,所以盡量報外區可能將來彈性大啲。

little_yolky  油真油尖旺,女仔兵家必爭。  發表於 17-1-13 18:07

王家爸爸 發表於 17-1-13 17:51
沙田表面上B1位多,但係大埔、北區都可能去爭(始終係大池,好學校多啲),所以游出去都係個唔錯既選擇。加 ...

同意 贊成

有能力有機會衝出沙田九龍係唔錯既選擇

油真由大埔出去有巴士直達學校下面都好方便
‹ 上一主題|下一主題