用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 溫習溫到很激氣!!!
go

溫習溫到很激氣!!!   [複製鏈接]

10    0    0    0

幾年級?如果佢覺得讀書係為父母唔係為自己,唔緊張唔認真好正常
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆樓主:

幾年班?细個放假想玩,無集中力,心散,都係正常。

佢唔想温,激嬲你,你發脾氣。但后果係,唔使温,開心玩足一日,甘真係反面教材。

MrBeast  well said  發表於 16-12-28 14:06
MASAYA  同意...  發表於 16-12-28 11:35

jessiejy 發表於 16-12-28 11:33
小四. 這點就不太確定, 只係經常講冇時間玩.  其實有冇時間玩係由佢自己去控制, 她沒有上補習班, 只要返學 ...
小朋友睇事同大人唔同,佢地覺得玩係最重要,全部時間玩就最好,大人覺得讀書重要,溫少一次都會有好大問題,呢個就係分歧點。但小朋友會成長為大人,過程中會慢慢覺得重要既事情有改變,由娛樂最重要變成覺得自身成長重要。如果講教育係乜,幫助孩子成長就係教育,唔係教育局宣傳話成績至上先係教育,教育局從來都冇教育成份,佢地只睇讀書、成績、分數。

jolowf    發表於 17-1-6 08:21
timothy_mto    發表於 16-12-29 11:50
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆樓主:

先唔講學習方面住,講下關係先。
有時間睇睇下面個訪問,這位校長教緊的是一間唔太受歡迎的火柴盒校舍小學。
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=881438601990400&id=684035911730671

timothy_mto    發表於 16-12-29 11:50

jessiejy 發表於 16-12-28 11:53
有時望返自己細時, 因上一代父母學歷不高, 都係自己去決定玩定係要讀書. 現代小朋友比我時幸福好多, 但卻出 ...
先聽下佢對讀書學習有咩想法,再引導佢尋找學習既樂趣,例如邊d科目有興趣,如果有興趣既都係學業以外,嘗試向佢解釋,想發展興趣都需要有學校既基本學習先發揮到佢既興趣。當然,而家學校既課程有d唔係基本需要,呢d就避而不談啦

回覆 jessiejy 的帖子

你會激心到失眠,即係好上心的家長。比佢空槍上陣,考得好差,你未必頂得順。

咁既情況應該不受硬的, 鬧佢都可以唔理玩足一日, 真係幾激心, 真係要想想其它方法, 我就係間唔中會同佢講讀書是他 的責任, 我只是幫助他溫書因為你仲細, 點解要讀書 ? 我不會跟他想得太清高, 因為佢都唔明,  我同佢講學知識明做人必須的, 因為將來要搵工, 唔讀書咩都唔識就無人請, 無工做就錢, 無錢就無野食, 無屋住...

我囡都試過發脾氣唔想溫, 我都有大聲鬧佢, 話你唔想溫我唔會迫你, 而佢就咸曬, 我話你唔溫書但都唔可以玩, 可能佢仲細投降好快又去溫囉. 不過咁樣鬧就真好傷親子關係, 我唔想咁樣, 易家就約法3章, 大家講明溫幾耐可以玩一陣, 玩完又溫過,大約溫9個字可以玩半個鐘, 通常一日可以溫到4,5轉.

timothy_mto    發表於 16-12-29 11:51

其實我女都係想玩多過温,我亦都好似樓主你一樣,比佢激時會收起哂唔再比佢温,但我女會驚,驚我真係講得出唔比佢温,佢會即時搶返練習,就算我話比佢玩佢都唔會有心機玩。樓主你女女似乎完全唔緊張成績,所以話之你。樓主女女成績如何?你做唔做得出比佢跌一次勁既。

little_yolky  樓主女女四年級,仲點有得跌!  發表於 16-12-29 16:52

溫果二個鐘有無休息?有啲小朋友鍾意一口氣溫,有啲會覺得不停做好慘,不如比佢自已訂休息時間,例如做完2本練習就休息10分鐘,自由做自己野,但10分鐘後再進入下一part,睇下會唔會好啲?

timothy_mto    發表於 16-12-29 11:51

回覆 mamummypig 的帖子

依個都係一個好好既方法, 我由小一開始已經同我個女用依個方法去溫習, 直到四年級下學期, 佢已經自發地在月曆上記底默書/測驗日期, 自己溫習, 依家五年級, 要呈分了, 佢已經唔駛我幫佢, 佢自己定立schedule溫書, 樓主要加油, 一定可以的

jolowf    發表於 17-1-6 08:30

jessiejy 發表於 16-12-28 11:38
都明白, 但真係有點心灰
另都想比佢自己去知道後果: 完全沒有溫習或用自己方式去考試.
...
小三四小朋友開始有主見,父母要懂得改變自己的溝通方法,唔係到到青春期仲大wok.
若果上學期分數不太重要,你真的可以比佢踫下釘,不過同時要比佢知你係緊張和關心佢,間唔中問下佢辛苦否,想唔想去食下tea之類,would go down well.
‹ 上一主題|下一主題