用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 求有關考插班意見, 謝謝大家 !
go

求有關考插班意見, 謝謝大家 ! [複製鏈接]

好似上年有同學仔插到SJPS小三,级名次同令朗相若。
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

IYY 發表於 17-1-10 13:09

回覆 hkpapa852 的帖子

HKpapa

係呀, 哥哥在九宣是總呈分前30名 (唔知全級排名)。細佬當年考唔入九宣, 抽獎又抽到領島(我地冇填呢間學校都抽到, 唔知點解......), 咁唯有讀九龍灣私小。細佬同哥哥唔同, 係運動健將, 入左足球隊, 今年成績大躍進, 考全級前30 名 (雖然我知道兩間學校的前30 可能係唔同級數,但兩個仔都算交到數,我已經好滿意。), 操行A。由於成績表終於見得人,所以想搵插班走佬。

其實令郎基本上都半隻腳入左山上果間B1男校,加埋對boot,都
可以唔駛再攪咁多野!

當然插SJPS也應一試。

另外有時間不妨在群組內同趙Sir(我唔係講某升學「專家」)收下
風,佢都有教果間B1男校的足球隊。

IYY 發表於 17-1-10 15:06

回覆 奥脫福 的帖子

山上果間B1男校 ??  

細佬是讀九龍灣聖約瑟英文小學。

你唔知沿學校旁彩興路向上行十分鐘有一間B1男校嗎?

另:聖瑟英文小學。

IYY 發表於 17-1-10 15:38

回覆 奥脫福 的帖子

只知附近有小學

https://www.google.com.hk/maps/place/Choi+Hing+Rd,+Ping+Shan/@22.3318723,114.2136265,18z/data=!4m5!3m4!1s0x340406c999ec4f95:0xd8116cede02a5a2a!8m2!3d22.3312372!4d114.2127199

0909MAMI 發表於 17-1-10 16:59
SJACPS 頭 30 名,可以穩入聖言嗎?

另外,以下名次去向如何呢?請指教。

樓主公子足球勁,所以至少應可拿到面試的機會,當然名次再前就更穩陣
;而一般人無特異功能級20內都無乜大問題。

小學平均分80分應該入到級20內吧?呢個位置應該較少同學會考慮升
中學部。睇番去年派位資料,大約只有24-25位同學上中學部,直屬
位未有用盡。

karen55407 發表於 17-1-10 20:57

舊年朋友呈分名次級名次12及18名自行都無份面試, 據知要十名內才有份見, 已經係小出生率了

乜有講呈分名次架?!一直以來六年級連名次都無講(我以為),咁我被
蒙左在鼓裏七年多啦。。。

十名內?去哂SJC咯,仲使在觀塘?

IYY 發表於 17-1-10 18:14
回覆 hkpapa852 的帖子

講樣搞笑野你聽, 細佬間學校成日要默書, 默書改正有幾個級數:

少少錯:  詞語改4次

中等錯:  成句寫幾次

大錯:     成篇抄幾次

貼番個默書評分及改正方法出黎。。。唔好嚇親未入學的小朋友。

retriever 發表於 17-1-11 17:47

請教, 貴校唔係去窩打老道男校, 多過觀塘男校?

係,不過近兩年多左同學過海去堅尼地道,以致去窩打老道的較少。

IYY 發表於 17-1-11 20:56

回覆 0909MAMI 的帖子

至於點解 APS 會勁過 St Jo, 係因為 APS 的訓練系統強而有效率。

都係果句,男校跟男女校,成績難以直接比較。

‹ 上一主題|下一主題