用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 SFA, APS, GH, CKY, 呢4間大家點排?
樓主: fixedstar99
go

SFA, APS, GH, CKY, 呢4間大家點排?   [複製鏈接]

1998Ruby1998 發表於 16-12-31 00:10
回覆 fixedstar99 的帖子

我讀 St Mary's 小學同中學,仲要係大抽獎 15 分入,以前讀普通幼稚園,所以同學 ...

如果資優,多咀坐不定,在傳統女校會:成績好但操行差,在男女校會成績好又操行好。

fixedstar99 發表於 17-1-3 09:58
想知去到小學,係咪間間學校既操評分都會計入總分排名? SFA對學生包容度較大,是否包括操行分俾得較鬆呢? ...

不是SFA評分問題,只是普遍男女校有男仔作比較,女仔通常相對「乖D」操行咪高分D。
至於操行分應對校內名次影響不大,但中一找學校時如評級低可能會有影響。

fixedstar99 發表於 17-1-3 09:59
咁即係活潑好動上堂積極回答問題既小朋友係st Mary生存唔到? 會被視為異類?
...

只是活潑好動積極答問題不會生存吾到,我相信成績差才會「生存吾到」

fixedstar99 發表於 17-1-3 10:09
咁以妳經驗,我個小朋友咁既特質(活潑主動、語言能力好、學習熱情高、學習能力強、表演欲強,但丟三落四 ...

你說的特質都是正面的,應該適合吧,而且仲好似適合DGS添

fixedstar99 發表於 17-1-3 17:50
咁適唔適合GH呢? 因為佢其實EQ唔係太高,講野又唔識分輕重,又易興奮過度,我擔心佢性情品格發展多過學術 ...

我不認識你女未見過本人,很難comment, 感覺上GH 比St Mary冇咁拘謹,但如果是非常「活潑」的會不會男女校好些?至於容易興奮,你train下佢tune down 下,仲細。
‹ 上一主題|下一主題