用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 好感慨!
樓主: cherrieshum
go

好感慨!   [複製鏈接]

little_yolky 發表於 17-1-4 14:18
講到造句先至氣結。我真係明白點解學校小朋友唔鐘意中文多過英文。話說小二測驗, 有一題係造句, 要用因為. ...
我覺得老師評分標準可能在於書面語同口語的分別。為了提醒小朋友寫作造句儘量使用書面語。

b3410 發表於 17-1-4 22:47
我覺得老師評分標準可能在於書面語同口語的分別。為了提醒小朋友寫作造句儘量使用書面語。 ...
不是, 小朋友果句絕對係書面語, 問過老師, 佢話係邏輯錯誤, 話測驗「的時候」是不會有一百分, 係測完至有一百分, 所以唔合理, 扣分。

MrBeast  雖然中文不是我強項,覺得測驗得到一百分合邏輯些  發表於 17-1-5 09:07

MrBeast  雖然中文不是我強項,覺得測驗得到一百分合邏輯些  發表於 1 分鐘前

是的, 不過我既point係初小學生, 測呢類題型只係要求小朋友明白句子結構既用法, 用2分, 又要考句子結構, 又要無錯別字, 仲話要考埋邏輯, that's why小朋友唔鐘意讀中文。

little_yolky 發表於 17-1-5 09:10
MrBeast  雖然中文不是我強項,覺得測驗得到一百分合邏輯些  發表於 1 分鐘前
無奈傳統教學就是咁。話時話,若初小中文作文作到乜經物論,英文作到沙翁咁,唔知老師會不會發din 呢?

MrBeast 發表於 17-1-5 09:20
無奈傳統教學就是咁。話時話,若初小中文作文作到乜經物論,英文作到沙翁咁,唔知老師會不會發din 呢? :ha ...
我朋友間學校老師就好好, 佢哋初小時中文看圖作文, 朋友仔作到離晒題, 但個內容又真係十分有趣, 老師不但無打個大交叉, 仲俾咗唔錯既分數。個小朋友雖然唔係話好叻, 但讀到上去都無討厭學中文, 叫唔錯。

反之我女女間學校, 中文叫做深, 老師要求高, 但同學仔唔鐘意中文科, 經統計中文科係同學仔喜愛度排包尾定尾二既一科。同學仔唔鐘意, 咁可以學得幾好呢? 中文我可以自己教, 只求學校老師唔好越幫越忙, 搞到小朋友討厭中文, 咁我真係多得佢哋唔少。相反, 大部份英文科老師就比較寬容。今年位英文老師好好教學經驗, 對小朋友好有耐性, 又多印仔鼓勵, 阿細本penmanship由一年級寫到打風咁, 到今年我都覺得佢寫得幾有心機, 幾唔錯, 呢D咪係令小朋友自己進步囉。

IloveJJ 發表於 17-1-5 09:39
你既睇法係,個女已明白句子結構了,無理由0分。但老師既做法係,唔係睇你識幾多?係睇你錯幾多?錯字扣1分 ...
所以佢哋既方法其實係鼓勵小朋友少寫少錯, 多寫多錯。作文都係咁, 小朋友想寫多D表達自己既諗法, 老師就一個交叉。我覺得不論中英文, 初小時應該係鼓勵小朋友放膽多寫, 小朋友寫得開心, 叫佢一星期寫一篇都唔難, 時間長咗, 枝筆習慣咗, 去到高小自然水到渠成, 而唔係一開始就計較咁多文法, 仲要計埋邏輯, 點解寫信開頭一定要寫「親愛的XXX」, 真係人都顛。

反之我女女間學校, 中文叫做深, 老師要求高, 但同學仔唔鐘意中文科, 經統計中文科係同學仔喜愛度排包尾定尾二既一科。同學仔唔鐘意, 咁可以學得幾好呢? 中文我可以自己教, 只求學校老師唔好越幫越忙, 搞到小朋友討厭中文, 咁我真係多得佢哋唔少。

