用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 SFA, APS, GH, CKY, 呢4間大家點排?
樓主: fixedstar99
go

SFA, APS, GH, CKY, 呢4間大家點排?   [複製鏈接]

如果你係排女兒性格適應於成績之上的話:

SFA>CKY>APS>GH

聽聞 SFA 校長同老師對「活潑」的小朋友比較容忍到。如果係傳統女校,老師對講野多,易興奮的學生忍耐能力會低d(個人經驗,讀女校,年年都畀老師投訴講野多+坐唔定,雖然成績唔錯,亦都受谷)學校成績派位都幾理想,年年都會有幾個 SFA 的升到去我中學添,之後讀書成績一直都唔錯。  

GH 無可否應,論排名論師資,一定有保證,但係咁活潑的女仔,好容易做左最「曳」嗰個(老師對「曳」定義:活潑,多野講,容易興奮過頭),如果成績好的話就冇咩特別,成績唔夠好的話,老師一定投訴。

回覆 fixedstar99 的帖子

我讀 St Mary's 小學同中學,仲要係大抽獎 15 分入,以前讀普通幼稚園,所以同學校「氣氛」唔係好夾。以前多年資高+老 老師,對學生超級嚴格,我同你形容你個女一樣,坐唔定,又多野講,次次明明好少事(例如轉堂出位丟垃圾)都會畀人記過,我數學工作紙被人偷左,數學老師即日打電話投訴(我父母覺得我蠢,所以冇同我做咩 IQ test,淨係 check 過我冇 ADHD)。

不過依家多新老師,舊老師走左好多個,會相對容易「相處」,不過都係唔鍾意坐唔定的學生,至少依家仍然繼續做的老師同我講,話有依家幾個學生好似我咁「麻煩」(不過都係我最煩)。 不過我估計,如果英文成績好的話,英文老師通常都會鍾意你(我當年的幾個英文老師仲有係度教)。

回覆 mimi222shi 的帖子

多野講有兩種,一種係阻人聽書撩人傾計,另一種係太過投入同積極,老師一問問題就答(我以前係傾向呢種)。頭一個,9 成老師都容忍唔到,不過如過課程夠 stimulation/個小朋友鍾意呢一科的話,應該唔會有撩人傾計呢個情況。後者唔係有一半老師接受到,睇下你好唔好彩。
我鍾意英文,好彩小學英文老師後生,又唔嫌我太投入活躍。反而中文同數學老師都係年長,好唔鍾意我咁積極,嫌我煩。

St. Mary's 以前冇特別提資優呢樣野,,不過會有精英小組(或者分組上堂會留意到分組按成績),成績好就會畀人當係精英咁培訓,參加好多活動,其他人咩都冇。不過可能以前對資優生呢個話題陌生,老師冇特別留意邊種同學係資優,反正活躍的學生會一定被安排坐第一個,學校活動時隔離一定坐個風紀/老師,好似看犯咁。依家好好多,我同學個阿妹因為成績好,兩年前老師都叫佢 Test (雖然結果出來唔係資優),鼓勵佢參加唔同培訓活動。
你小朋友好好彩,老師明白事理肯體諒容忍,幫助學習好大。

唔會生存唔到(我活生生一個例子 ,我「曳」到咁,我同父母都可以由小一捱到中六)
只不過個小朋友會經歷一些沒必要的痛苦,條路會比其它小朋友崎嶇。

舉個例子,如果小朋友入國際學校,老師鍾意學生上堂有反應,積極參與,如果學生成績比同期好,個老師仲會可能幫你小朋友多點,例如畀佢參加比賽、活動等。

我中二個英文老師超好人,佢影響我好大,我有今日都要多謝佢。因為我班成績超級差(可以半班唔合格),但係我英文係全級頭 20,老師就用佢張證借d高中英文書畀我睇(圖書館有限制初中唔畀借高中 section),仲叫我參加比賽同活動,我比賽攞到獎添!佢係毫無保留咁教我英文,就算我有些字彙比佢認識更多,佢冇生氣,反而替我高興。話「青出於藍」係教學生涯的榮幸。

不過我中三個老師就超級討厭我,因為我程度超越左 Form 3,佢同我講「你可唔可以跟翻 我地班 Form 3 進度?作文用字唔好咁深,同埋做卷唔好咁明顯畀人睇到你一半時間已經做完份卷?」然後咩活動都唔畀我參加。我報名校際 Drama,明明我表現幾好,初次選拔,其他兩個老師都畀好高分我,結果因為我呢個英文老師唔鍾意我,同老師講話我需要呢d機會(我後來聽果兩個老師講)。然後我班英文普普通通果幾個入圍!

雖然果兩個老師已經冇教,也都好彩係得我 Form 3 咁慘,果年我英文最差,唔係因為我退步,係因為個老師!果種委屈到依家我仲感受深刻。

不過我都要多謝中三英文老師,教識我「唔係個個長輩都接受到青出於藍」。

千里馬常有,但伯樂不常有。

你係咪形容緊我? 我同你個女一模一樣。
小學同初中就唔係咁適合,教高中的老師忍耐能力高好多。我成日想,如果當初唔係讀 St Mary,讀其他學校,可能我唔會年年畀老師投訴(我由幼稚園開始畀人投訴,到後來中五中六先冇),Conduct 扣分等等。

我其實都唔係咁「壞」,但係年年都畀老師投訴,首先父母心情唔好,隨後女兒都可能會覺得自己屈屈不得志,有志難伸。

回覆 retriever 的帖子

呢點我經歷左 12 年女校,初小成績未必反映到一切。
冇錯,我有個同學佢小學年年平均分 99.9,英文考試 99 分所以同一百分無緣,之後本來大學想讀醫生,奈何成績唔夠爭,變左報牙醫,考完 DSE,縮到去心理學。高中之後入左理科班,聽聞好似班成績排好後。

但係我有好多個小學同學,初小唔做功課,唔帶書,成日畀老師鬧,結果?初中突然開竅大爆發,由「地底泥」攀升到 100 內,做埋學生會成員(我地學校選舉制度同依家香港一樣,老師有最終權否定選舉結果),DSE 好過我同埋當年好多成績超級好的同學,入左中大神科,上埋樁。

初小反映唔到 d 咩,我初小成績都好好架,平均分 96 (不過班排 16/33),結果?中學成績同 DSE 都一塌糊塗咁囉

我地呢班 band 1 小學升原校都成日講,小時了了,大未必佳,好多以前成績好好,考頭幾名果d,依家有一大半名落孫山,被以前班「地底泥」反超前。

我就覺得同性別冇關,不過如果小學成績名列前茅的話,即係根基打得好好,到中學差極都有個譜。(除非成績係填鴨式補習得來)

有細佬跟尾,CKY 負擔大,SFA 同 APS 都好啊!CKY 感覺就好似見到新出手機但係冇多餘錢的感覺

MC1128  新出手機但係冇多餘錢的感覺 ......有趣  發表於 17-1-19 21:59
‹ 上一主題|下一主題