用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 閱讀與閱讀以外....做家長也要吸收好營養噢 ...
樓主: ABC-DAD
go

閱讀與閱讀以外....做家長也要吸收好營養噢   [複製鏈接]

好,一月啦,要介紹一本書,食過午飯後,諗諗點落筆先

一月,從圖書館借左幾本書,有兩本幾有看頭,睇多少少先,睇下有無值得介紹

聖誕新年假期, 我地同小朋友去左聽音樂會, 睇戲, 行山, 露營, 玩桌遊...
而桌遊, 係今年暑假先開始的新玩意...

這個假期,圖書館借了兩本繪本叫

中華民族神話(苗族,漢族)

適合初小看

幾有趣

ABC-DAD  我自己唔多留意到家長提及呢種書種,多選擇嗎?  發表於 17-1-4 13:51

回覆 LeeCC 的帖子

我借了一本名[一日宜蘭人],另一本[諾貝爾百年百人-生理學或醫學]。
前者旅遊散文,後者是諾貝爾得主的※啟蒙成長故事※,奇怪兩者都放在同一書架上。

Baruj Benacrraf 寫的其中一段:

我要對年輕人傳達的最寶貴的祝詞:你們的生命為你提供了一個機會,以便在對人類有益的歴史上留下一份印記。只要下決心去取得成功,並且不吝惜自己的精力和才能,就沒有什麼不能完成的事情。
對於生來就有缺陷的人,我的生活和成功的事例會給他們帶來希望和鼓勵。 我生來就有嚴重的閱讀障礙,在學會怎樣讀書時遇到困難,我甚至不能正確拼讀任何一種我學過的語言,是計算機(電腦)和文字處理噐救助了我,它們幫助我糾正錯誤。我希望你們認識到:缺陷應當被看成是一種必須戰勝的挑戰,而不是令人遺憾的缺點,就像閱讀障礙對於我一樣。
#註: 本段節錄自原書,是1980年諾貝爾生理學或醫學得主巴儒-貝納塞拉夫博士應主編之邀專為中國青少年所寫。 廖紅譯。
^2001年初版,2007年至今只借出過16次。繁體字

neko1234 發表於 17-1-3 16:55
聖誕新年假期, 我地同小朋友去左聽音樂會, 睇戲, 行山, 露營, 玩桌遊...
而桌遊, 係今年暑假先開始的新玩意 ...
桌遊現在是買回家玩,還是加入成為會員那種?一齊玩好開心架,。

neko1234  二樣都有   發表於 17-1-4 11:56

射鵰又重拍la:

http://www.hk01.com/娛樂/63582/-拍極唔厭-射鵰英雄傳-7度翻拍-新郭靖被評不如黃日華胡歌

MrBeast 發表於 17-1-4 12:31
射鵰又重拍la:

http://www.hk01.com/娛樂/63582/-拍極唔厭-射鵰英雄傳-7度翻拍-新郭靖被評不如黃日華胡歌 ...
可能早期資源有限,演員可以成為焦點,有發揮,現今,華麗畫面充斥,電腦效果,武打設計、創新造型等等,以廹得故事結構,人性內涵,經典人物面目全非

LeeCC 發表於 17-1-3 19:39
這個假期,圖書館借了兩本繪本叫

中華民族神話(苗族,漢族)

我在圖書館只見到兩本,但最近在書局也見到整套賣,好似有四五本

另一套,叫做奇趣香港歷史探索,也很有趣,適合初小

ABC-DAD  好,飲完杯咖啡,一 陣就去書局跑一轉  發表於 17-1-4 15:44

當華山論劍成為核心價值,誰再有閒去理會,金庸小說的歴史背景?文化內涵?查公對推動歴史地理民族觀的底氣?

ABC-DAD 發表於 17-1-4 13:57
可能早期資源有限,演員可以成為焦點,有發揮,現今,華麗畫面充斥,電腦效果,武打設計、創新造型等等,以 ...
雖然係,但反而可能對我是好消息,網上睇到唔洗6,方便有字幕,仲可學埋pth。其實大6劇有些都拍得很好,之前套瑯玡榜eg,不過唔知點解hk5 hit

ABC-DAD  你講。得無錯,內地有很多實而不嘅制作,正如日本,好東西都先留給自己國民。有心仍可發現   發表於 17-1-4 15:47

Ps 我都是喜歡節奏快,易明少少深度就ok,當娛樂唔想思考太多

MrBeast 發表於 17-1-4 15:01
雖然係,但反而可能對我是好消息,網上睇到唔洗6,方便有字幕,仲可學埋pth。其實大6劇有些都拍得很好,之 ...

瑯玡榜好睇呀,連我個仔都睇!

bibikids119  hi,請問係邊套呀,胡歌、劉濤、王凱、黃維德、陳龍、吳磊等主演。,2015呢套嗎?thanks   發表於 17-2-13 12:01

睇過幾集。

MrBeast 發表於 17-1-4 15:04
Ps 我都是喜歡節奏快,易明少少深度就ok,當娛樂唔想思考太多

“最強大腦”嗰啲都好有娛樂性,有啲音樂真人show又好touching.
明白,心照…呀…直覺 Collateral Beauty會啱你口味,不須用腦,思想、情感衝擊都得到滿足,亦不缺黑洞一樣的幽默,青少年/小學就未必啱口味,沉重左少少…難怪6.8…

MrBeast 發表於 17-1-4 15:01
雖然係,但反而可能對我是好消息,網上睇到唔洗6,方便有字幕,仲可學埋pth。其實大6劇有些都拍得很好,之 ...

你睇大陸版?大陸版好睇,香港沒播已睇曬。

呢部劇多謀略、爭鬥、政治,較為覆雜,用字對話頗文皺皺,未必啱大部分香港人睇。梅長蘇係尾段同皇帝嗰段說話非常精彩,作者意指什麼,十分明顯,嗰陣諗呢部分竟然冇剪到。

呢部劇多謀略、爭鬥、政治,較為覆雜,用字對話頗文皺皺,未必啱大部分香港人睇。梅長蘇係尾段同皇帝嗰段說話非常精彩,作者意指什麼,十分明顯,嗰陣諗呢部分竟然冇剪到。

我晚上追,追不到午飯時間追返。一部充滿謀略、爭鬥、政治、愛情、友惰...嘅電視劇,又是一部充滿唏噓、激情、正氣嘅電視劇。

judy 發表於 17-1-4 17:53
我晚上追,追不到午飯時間追返。一部充滿謀略、爭鬥、政治、愛情、友惰...嘅電視劇,又是一部充滿唏噓、 ...

冇錯,仲有人與人之間嘅信任、情義、俠義等

LSKLTK 發表於 17-1-4 17:31
你睇大陸版?大陸版好睇,香港沒播已睇曬。

呢部劇多謀略、爭鬥、政治,較為覆雜,用字對話頗文皺皺,未 ...
兩個版都睇過,6左香港版睇完之後個硬碟有問題,到小朋友睇時就睇大6版,香港版剪了些細節但d歌好聽d。我都估唔到我小朋友會中意,但我要伴睇解釋,試過一兩集冇陪佢,佢就好多地方get唔到,講真我自己睇都要全神灌注先明,好少劇會令我咁專注these days

wan_sosin  我個仔去睇都係要解話先明.  發表於 17-1-4 23:12
‹ 上一主題|下一主題