大侄兒小五、六已能看原著三國,自小寫週記,文筆算流暢。小六遇着一個極品中文教師。他教學生造句不要長,長有機會出現錯别字,又吹毛求疵,搞到侄兒無所適從,自此中文作文古板咗好多。佢将造句嘅"標準答案"寫在黑板,容訐啲學生考試背佢嘅句子。

差嘅教師真係害人不浅。

IloveJJ 發表於 17-1-5 10:28
咁你呢種係國際學校style嚟喎!傳統學校一向係咁,我就無錢讀國際學校,唯有唔好咁著眼啲分數,其實細路睇 ...
錯!阿大之前見到自己好俾心機既作文俾老師係咁打叉, 都非常唔開心既, 要經我不斷做思想工作至調適過來。你知我對阿大既分數一直不聞不問啦。

如果國際學校既教學法係好, 傳統學校既老師無理由一定唔可以去參考喎。

無奈傳統教學就是咁。

呢啲邊関傳唔傳统事.

little_yolky 發表於 17-1-5 09:28
我朋友間學校老師就好好, 佢哋初小時中文看圖作文, 朋友仔作到離晒題, 但個內容又真係十分有趣, 老師不但無 ...
我女三年都遇到好好既中文老師,畀好多鼓勵,有次寫童心集,平時寫一頁,我女去完露營寫左四頁,老師寫返一頁去回應佢,我女好開心。d造句作文功課,老師除左畀分,仲會回覆感想,我唔知係咪個個同學都有回覆,因為個個回既話,workload好大,但我女一直都好鍾意中文堂
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

遇上好老師真係好重要!我小朋友幼稚園階段只愛英文,升小一開始時都對中文好抗拒;但中文科老師真係好好,經常比好多鼓勵佢地,上堂又成日玩d小比賽、遊戲等。批改造句只要結構啱就一定有分。所以依家佢會話我鐘意中文既程度同英文一樣咁多。好amazing

好老師好重要,我女有兩年遇到好既英文老師,而家英文都鍾意 (以前唔抗拒,但一定唔係鍾意),係對數學冇興趣,係得小一數學老師比較好,小二老師聽聞好,不過同我女唔夾,小三直頭係唔好添
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

judy 發表於 17-1-5 10:31
大侄兒小五、六已能看原著三國,自小寫週記,文筆算流暢。小六遇着一個極品中文教師。他教學生造句不要長 ...
我阿大當年中文老師, 仲勁到作完文派範文(即model answer), 係要同學背咗去, 唔背要罰小息繼續背。

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 17-1-5 11:59
我阿大當年中文老師, 仲勁到作完文派範文(即model answer), 係要同學背咗去, 唔背要罰小息繼續背。 ...
你作為專業嘅學者有無糾正佢?

little_yolky  無。  發表於 17-1-5 12:05

MASAYA 發表於 17-1-5 10:43
我女三年都遇到好好既中文老師,畀好多鼓勵,有次寫童心集,平時寫一頁,我女去完露營寫左四頁,老師寫返一 ...
遇到好老師真係對小朋友影響好大。囡囡依家中文老師都係,作文有好詳細的comment,寫埋囡囡名,會提到作文內容同欣賞的地方,最後再以非常鼓勵性的話語提出需要改善的地方。我睇到都有小小感動。囡囡更加每一句都當做聖旨,座右銘來對待,作文用心咗好多,做人都積極咗。

MASAYA  感恩   發表於 17-1-5 14:06

Tintin926 發表於 17-1-4 22:05
重問:

我仔最差的就是中文
你有冇bedtime story? 我讀書給小朋友聽時,發現自己有時都會讀錯,原來腦子諗到同眼見到有時會不同,若意思不大差別,不須理會。
至於錯字,最簡單的方法是抄寫操練,但for 小朋友較易記的方法是作故事,eg 盜:個皿欠水所以要去盜

Tintin926  謝謝你的回覆和建議  發表於 17-1-5 20:44

IloveJJ 發表於 17-1-5 10:28
咁你呢種係國際學校style嚟喎!傳統學校一向係咁,我就無錢讀國際學校,唯有唔好咁著眼啲分數,其實細路睇 ...

點解本地學校唔可以放下扣分的方法, 用 achieve 幾多評分。唔好同我講資源問題。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.
‹ 上一主題|下一主題