用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 請問S, I 位係點申請?
go

[其他] 請問S, I 位係點申請? [複製鏈接]

我仔仔2.9M 有發展遲緩, 去左粉嶺排評估, 但未收到通知, 去左出面私人導師評估話佢遲左半年至1年, 見大家成日話排S位,I 位, 請問係咩黎同埋點排架??
   0    0    0    0

mong0712 發表於 16-12-9 09:56
我仔仔2.9M 有發展遲緩, 去左粉嶺排評估, 但未收到通知, 去左出面私人導師評估話佢遲左半年至1年, 見大家成 ...

E I S 位,係要經社工排的,係之前妳要有政府認可的評估報告,報告會寫上妳需要排的咩位

回覆 mong0712 的帖子

我都排緊I位,佢而家2歲9個月,7月初家長1個人見護士,剛剛11月尾才帶埋個仔見過尤德o既醫生,佢被評為自閉症譜系,即時見埋社工就幫我排喇。
不過我都會搵普通幼稚園睇下有無機會先,I位排到先決定係咪去讀。

係咪即係要等政府個智能評估見左醫生同做左評估先可以去排?? 因我10月見姑娘, 仲未見我個仔, 姑娘講可能要等成年先有得見仔仔, 我怕到時先排好遲, 如果私人機構做評估認可的嗎?? 好似協康??

mong0712 發表於 16-12-14 09:01
係咪即係要等政府個智能評估見左醫生同做左評估先可以去排?? 因我10月見姑娘, 仲未見我個仔, 姑娘講可能要 ...

係,就算評估左排服務都要年幾兩年時間,想快要去搵私人評估,如協康。

引用:係咪即係要等政府個智能評估見左醫生同做左

原帖由 mong0712 於 16-12-14 發表
係咪即係要等政府個智能評估見左醫生同做左評估先可以去排?? 因我10月見姑娘, 仲未見我個仔, 姑娘講可能要 ...
有冇揾左?

mong0712 發表於 16-12-14 09:01

我係私家醫生做評估,一做完佢幫我轉介去社工,見完社工就排e s 位。由約醫生做評估到排位,前後一個月搞掂。負擔到的話唔好等政府,揾私家快好多。 有需要pm我比佢contact 你

回覆 long107 的帖子

我的小朋友有發展遲緩..我想問下邊度有堂可以俾媽媽上的...要俾錢的都可以..上完堂課知道點樣教小朋友

vincychen66 發表於 17-1-3 13:40

我的小朋友有發展遲緩..我想問下邊度有堂可以俾媽媽上的...要俾錢的都可以..上完堂課 ...

你小朋友幾大喇?有冇去過協康?

vincychen66 發表於 17-1-3 13:40

我的小朋友有發展遲緩..我想問下邊度有堂可以俾媽媽上的...要俾錢的都可以..上完堂課 ...

去協康看看,青葱計劃有家長講座,小朋友多大?
‹ 上一主題|下一主題