用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行只報一間, 會否太冒險?
樓主: d2343130
go

自行只報一間, 會否太冒險? [複製鏈接]

王家爸爸 發表於 17-1-6 10:09
如果兩軒B1生,自行只報QC,大有人在。

Wong baba 点解選一間,咪少咗一個机会Lor.....可否分析吓?

ICbaby 發表於 17-1-9 18:05
Wong baba 点解選一間,咪少咗一個机会Lor.....可否分析吓?
兩軒學生只報QC一間有兩個原因,第一,佢哋乙一有QC聯繫位,第二,即使即使聯繫位抽唔到,大圍一齊抽機會都好高(QC係灣仔位多,學生人數相對少,所以機會大)。因為大抽獎入QC既機會大,所以好多時佢哋自行只填QC一間。

王家爸爸:
請問, 荃灣B1B/C仔, 下面邊間有機會?
沙田培英/葵青李兆基/深水埗銘賢/長沙灣天主教
謝謝.
回 望 這 半 生 也 許 是 場 夢 年 月 已 帶 走 幾 個 秋 與 冬 淚 也 倦 了 夢 也 不 斷 轉 眼 逝 去 生 命 或 許 是 場 空

王家爸爸 發表於 17-1-6 10:09
如果兩軒B1生,自行只報QC,大有人在。

其實,唔止軒小,另外 3 間都大有人在

王家爸爸  我都知,幾年前我仔同學都係咁   發表於 17-1-10 11:32

ICbaby 發表於 17-1-9 18:05

灣仔 , 大抽獎入 qc 好大機會,所以好多人會博,加上軒小有聯系位,唔中揀 tsk , 再扣其它。

d2343130 發表於 17-1-10 09:58
王家爸爸:
請問, 荃灣B1B/C仔, 下面邊間有機會?
沙田培英/葵青李兆基/深水埗銘賢/長沙灣天主教
長天/銘賢應該機會大啲,沙田培英/葵青李兆基有機會但係唔大。

d2343130  謝謝你.  發表於 17-1-10 16:27

optman88 發表於 17-1-10 11:30
其實,唔止軒小,另外 3 間都大有人在
不明白 "另外 3 間都大有人在"?

optman88 發表於 17-1-10 11:32
灣仔 , 大抽獎入 qc 好大機會,所以好多人會博,加上軒小有聯系位,唔中揀 tsk , 再扣其它。
...
我仔當年,灣仔區需要大抽獎既人只有大約一千,而且灣仔女仔多、B1自行離場率高、加上聖若瑟、華仁仔唔會乙一同你爭,所以我估只有唔夠百幾人爭51個QC非保留學位,成功率有大約四成(兩軒仲可以去爭17個聯系位,機會更大)。當然當年係人數最少既時候,我估現在可能無咁高。

2jkidsfather 發表於 17-1-10 11:46
不明白 "另外 3 間都大有人在"?

我嘅意思係,軒小有聯系位。就算冇聯系位,band 1 sanwkan qc 行頭,tsk 做保險,跟住再扣門。

王家爸爸 發表於 17-1-10 09:12
兩軒學生只報QC一間有兩個原因,第一,佢哋乙一有QC聯繫位,第二,即使即使聯繫位抽唔到,大圍一齊抽機會都 ...

明白哂thx
‹ 上一主題|下一主題