用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小五呈分試都未開始,作為媽媽嘅我,已經好緊張 ...
樓主: 馬騮狗
go

小五呈分試都未開始,作為媽媽嘅我,已經好緊張 [複製鏈接]

瑩希媽媽 發表於 16-12-4 21:23
超級緊張,考試形式變左,阿囡第一次測驗科科都跌,赫死了,依家日日擔心,仲要去補習社加堂,未呈分已經 ...
學校係會嚇一嚇家長,等你地著緊d,放鬆d啦。

ANNAFRIEND 發表於 16-12-9 10:49

超級緊張,考試形式變左,阿囡第一次測驗科科都跌,赫死了,依家日日擔心,仲要去補習社加堂,未呈分已經驚左
其實除左考試形式變左,阿囡D性格又變左,吾知會吾會系青春期變化,變到好固執,吾聽話,所以跌左十几名,考試都吾知追吾追得返,真系超擔心,個個都好似發力咁,佢又吾聽話,想追好似好難咁

ANNAFRIEND 發表於 16-12-9 10:49

超級緊張,考試形式變左,阿囡第一次測驗科科都跌,赫死了,依家日日擔心,仲要去補習社加堂,未呈分已經驚左
其實除左考試形式變左,阿囡D性格又變左,吾知會吾會系青春期變化,變到好固執,吾聽話,所以跌左十几名,考試都吾知追吾追得返,真系超擔心,個個都好似發力咁,佢又吾聽話,想追好似好難咁

瑩希媽媽 發表於 16-12-9 14:46
超級緊張,考試形式變左,阿囡第一次測驗科科都跌,赫死了,依家日日擔心,仲要去補習社加堂,未呈分已經 ...

路過,無意冒犯。你話你個囡變得好固執、唔聽話,可能因為佢覺得佢己經長大咗啦,唔駛你好似兒時咁事事提點(或囉嗦)佢。而你亦提到自己超緊張、超擔心,我唸你點都有加強你的提點(或囉嗦)佢呱?咁佢未更加覺你煩,更加唔聽你囉...

試吓比D空間佢,聽吓佢想點,大家坐低定出一個可實行的方案去改善關係、成績。個個家庭情況唔同,試吓咁work 唔work, 我都在學緊嘢....或者有經驗的家長可分享吓。互勉。

回覆:mcdonn 的帖子

不是冒犯,可能是暑假太放松佢,所以佢心散,一话佢佢又吾锺意,仲超大反应,唉本来一直是很稳定的,見到跌到咁,无可能吾出声,吾话佢的

瑩希媽媽 發表於 16-12-9 15:36
不是冒犯,可能是暑假太放松佢,所以佢心散,一话佢佢又吾锺意,仲超大反应,唉本来一直是很稳定的,見到跌 ...

咁快已經考咗試?

回覆:bb鼠 的帖子

未考,之前大测左一次

‹ 上一主題|下一主題