用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局陳守仁小學 如陳守仁取錄是否=放棄大抽獎?
go

如陳守仁取錄是否=放棄大抽獎? [複製鏈接]

如題,謝謝

hppa  yes, if you accepted the offer  發表於 17-5-17 15:26
   27    0    0    0

回覆 joymartin410 的帖子

是的, 如接受直資學校學位, 就不能再參加大抽獎.

joymartin410 發表於 16-12-11 10:49
如題,謝謝

陳守仁咁好收左唔駛諗其他啦

hppa    發表於 17-6-23 14:19

joymartin410 發表於 16-12-11 10:49
如題,謝謝

樓主你好 我仔仔下年入讀小學。心儀學校係陳守仁。想問返面試流程可以嗎? 因為我小朋友只有學游水 冇其他學術上嘅嘢。會唔會好難入。請多多指教

fanay 發表於 17-6-2 17:06
樓主你好 我仔仔下年入讀小學。心儀學校係陳守仁。想問返面試流程可以嗎? 因為我小朋友只有學游水 冇其他 ...

我地去到third in 就冇啦,third in 就見副校長,主要講返小朋友面試既情況,然之後問返你地覺得小朋友點
至於first in n second in 我冇乜點問過小朋友,因為驚佢太大壓力,所以每次in 完我都只係問佢好唔好玩
但見副校長時,佢有講過面試過d乜
但太耐,我印象係會有4個圖案俾小朋友自己講一個故事出黎
另外有群組遊戲,但唔係組組一樣
另外有畫畫
Sorry , 事隔太耐都唔記得太多

樓主你好 我仔仔下年入讀小學。心儀學校係陳守仁。想問返面試流程可以嗎? 因為我小朋友只有學游水 冇其他 ...

我女都唔識游水, 冇乜特別,佢仲係比較活躍,坐唔定果d,不過我女學術比較好,英文最好。
希望對你有幫助

joymartin410 發表於 17-6-23 11:59
我地去到third in 就冇啦,third in 就見副校長,主要講返小朋友面試既情況,然之後問返你地覺得小朋友點
...

Thanks for sharing

TSL 1st round有玩中英bingo, 逐個同學中英對答,按指示合作繪畫,顏色share用,每個小朋友負責油圖中不同形狀,最後老師留底小女幫手執文具放去指示的位置,2nd round明顯深好多,聽英文指示合作玩傳波比賽,中英聽說讀都有考,中文是讀篇章和閱讀理解,不是句子了,英文是小組riddle, 比個字小朋友,例如candle, 即時講句子描述讓同組其他小朋友估,真心唔容易。數學兩次都不太難不多,考過:請問6減幾多先得如2,係要細路反過來想,唔會直接問。見校長時,講明學校著重發展語文,面試必須著重中英聽說讀,亦會睇小朋友合作性、主動性、專注性、基本禮貌等。因小女是九月尾b, 校長話數學會按年齡安排合適試題,這樣我覺得這好合理。3rd in 只見家長,校長講番兩次面試表現,好詳細分析亦好準確講到小女強弱,好專業。

小女下年將入讀TSL。

button822 發表於 17-6-23 16:48
TSL 1st round有玩中英bingo, 逐個同學中英對答,按指示合作繪畫,顏色share用,每個小朋友負責油圖中不同 ...

真係好難 恭喜您女女 我會加油

fanay 發表於 17-6-26 09:07
真係好難 恭喜您女女 我會加油

加油,我和幾個行內人真係有睇過學生既習作,課程設計真心唔錯, 有質素,亦驚訝學生的output水平好高,當然有好既課程,都要學生家長一起配合才能事半功倍。

button822 發表於 17-6-27 13:56

加油,我和幾個行內人真係有睇過學生既習作,課程設計真 ...

聽媽媽你所分享這學校考每一關都不容易,你的女兒很叻呵!

south_north 發表於 17-7-20 21:54
聽媽媽你所分享這學校考每一關都不容易,你的女兒很叻呵!

太客氣了,小女只是普通小朋友呀,只是較適合這類學校,我只是將我所知的話比大家知

button822 發表於 17-7-20 23:53
太客氣了,小女只是普通小朋友呀,只是較適合這類學校,我只是將我所知的話比大家知
...

小女都想打算考,現在今年升 K2 應該怎樣裝備呢?請指教,以我所知校長唔會睇小朋友有幾多張證書只睇臨時表現嗎?

south_north 發表於 17-8-1 02:01
小女都想打算考,現在今年升 K2 應該怎樣裝備呢?請指教,以我所知校長唔會睇小朋友有幾多張證書只睇臨時 ...

主要睇兩次面試表現和第三輪的家長面談,經過整年小一面試的遊戲,你就發現學校是找合適的學生,不一定最叻的學生。當然TSL是著重語文,所以面試內容自然著重中英文,同時佢好多project work, 兩次面試都有合作性比賽和任務,裝備就是多看書,中英自然建立到,禮貌、守規、投入參與、協作都是基本呀,間間小學都會睇。校長講過佢地著重訓練學生求知和明辨性思考能力,著重學生勇於表達自己意見和創意力,而唔係只跟老師一式一樣的標準,從開放日的課業就看到這點。

button822 發表於 17-8-1 17:22
主要睇兩次面試表現和第三輪的家長面談,經過整年小一面試的遊戲,你就發現學校是找合適的學生,不一定最 ...

謝謝分享

button822 發表於 17-8-1 17:22
主要睇兩次面試表現和第三輪的家長面談,經過整年小一面試的遊戲,你就發現學校是找合適的學生,不一定最 ...

請問幾時開放日?

babybabyjoy 發表於 17-8-15 08:42
請問幾時開放日?

每年四月,今年已過了

button822 發表於 17-6-23 16:48
TSL 1st round有玩中英bingo, 逐個同學中英對答,按指示合作繪畫,顏色share用,每個小朋友負責油圖中不同 ...
嘩, 聽落都真係幾難,,,,,,,,,

eeyorepigpig 發表於 17-8-15 10:08
嘩, 聽落都真係幾難,,,,,,,,,

試下無妨,讓小朋友獲取面試經驗,面試過程好有系統好仔細,值得一試,有幸見校長,你將會得著更多,因佢地原來每次面試都為每位學生記底特質,好仔細,其實佢地絕對可以好似其他學校咁第一輪立即做卷快手攪掂,上年超過七千人考過程都完全唔馬虎,這是我非常佩服的。

button822 發表於 17-8-15 10:15
試下無妨,讓小朋友獲取面試經驗,面試過程好有系統好仔細,值得一試,有幸見校長,你將會得著更多,因佢 ...
我有報呀, 當見識吓
‹ 上一主題|下一主題