用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小朋友讀緊精英班,但個Group無家長肯分享下成績,唔明 ...
樓主: ak46
go

小朋友讀緊精英班,但個Group無家長肯分享下成績,唔明點   [複製鏈接]

MASAYA 發表於 17-1-12 16:11
小六先去了解,然後發現好多野唔夠時間,最後上網問人意見,結果依賴晒外人,咁咪仲衰 ...

佢哋唔諗,都無得迫佢哋,亦總有人會肯到時伸出援手幫忙! 個世界邊類型家長都有,如果唔太熟,人哋唔開聲問到,我都唔會太主動提供意見!

回覆 little_yolky 的帖子

MASAYA 發表於 17-1-12 16:11
小六先去了解,然後發現好多野唔夠時間,最後上網問人意見,結果依賴晒外人,咁咪仲衰 ...
係囉, 你見到好多人, 臨交表至開帖問邊間好, 即係簡介會都無去啦。

你對大女有乜計劃?比佢考/抽 band 1中學?定係讓她直升輕鬆d?

Jane1983 發表於 17-1-13 09:49

你對大女有乜計劃?比佢考/抽 band 1中學?定係讓她直升輕鬆d? ...
如果大女可以keep到或更好, 自行會考銀禧, 唔會用聯繫位, 因為中學對我哋嚟講真係實在遠。

阿妹暫時target.........係keep住B2位置入聯繫。

搞咗亞大先,細妹仲細,大d可能開竅呢!

little_yolky  其實佢都唔細了,出年小三,學校會突然爆發性深咗的。  發表於 17-1-13 11:09

ak46 發表於 17-1-10 09:35
回覆 5tgb 的帖子

當然有la

點解要分享成績?

little_yolky 發表於 17-1-13 09:57
如果大女可以keep到或更好, 自行會考銀禧, 唔會用聯繫位, 因為中學對我哋嚟講真係實在遠。

阿妹暫時target ...

最強後盾都未出手,你出手的話,家姐B1頭都上到啦!

wan_sosin 發表於 17-1-13 10:29
最強後盾都未出手,你出手的話,家姐B1頭都上到啦!

應該可以的, 如果我出手, 目標係十名內, 因為我未出手已經B1B成績了, 但我諗緊出唔出手, 出幾多手, 因為仲有個拉後腿既阿妹。

家姐同我講, 今年自己定下既目標, 係上下學期成績穩定。原來佢都知自己衰D乜。

little_yolky 發表於 17-1-13 11:11
應該可以的, 如果我出手, 目標係十名內, 因為我未出手已經B1B成績了, 但我諗緊出唔出手, 出幾多手, 因為仲 ...

幾時出手,點樣出手,在於心儀中學要有什麼成績才穩入,現在成績距離有幾遠!呀妹要張就下!

little_yolky  棄車保帥?????  發表於 17-1-13 11:35

little_yolky 發表於 17-1-13 11:11
應該可以的, 如果我出手, 目標係十名內, 因為我未出手已經B1B成績了, 但我諗緊出唔出手, 出幾多手, 因為仲 ...

呀妹交比爸爸,不過你要有晒方案叫爸爸跟住去做!

little_yolky  爸爸?咁將個方案俾妹妹自己做好過了。  發表於 17-1-13 11:58

如果你覺得亞大能力和心理可以應付band 1A 學校,你無理由唔出手wor。
應出手時,係要出手的。

wan_sosin 發表於 17-1-13 11:30
幾時出手,點樣出手,在於心儀中學要有什麼成績才穩入,現在成績距離有幾遠!呀妹要張就下!
...
以剛過去一年, 應該級頭十內都有唔錯既表現, 佢靠自己最好一次係級15, 因為體育勇猛地攞前所未有既80分!就算體育回落後總計全年都有級19, 同目標只差少少而已, 因為呈分唔計體育。我估計target銀禧應該還可以。

我一向都係循序漸進, 所以會由下學期開始, 目標如家姐所言, 穩住成績, 然後, 5年級全停所有比賽表演, 暑假開始操fit兩科語文, 重點練作文, 教授視藝基本嘢, 多討論時事題目開下佢個腦袋。然後, 5年級開始每星期同佢覆習, 講解重點, 測考時製作mock卷, 每星期做相關數學既練習, 務求每一科都做到最好, 尤其聖經、常識、數學呢D可以攞高分既就盡攞高分。

不過, 如果家姐跟到咁足, 阿妹一定變炮灰。

Jane1983 發表於 17-1-13 11:46

如果你覺得亞大能力和心理可以應付band 1A 學校,你無理由唔出手wor。
sorry........我出手........唔係為咗考B1A學校............係想考銀禧可以穩陣D而已。.........或者心頭高D, 考下旅港都想, 不過阿女話有D遠咁。佢想考迦密, 我叫佢考下好喇, 唔好當真。

little_yolky 發表於 17-1-13 11:57
以剛過去一年, 應該級頭十內都有唔錯既表現, 佢靠自己最好一次係級15, 因為體育勇猛地攞前所未有既80分!就 ...

照你嘅計畫,加上家姐已在頭十外圍,應該好順利入到頭十,可能頭五都唔難!
呀妹。。。
為家姐壯烈犧牲,講笑啫

真係爭取而家仲有時間,訓練呀妹,跟手訓練埋爸爸! 兩個一齊互相扶持,渡過難關!等家姐考完呈分,光明再現!

little_yolky  為家姐壯烈犧牲  發表於 17-1-13 12:45

little_yolky 發表於 17-1-13 12:01
sorry........我出手........唔係為咗考B1A學校............係想考銀禧可以穩陣D而已。.........或 ...
我都有諗過迦密,唔係成績原因,純綷因為沙中線開左之後方便過去其他學校

little_yolky  我都係覺得何文田站好方便  發表於 17-1-13 12:46
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

呀妹交比爸爸,不過你要有晒方案叫爸爸跟住去做!

既交俾爸爸,當然按爸爸嘅方案做。

BK嘅爸爸,成績好象好過媽媽。

judy 發表於 17-1-13 12:26

同意第一句
不過little_yolky先生好似冇上BK/EK
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

judy 發表於 17-1-13 12:26

佢每教任何一樣嘢, 都係教錯既, 我已經下令功課唔准問爸爸了。

佢每教任何一樣嘢, 都係教錯既, 我已經下令功課唔准問爸爸了。

大少専登将似是而非的教小朋友,如果小朋友蠢蠢地照做,佢就樂上半天。

little_yolky    發表於 17-1-13 13:12
‹ 上一主題|下一主題