用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 好感慨!
樓主: cherrieshum
go

好感慨!   [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 16-12-30 18:27
知唔知兩科衰乜野?唔睇書,係閱讀理解同comprehension衰啫,咁grammar同writing呢?中文都有好多手板眼見 ...
標點符號、重組句子、改寫句子、聆聽、會話全部無問題, 只係閱讀理解出事, 因為佢睇嘢成日跳字跳行。

至於英文..................主要係唔串生字, 即唔識字, 所以閱讀理解明明搵啱答案, 因為串錯字而扣分...........就無晒D分, 作文都係咁樣被扣分, listening同oral都無事。

little_yolky 發表於 17-1-3 10:52
標點符號、重組句子、改寫句子、聆聽、會話全部無問題, 只係閱讀理解出事, 因為佢睇嘢成日跳字跳行。

至於 ...
我仔和你女的情況好似,但差的就是中文

他沒有跳行但經常跳字加字,他抗拒朗讀但愛看書。
閱讀例子:可他們讀成可是他們,快樂讀成愉快,已經變成經常及一般跳字

不過,很奇怪,他最強是閱讀理解,即使是一些隱性問題或背後意思他通常都能答對。
但默書和造句最差,因經常忘記,這次少了一點,下次多了一鈎,或忘記某些部件。

想請教家長們他問題大嗎?有何良策?

Tintin926 發表於 17-1-4 13:26
我仔和你女的情況好似,但差的就是中文

講到造句先至氣結。我真係明白點解學校小朋友唔鐘意中文多過英文。話說小二測驗, 有一題係造句, 要用因為....., 所以......。共2分。咁阿女寫:

「因為我努力溫書, 所以測驗的時候有一百分。」

其中有一錯字, 所以扣咗一分, 而老師認為句子應該是「因為我努力溫書,所以測驗取得一百分。」才對, 所以全部2分扣晒, 因為佢話句子邏輯有問題, 所以無分。

咁, 得果2分, 你係想考小朋友識唔識呢個句子結構, 定考咩呢? 唔啱邏輯? 咁考埋押韻好唔好? 係咪叫小朋友唔好寫咁多, 多寫多錯, 少寫少錯呢種態度呢? 其實, 中文科老師們見到小朋友咁唔鐘意自己果科, 有無諗過原因呢?

因為我努力溫書,所以取得一百分。

因為努力溫書,吃饭會唔會一百分先?冇寫係邊取得一百分,唔啱邏輯,0分。

[qoute]因為我努力溫書, 所以測驗的時候有一百分。[/qoute]

我俾滿分。

little_yolky  之前寫錯,改返,老師話係應該「所以測驗取得一百分」。  發表於 17-1-4 17:01

講左唔會多謝我,都要講,如果為左分數,剝削左學習紮實的中文寫作根基,實在很可惜。肯花心機去評改的小學老師,實在難得,有心學好語文的家長,遇上機會,不妨放低幾分,請老師介紹一下寫作上有幫嘅書,自己可以參考下,對小朋友伴讀/温習皆有助益。唉…

ABC-DAD 發表於 17-1-4 15:24
講左唔會多謝我,都要講,如果為左分數,剝削左學習紮實的中文寫作根基,實在很可惜。肯花心機去評改的小學 ...
初小的小朋友, 適宜引起對語文學習既興趣, 而唔會因為老師的過份批改可以打穩紮實既根基。見到自己篇作文滿佈紅字, 實在很難令人欣喜。

妹妹寫嘢喜歡天馬行空, 好多諗頭。家姐精通考試之道, 佢測考造句一向慎重, 唔會多寫一個字, 只為分數要寫。如果係家姐, 佢會寫:因為我努力溫書, 所以測驗一百分。

家姐懂得取分, 但我更欣賞妹妹勇於寫作既精神。佢同年紀既作文內容比家姐好, 只是家姐懂得遊戲規則, 分收較高而已。

亞妹的造句,應該攞到一分的,錯别字扣分係正常。

之前寫錯,改返,老師話係應該「所以測驗取得一百分」

但所以測驗有一百分也没問題,小朋友手筆而己。

ABC-DAD 發表於 17-1-4 15:24
講左唔會多謝我,都要講,如果為左分數,剝削左學習紮實的中文寫作根基,實在很可惜。肯花心機去評改的小學 ...
個人經驗, 小學的中文或英文老師評分時都有類同情況, 與科目無關,與老師有關多啲

