用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 SFA, APS, GH, CKY, 呢4間大家點排?
樓主: fixedstar99
go

SFA, APS, GH, CKY, 呢4間大家點排?   [複製鏈接]

回覆樓主:

另外我都想問下sfa同gh家長,如果我P1讀是當其中一間,但讀完發現唔合適,P2再插班轉去另外果間,易轉嗎?SFA轉GH易d定係GH轉SFA易D呢?

其實我仲有個細佬跟尾,都吾知要唔要考慮埋

MrBeast  Sda  發表於 17-1-6 08:24

小曳人 發表於 17-1-3 15:41
我近年都認識一位女孩,小學已經因為英文超前太多,老師處處話錯,因為佢無咁教過上到中學,教科學嘅老師都 ...

SFA一年有三次排名,咁如果想P2去第二間考插班試,係用邊一次排名?定係三次都要?介意分享你小朋友當年插LS時,係SFA操行分幾多嗎?

仲有,你小朋友資優,係P幾轉校?轉去LS適唔適應,你有冇後悔或覺得冇SFA咁好呢?

回覆 fixedstar99 的帖子

因為大部分都係德幼上,唔覺佢地跳跳窄窄,個個女仔個樣都好開心,你可以上網睇d活動相,我覺得佢地d樣好純品開朗。不過學校揀得你個女,你就相信佢吧!

醒目開學勳章 貢獻勳章

fixedstar99 發表於 17-1-6 07:50

唔記得操行分,SFA 個EP跟阿仔跟得好貼,所以行為問題好早期已跟老師溝通去解決,所以操行應該可以用頭兩次成績表去申請嘅
但最終有fax第三次成績表過去 (通知面試當日無收call,同一日派成績表,知道同班同學會放棄唔去面試,所以當日fax 成績表,並得到面試及學位)
其實SFA有4個排名,分別係3次老試,同埋埋單全年名次,我仔個全年名次比放棄面試嘅同學為高,當然,大家能力其實好接近

小二小二轉嘅,適應上,佢個多學校先揾到朋友,的確唔容易,但當初轉係因為佢想同弟弟一齊返學,所以無話好唔好,但呢刻問佢,佢會答:返學唔開心,但唔要再轉校

小兒現時係老師眼中嘅麻煩學生

我作為家長,覺得最大分別嘅係SFA有EP睇住,解決學生同老師之間嘅課堂問題,LS,無此服務!

恐龍家

回覆 小曳人 的帖子

大人小朋友都要加油呀, 相信好快會適應到.

小曳人  thx!  發表於 17-1-6 14:42

留意一點, SFA 一年級英文由小二開始, 一年級尾段已經PAST TENSE, 數學係中文數學, 而GH係英數. 而且要睇下細佬適唔適合SFA.
另外, 細佬邊一年考? 多人考, 就算SFA都唔一定比到位細佬, 但點都會有好處. 而且唔怕煩的話, 當然公平些揀間合適佢地啦, 但兩個一齊返學, 相信感情會好D.

fixedstar99 發表於 17-1-6 07:40
但出名津校好似多係天主教,少基督教學校?

協恩、DGJS 、SPCC。合適又好嘅學校,一間就夠,何必追求完美呢? 更何況是有中學嘅好學校,想考插班都要爭崩頭,個個都係叻女,唔你想就得架啦!

serinac 發表於 17-1-5 13:52
要插班入雙瑪,首要在原校操行分攞A-或上,先有機會去考插班試。所以小朋友資質好但好動、活躍,最好先在 ...

唔駛。

B+ 已可。

siden 發表於 17-1-6 16:50
唔駛。

B+ 已可。

多年前認識一位小朋友,操行B+, 瑪利諾冇得考插班筆試,最後協恩、DGJS同時收。

serinac 發表於 17-1-6 18:29
多年前認識一位小朋友,操行B+, 瑪利諾冇得考插班筆試,最後協恩、DGJS同時收。
...

有好多其他因素。

唔係浄係因為操行B+。

識兩個人操行B+有得考MCS插班試。

也識人插得入DGJS但MCS冇得考插班試。

siden 發表於 17-1-6 19:30
有好多其他因素。

唔係浄係因為操行B+。

那麼其他因素是什麼?宗教?

siden 發表於 17-1-6 19:30
有好多其他因素。

唔係浄係因為操行B+。

我不是MCS, 係乜原因都係靠估,只知操行B+不是MCS冇得考插班試的原因。

serinac 發表於 17-1-6 12:24
協恩、DGJS 、SPCC。合適又好嘅學校,一間就夠,何必追求完美呢? 更何況是有中學嘅好學校,想考插班都要 ...

你提呢d都唔係津校。如插班我只會考慮津校

fixedstar99 發表於 17-1-7 08:52
你提呢d都唔係津校。如插班我只會考慮津校

以你所提到的條件,基本上沒有一間中小學能達到你的要求。

還是嗰句,考好小一校內試,爭取級10內,自己才有較多選擇。

serinac 發表於 17-1-7 10:35
以你所提到的條件,基本上沒有一間中小學能達到你的要求。

還是嗰句,考好小一校內試,爭取級10內,自己 ...

明白,所以煩緊讀邊間。對小朋友來講,sfa 同gh兩間各有優勢,sfa可能更如魚得水,但係禮貌行為培養可能冇gh咁好,又冇中學back up,綜合佐各位熱心媽媽意見,都係心大心細

alfredk 發表於 17-1-6 11:49

留意一點, SFA 一年級英文由小二開始, 一年級尾段已經PAST TENSE, 數學係中文數 ...

sfa英文程度對我女來講不成問題,佢k3已識past tense。反而數學我有d擔心,因sfa出名數學強,唔知小一小二係咩程度呢?中文小一使唔使作文?

fixedstar99 發表於 17-1-7 11:28

明白,所以煩緊讀邊間。對小朋友來講,sfa 同gh兩間各有 ...

Check school bus schedule of GH and SFA first

fixedstar99 發表於 16-12-13 14:36
女仔, 外向、活潑、講野叻、受谷、易興奮。
我會揀CKY, 因為GH, SFA &APS都係較傳統D, CKY會比較活潑D。

HappyCheerBaby 發表於 17-1-7 13:37
我會揀CKY, 因為GH, SFA &APS都係較傳統D, CKY會比較活潑D。

我都知CKY岩活潑小朋友,不過CKY太貴啦,又沒準備俾個女去外國升讀大學(又係一大筆錢)。當時只係想測試阿女個能力而去報考,估唔到入到3rd in,遲d就算有offer都唯有忍痛割愛

siden 發表於 17-1-7 11:59
Check school bus schedule of GH and SFA first

已經check清楚啦,德望6:30am 上車,SFA 6:50am上車,相差20mins
‹ 上一主題|下一主題