好奇怪, 上到中學, 是另一個世界, 老師的評分態度相對不會鐡板一塊

我的處理方法是, 先看清楚, 造句到底有無改善空間, 如果我覺得無問題, 但得不到合理分數, 我勸阿女, 升上中學就海濶天空 (當然我明白, 好分數才是升中王道, 先有好分數才好談論中學)

另外, 有一種情況, 家長可以理解一下, 曾有老師說, 有些同學真的作得很出色,無論用字文法,甚至內容都很理想, 老師俾滿分, 相比之下,一些結構簡單的造句,即使文法用字無錯, 就俾不足分。

例如:
因為愛迪生對科學充滿熱誠, 所以他發明了很多造福人類的產品。

我不是老師, 不知道這種評分準則對不對, 只是給大家一個討論點

曾有老師說, 有些同學真的作得很出色,無論用字文法,甚至內容都很理想, 老師俾滿分, 相比之下,一些結構簡單的造句,即使文法用字無錯, 就俾不足分。

阿仔嘅老師,通常文字用法無錯就俾滿分。

如困在分數問題上看得這樣重要,那也是人之常情,也罷

針冇兩頭利,好似我這種冇乜文化的人,有個framework to follow 容易教和攞分,不過有次小朋友作左個好得意的結局,但老師只給普通分數,咁我唯有自己讚下佢

ABC-DAD  夠啦,深得三昧  發表於 17-1-4 19:08

MC1128 發表於 17-1-4 17:28
個人經驗, 小學的中文或英文老師評分時都有類同情況, 與科目無關,與老師有關多啲

好奇怪, 上到中學, 是另 ...

在公共圖書館留連了個多少時,看見不少中文/文學/語言的書籍齊齊整整地擺放在書架上, 不乏好書﹐順手翻開﹐大都是十年已上的典藏,不過借閱次數,不超過每年兩次。
回說小學評改,小學時期,上中作有兩年都有同學互評,可加上家長意見。,同輩家長極之欣喜;可不過兩年,新入學的家長投訴﹐評改又成為數目字之爭。

家長要掌握升中,可以只求分數/banding, 但有朋友贈言,審視實際學習力,發展走向,會更得心應手,太抽像?

ABC-DAD 發表於 17-1-4 19:05
在公共圖書館留連了個多少時,看見不少中文/文學/語言的書籍齊齊整整地擺放在書架上, 不乏好書﹐順手翻開 ...
相信很多網友家長(包括本人) 都明白, 好好讓孩子發展長遠真正的語文能力,

但臨近升中, 唔通同中學講, 其實佢好好實力, 只是分數反映唔到

MC1128 發表於 17-1-4 19:10
相信很多網友家長(包括本人) 都明白, 好好讓孩子發展長遠真正的語文能力,

但臨近升中, 唔通同中學講, 其 ...
過來人,豈有唔明白之理。
到左呈分,大槪各方面已經有一定之框架模式,分數又誰可左右?

祝選校順利

MC1128  thanks!  發表於 17-1-4 20:15

ABC-DAD 發表於 17-1-4 19:05
在公共圖書館留連了個多少時,看見不少中文/文學/語言的書籍齊齊整整地擺放在書架上, 不乏好書﹐順手翻開 ...

圖書館借書可用自助機
書本上未必有紀錄

Lu324 發表於 17-1-4 19:43
圖書館借書可用自助機
書本上未必有紀錄
謝提醒,我一直都有用自助機。
借閱之人都很愛書。新簇簇

ABC-DAD 發表於 17-1-4 20:01
謝提醒,我一直都有用自助機。
借閱之人都很愛書。新簇簇

你係愛書之人,希望好書齊享,明白既。
我係同仔讀書才開始愛書。

重問:

我仔最差的就是中文

閱讀例子:可他們讀成可是他們,快樂讀成愉快,已經變成經常及一般跳字

不過,很奇怪,他最強是閱讀理解,即使是一些隱性問題或背後意思他通常都能答對。
但默書和造句最差,因經常忘記,這次少了一點,下次多了一鈎,或忘記某些部件。

想請教家長們他問題大嗎?有何良策?
‹ 上一主題|下一主題